Quantcast

http://picasion.com/

Σαν σήμερα «έφυγαν» οι Άγγελοι του Μακροχωρίου (VIDEO)

ΠΕΡΑΣΑΝ 14 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Το ημερολόγιο έδειχνε μια μέρα σαν κι αυτή, στις 13 Απριλίου του 2003, όταν η χώρα συγκλονίζεται στο άκουσμα της τραγικής είδησης. 21 νέα παιδιά χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο, στο χειρότερο τροχαίο δυστύχημα που είχε γνωρίσει ποτέ ο τόπος. Ήταν λίγο πριν τις 7:30 
το απόγευμα της Κυριακής. Τα
παιδιά της πρώτης Λυκείου, από το Μακροχώρι Ημαθίας, επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά την τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα.
Εκεί κοντά στα Τέμπη όμως, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, παραμόνευε ο θάνατος. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 49 μαθητές συγκρούστηκε με νταλίκα που «δίπλωσε» στο 386ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λάρισας - Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη. Η νταλίκα - καρμανιόλα μετέφερε φορτίο με νοβοπάν και μελαμίνες. Σε μια από τις πιο επικίνδυνες στροφές του οδικού άξονα, το εμπόρευμα αποκολλάται από τη νταλίκα και σκορπάει το θάνατο:
«Θερίζει» όλη την αριστερή πλευρά του λεωφορείου και προκαλεί τον τραγικό χαμό 21 αθώων παιδικών ψυχών, καθώς και τον τραυματισμό πολλών ακόμα. Δεκάδες φύλλα νοβοπάν είχαν μετατραπεί σε ξυράφια και είχαν «κόψει» το λεωφορείο στα δύο. Στο σημείο της τραγωδίας εκτυλίσσονται σκηνές πρωτοφανούς φρίκης. Διαλυμένα καθίσματα, κομμένες λαμαρίνες, σπασμένα τζάμια, διαμελισμένα παιδικά κορμιά και φωνές τρόμου. Τέσσερα αγόρια καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν από το λεωφορείο και να σπεύσουν για βοήθεια.
Σωστικά συνεργεία από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Κατερίνη και τη Λάρισα συνδράμουν άμεσα. Οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης. Εκεί θα παιχτεί ακόμα ένα δράμα. Στις 10.30 το βράδυ φτάνουν από τη Βέροια τα λεωφορεία με τους γονείς των παιδιών και ο θρήνος τους προκαλεί ανατριχίλα. Ρωτούν να μάθουν για τα παιδιά τους. Από το νοσοκομείο γίνονταν εκκλήσεις για φιάλες αίματος. Ποιος θα ξεχάσει τη συγκλονιστική σκηνή, όταν το προσωπικό του νοσοκομείου έριχνε νερό στην είσοδο του κτιρίου, για να ξεπλύνει το αίμα…
Το Μακροχώρι, αλλά και τα διπλανά χωριά, ο Διαβατός, η Νέα Νικομήδεια και η Κουλούρα βυθίζονται σε ανείπωτο πένθος. Χάνεται σε μια στιγμή μια ολόκληρη γενιά παιδιών, μια γενιά που δεν πρόλαβε να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα. Ένα κομμάτι από το μέλλον της περιοχής, ένα κομμάτι από το μέλλον της χώρας, «σβήνει» στα στενά των Τεμπών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ