Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κλεπτο-μανία με αυτοκίνητα στη Βέροια

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ελληνική Αστυνομία και στις ασφαλιστικές εταιρείες η κατακόρυφη αύξηση στις κλοπές και διαρρήξεις των αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα της Ημαθίας. Τα κλεμμένα ΙΧ συνήθως καταλήγουν σε μεγάλες μάντρες, ώστε να τα σπάσουν σε κομμάτια. Από τη στιγμή που θα «λυθεί» το αυτοκίνητο, είναι σχεδόν αδύνατον να
εντοπισθεί η προέλευση ενός ανταλλακτικού. Ειδικά τον τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξελιχθεί σε... μάστιγα εδώ στην Ημαθία, αφού οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτός ο τύπος των μικρών αυτοκινήτων τραβάει σαν μαγνήτης τους κλέφτες. Οι αρχές κατάφεραν να εξιχνιάσουν ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων και όπως προκύπτει η πλειονότητα των δραστών είναι Ελληνες. Τα συγκεκριμένα νούμερα αφορούν μόνο τη μερική κλοπή ή διάρρηξη ενός αυτοκινήτου.
Δηλαδή είτε διέρρηξαν το ΙΧ για να αφαιρέσουν νομίσματα ή άλλα αντικείμενα του ιδιοκτήτη, είτε για να κλέψουν το ραδιόφωνο ή κάποιο ανταλλακτικό του αυτοκινήτου. Οι περιπτώσεις στις οποίες οι δράστες έκλεψαν ολόκληρο το αυτοκίνητο ανέρχονται σε δεκάδες μόνο στη Βέροια και εκατοντάδες σ' ολόκληρη την Μακεδονία. 
Συνήθεια
Καμία εντύπωση δεν προκαλεί πλέον στους αστυνομικούς η μεγάλη προσέλευση ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που σπεύδουν να δηλώσουν την κλοπή του ΙΧ τους στον Αξιωματικό Υπηρεσίας της Ασφάλειας Βέροιας. Απεναντίας, οι πολίτες εκπλήσσονται από τις... μαντικές ικανότητες των αστυνομικών, που τους ρωτούν «ήρθατε να δηλώσετε κλοπή αυτοκινήτου πόλης ή τζιπ;». 
Σε συνομιλία που είχαμε με γνωστό ασφαλιστή αυτοκινήτων στην Βέροια, μας επισήμανε τα εξής: «Τελευταία τα περιστατικά ολικής ή μερικής κλοπής αυτοκινήτων πόλης έχουν αυξηθεί δραματικά. Η υψηλή τιμή των ανταλλακτικών τους έχει καταστήσει τα αυτοκίνητα πόλης, ελκυστικό στόχο για αρκετούς κλέφτες, οι οποίοι «ειδικεύονται» στην αφαίρεση τόσο των εξαρτημάτων τους όσο και ολόκληρου του αυτοκινήτου. Από περιπτώσεις κλοπής ΙΧ πελατών μου και σε συζητήσεις που είχα με αστυνομικούς, μου εξήγησαν πως τέτοιες περιπτώσεις πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο. Η έξαρση του φαινομένου οδήγησε αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες στην εξαίρεση της κάλυψης κλοπής για συγκεκριμένο αυτοκίνητο πόλης, ενώ άλλες την παρέχουν με υψηλότερο ασφάλιστρο».
Εμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν τους λόγους για τους οποίους γίνονται στόχοι τα εν λόγω ΙΧ. Το κέρδος και η μεγάλη ζήτηση είναι η απάντηση που δίνουν. Κι όπου υπάρχει ζήτηση δημιουργείται και η προσφορά. Σύμφωνα με αστυνομικούς που ερευνούν το θέμα, οι κλέφτες αποκομίζουν μεγάλο κέρδος από την πώληση των αυτοκινήτων για ανταλλακτικά. Κι αυτό γιατί έχουν αποσπώμενα μέρη που αλλάζουν εύκολα και γρήγορα, ενώ δέχονται και πολλά εξτρά. Τα κλεμμένα ΙΧ καταλήγουν σε μεγάλες μάντρες ώστε να τα σπάσουν σε κομμάτια. Από τη στιγμή που θα «λυθεί» το αυτοκίνητο, είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπισθεί η προέλευση ενός ανταλλακτικού, π.χ. ενός προφυλακτήρα. Αυτή είναι η μία διάσταση του θέματος.
Τα εξαρτήματα
Η δεύτερη είναι ότι σπείρες χτυπούν τα μικρά αυτοκίνητα κλέβοντας μόνο εξαρτήματα. Αρκετά άτομα έχουν βρει το ΙΧ τους χωρίς τιμόνι, όργανα ενδείξεων (στροφόμετρο, ρολόι), προφυλακτήρα, ζάντες, φτερά, κι ό,τι άλλο έχει ζήτηση στη μαύρη αγορά ανταλλακτικών. Το ίδιο ισχύει και για τα πολυτελή τζιπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπείρες που κλέβουν αυτοκίνητα έχουν αναβαθμιστεί και χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό. Παρεμβαίνουν στα ηλεκτρονικά του ΙΧ (εγκέφαλο και immobilizer) με λάπτοπ και το ξεκλειδώνουν με ειδικά κλειδιά πασπαρτού. Οταν οι δράστες δεν κόβουν τα ΙΧ για να γίνουν ανταλλακτικά, φτιάχνουν πλαστά χαρτιά και παραποιούν τα στοιχεία στο σασί, ώστε να πουληθούν σε χώρες της Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ