Quantcast

http://picasion.com/

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας δεκάδες Βεροιώτες

Σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζούνε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες οικογένειες της Βέροιας, με τους άνεργους, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους, να αποτελούν τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την πόλη μας. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως ορισμένοι συμπολίτες μας, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα
προς το ζην. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι άνεργοι, μετά έρχονται οι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που παραμένουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Περίπου ένα στους τρεις που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης είναι ηλικίας από 17 έως 32 ετών ενώ σε δεύτερο βαθμό έρχονται εκείνοι της ηλικίας από 45 έως 64. Το όριο της ακραίας φτώχειας για το 2016 κυμαίνεται από τα 176 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό με ιδιόκτητο σπίτι μέχρι τα 581 ευρώ για τετραμελές νοικοκυριό που ζει στο νοίκι. Αξίζει να σημειωθεί πως η ακραία φτώχεια είναι σταθερά χαμηλότερη στις αγροτικές (αραιοκατοικημένες) περιοχές, όπως για παράδειγμα τα χωριά του δήμου Βέροιας (Μακροχώρι, Διαβατός, Κουλούρα, Πατρίδα, Άγιος Γεώργιος, Λυκογιάννη, Νέα Νικομήδεια, Βαρβάρες, Ασώματα, Γεωργιανούς, Τριπόταμος και άλλα).
Όπως βλέπετε και στον διπλανό πίνακα η Κεντρική Μακεδονία πλήττεται λιγότερο από ότι τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος της «νέας» ακραίας φτώχειας οφείλεται στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας μέσα στην κρίση. Καθώς οι άνεργοι αυξάνονται, η εισοδηματική τους ενίσχυση μειώνεται. Στη χώρα μας, όμως, η στήριξη των ανέργων έχει περιοριστεί δραματικά. Οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε άνεργους αυτοαπασχολούμενους, για παράδειγμα, είναι τόσο αυστηρές που ελάχιστοι συμπολίτες μας, κατάφεραν να το λάβουν. «Σανίδα σωτηρίας» αποτελεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2017 και μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 1.500 νοικοκυριά της Βέροιας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ