Ποιοι πληρώνουν το «μάρμαρο» της συμφωνίας - Παραδείγματα με τις νέες μειώσεις

Απώλειες μετρούν από χθες που κλείδωσε η συμφωνία οι συνταξιούχοι, αλλά και πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένοι. Οι περικοπές συντάξεων θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019, σε 1 εκατ. συνταξιούχους και φτάνουν στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές». Οι απώλειες θα φθάσουν έως και τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 για τις επικουρικές. Ο συνδυασμός των περικοπών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε απώλεια τουλάχιστον δύο συντάξεων το χρόνο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές σήμερα 1.044 ευρώ το 2019, από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς θα χάσει 128 ευρώ και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 916 ευρώ.

Αντίστοιχα συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 1.225,7 ευρώ σήμερα από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς θα χάσει 159,41 ευρώ και θα βρεθεί με 1.066, 28 ευρώ.

Συνταξιούχος με σύνταξη 862,9 ευρώ σήμερα θα χάσει 61,57 ευρώ και θα πέσει στα 801,32 ευρώ.

Ακόμη και συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 535,04 ευρώ θα χάσει τα 26.96 ευρώ της προσωπικής διαφοράς και θα πέσει στα 508.08 ευρώ.

Συνταξιούχος από τον ΟΑΕΕ με 1.026 ευρώ σύνταξη και προσωπική διαφορά 272,82 ευρώ θα δει μείωση και θα πέσει στα 841,4 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο οι συνταξιούχοι, εκτός από τις απευθείας μειώσεις θα χάσουν επιπλέον χρήματα από τη μείωση του αφορολόγητο με τον τελικό λογαριασμό να βγαίνει στις δύο συντάξεις ετησίως.

Ταυτόχρονα έρχονται νέες ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως πέρασε η άποψη των δανειστών να αλλάξει, ενδεχομένως από το 2018, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους και να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Η επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια ασφάλιση εκτιμάται σε περίπου 4%.

Επιπλέον η συμφωνία προβλέπει:

Φοροαπαλλαγές 

Καταργείται σειρά φοροαπαλλαγών με σημαντικότερη την φοροαπαλλαγή ιατρικών δαπανών. Καταργείται η έκπτωση 10%. Καταργείται η έκπτωση 1,5% κατά την υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης και μειώνεται το επίδομα θέρμανσης στα 58 εκατ. ευρώ.

Προβλέπονται μέτρα 447 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε περικοπές στα επιδόματα πολλών κατηγοριών όπως των οικογενειακών και της ανεργίας, αλλά και των επιδομάτων φτώχειας και φυσικών καταστροφών.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης προβλέπεται να μειωθεί κατά 58 εκατομμύρια ευρώ.

Στις ιατρικές δαπάνες καθώς προβλέπεται να καταργηθεί η έκπτωση φόρου, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο εύκολες οι ομαδικές απολύσεις 

Οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας δεν θα μπορεί να θέσει βέτο. Ωστόσο, η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών προβλέπει τη διατήρηση του ορίου των απολύσεων στο 5%.

Φαρμακεία 

Αλλαγές όμως επιφυλάσσονται και για τα φαρμακεία, καθώς τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός αυτών.

Δημόσιο 

Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα. Επιβάλλεται μάλιστα και ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις