Quantcast

http://picasion.com/

Κοινοτική ή de minimis ενίσχυση στο ροδάκινο

Καταβολή αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς για την τεράστια απώλεια εισοδήματος που υφίστανται από την ολική κατάρρευση στην τιμή του προϊόντος φέτος, είτε από κοινοτικούς πόρους, είτε από κρατικά κονδύλια υποσχέθηκε από τη Βέροια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος έγινε δέκτης έντονων διαμαρτυριών από παραγωγούς της περιοχής. Σε συνάντηση με τα προεδρεία των Αγροτικών Συλλόγων Αλεξάνδρειας, Νάουσας και Βελβεντού, παρουσία κι εκπροσώπων της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, συμφωνήθηκε να δοθεί προτεραιότητα στο σενάριο της προετοιμασίας και κατάθεσης, από κοινού με την Ιταλία και την Ισπανία όπου αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ανάλογα προβλήματα, ενός φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον οποίο θα τεκμηριώνεται το αίτημα για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης.

Όπως ειπώθηκε η καταστροφή είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε να δικαιολογείται η έγκριση και χορήγηση κάποιου έκτακτου κονδυλίου, ενώ υπάρχει και το περσινό προηγούμενο, με τις κατακρημνισμένες τιμές στα γαλακτοκομικά, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινητοποιηθεί, ενεργοποιώντας ένα πακέτο κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, για τους κτηνοτρόφους της Ευρώπης, εκ των οποίων, μάλιστα τα 1,7 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε παραγωγούς στην Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος, συμφωνήθηκε να αναλάβει άμεσα η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας τη σύνταξη του φακέλου με τη σχετική επιχειρηματολογία και να δρομολογηθούν, παράλληλα, οι διαδικασίες συνεννόησης με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς.

Ταυτόχρονα δε, θα διεκδικηθούν και πρόσθετες ποσότητες για απόσυρση, ώστε να διανεμηθούν δωρεάν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και μαθητές και με τον τρόπο αυτό να υπάρξει μια επιπλέον προοπτική απορρόφησης προϊόντος.

Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκρίθηκε ως «plan B» για την αποζημίωση των παραγωγών, η εναλλακτική του Deminimis και εάν και πάλι προκύψει εμπλοκή θα ενεργοποιηθεί το σενάριο των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ), το οποίο όμως είναι χρονοβόρο και ίσως χρειαστεί ακόμη και 2,5 – 3 χρόνια, μέχρι να πληρωθούν οι παραγωγοί. Σημειώνεται πως αυτές τις ημέρες το νεκταρίνι με το ζόρι κρατάει στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ το επιτραπέζιο ροδάκινο από την Κυριακή 18 Ιουνίου, οι παραγωγοί το παραδίδουν με ανοικτή τιμή και η κατάσταση αναμένεται να πιεστεί ακόμη περισσότερο προσεχώς καθώς μπαίνουν στην αγορά και οι ποικιλιες Royal Jem και Royal Glory, οι οποίες έχουν μεγάλες ποσότητες παραγωγής.

Στην ίδια συνάντηση, ο Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύτηκε στους συνομιλητές του επίσης, ότι για τις φετινές ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχές, χαλάζια, ξηρασία κλπ) θα δώσει εντολή να μεταβούν στην περιοχή περισσότεροι ελεγκτές του ΕΛΓΑ, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να δουν τα φρούτα πάνω στα δέντρα πριν τη συγκομιδή και τους μάρτυρες σε περίπτωση που το μάζεμα έχει ολοκληρωθεί, ώστε να έχουν καθαρή εικόνα για την καταστροφή.

Για τη ξηρασία που έπληξε τα σιτηρά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δε, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να καταγραφούν τα στοιχεία για τις ζημιές και κατόπιν να δει το ΥπΑΑΤ πως θα μπορέσει να παρέμβει για την αποζημίωση των παραγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, αντίθετα, ήταν ο κ. Αποστόλου, για την καταβολή των ΠΣΕΑ του 2014 προς τους παραγωγούς των χωριών Παλιός Πρόδρομος, Αγία Τριάδα, Μελίκη και λοιπές κοινότητες του δήμου Αλεξάνδρειας, που είχαν απωλέσει το μισό και πλέον φυτικό τους κεφάλαιο από τις πλημμύρες (σ. σ. η βροχόπτωση από το Σεπτέμβριο έως το Μάρτιο ήταν 1.800 χιλιοστά και χρειάστηκε να γίνει ανασύσταση των φυτειών) εκείνης της χρονιάς. Σύμφωνα με τον κ. Λιολιόπουλο, ο υπουργός ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πληρωμή, το συντομότερο, των δικαιούχων. Με δεδομένες δε, τις ασφυκτικές προθεσμίες, η καταβολή όπως εκτίμησε ο συνομιλητής μας, πρέπει να γίνει έως τους πρώτους μήνες του 2018, το αργότερο, αλλιώς είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί αυτό το δικαίωμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ