Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα πιό αρωματικά και αφράτα μελομακάρονα!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ
ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Το αγαπημένο μας γλυκό των Χριστουγέννων είναι τα Μελομακάρονα: αυτές οι υπέροχες σιροπιαστές μπουκιές με άρωμα πορτοκαλιού, κανέλλας, γαρύφαλλου και μελιού που λιώνουν στο στόμα. Δεν είναι τυχαίο φυσικά που είναι το πιο δημοφιλές γλυκό κατά τη διάρκεια των γιορτών και μπορεί κανείς να το βρει σχεδόν σε κάθε Βεροιώτικο σπίτι. Πολλές οικογένειες μάλιστα φτιάχνουν τα δικά τους μελομακάρονα σε όλη την Ημαθία, με διάφορες παραλλαγές της συνταγής. Η δική μας εκδοχή που θα παρουσιάσουμε εδώ, είναι παραδοσιακή, καθώς δεν περιλαμβάνει βούτυρο ή αυγά. Τα μελομακάρονα άλλωστε είναι κανονικά ένα νηστίσιμο γλυκό.

Συστατικά: 

Για τη ζύμη

- 200γρ. (1 κούπα) ηλιέλαιο
- 200γρ. (1 κούπα) ελαιόλαδο
- 250ml (1 κούπα) χυμός πορτοκαλιού (προτείνουμε φρέσκο)
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 3 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 110γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
- 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι
- 100γρ. (1/2 κούπα) σιμιγδάλι
- 1 κιλό αλεύρι

Για το σιρόπι

- 625ml νερό (2 ½ κούπες) νερό
- 550γρ (2 ½ κούπες) ζάχαρη
- 150γρ (1/2 κούπα) μέλι
- 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι (1 πορτοκάλι)
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 4 γαρύφαλλα
Για το σερβίρισμα

- μέλι
- τριμμένο καρύδι  

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι:

Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό του πορτοκαλιού, τα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρύφαλλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο ή σε βεράντα/αυλή. Αν δεν έχει αρκετό κρύο ώστε να κρυώσει το σιρόπι μας γρήγορα, είναι καλύτερα να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα και να το βάλουμε στο ψυγείο μόλις κρυώσει. Πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε τη ζύμη, το βγάζουμε από το ψυγείο και το έχουμε στον πάγκο μας για να μην είναι τελείως παγωμένο.
Για τη ζύμη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα υλικά με τη σειρά που έχουν δοθεί στη λίστα με τα υλικά. Όταν προσθέσουμε τη σόδα, ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό περίπου για να αναμειχθεί καλά με το χυμό πορτοκαλιού που προσθέσαμε.


Ανακατεύουμε με τα χέρια τα υλικά από κάτω προς τα πάνω με απαλές, αργές, κινήσεις («διπλώνοντας» τη ζύμη). Δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε τη ζύμη μας για πολύ ώρα  γιατί τότε δεν θα γίνει αφράτη. Δύο λεπτά είναι αρκετά.


Σε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα, στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα). Ξεκινάμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα. Το μέγεθος τους θα πρέπει να χωράει ιδανικά στην παλάμη μας. Για να κάνουμε τα σχεδιάκια στην επάνω μεριά του μελομακάρονου, χρησιμοποιούμε την πλευρά του τρίφτη με τις στρογγυλές τρυπίτσες. Μόλις το πλάσουμε, το τοποθετούμε στον τρίφτη και προσεχτικά πιέζουμε ελαφρά. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στο ταψί, κρατώντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Θα βγουν 4 σειρές από περίπου 6 μελομακάρονα. Η ποσότητα της ζύμης φτάνει για περίπου 3 ταψιά.
Βάζουμε το ταψί με τα μελομακάρονα στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά. 

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε αμέσως τα μελομακάρονα μέσα στη κατσαρόλα με το σιρόπι (εφόσον είναι ήδη κρύο) χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε για περίπου 15-20 δευτερόλεπτα (προσοχή όχι παραπάνω γιατί θα λασπώσουν). Τα βγάζουμε από την κατσαρολίτσα και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα για να στραγγίξουν. Μόλις στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, προσθέτουμε λίγο μέλι από πάνω και τριμμένο καρύδι.

TIP

Αυτό που πρέπει να προσέξετε όταν φτιάχνετε μελομακάρονα είναι το εξής: Αν το σιρόπι είναι καυτό, τότε για να βουτήξετε σε αυτό τα μελομακάρονα θα πρέπει αυτά να έχουν κρυώσει (θερμοκρασία δωματίου) για να μπορέσουν να το απορροφήσουν. Πολλοί επίσης (όπως και εμείς) προτιμούν να κάνουν το αντίστροφο: προετοιμάζουν πρώτα το σιρόπι, και το αφήνουν να κρυώσει (τώρα το χειμώνα αν το αφήσετε κοντά σε παράθυρο θα κρυώσει πολύ πιο γρήγορα) ενώ φτιάχνουν τα μελομακάρονα. Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα βουτάμε όπως είναι καυτά στο κρύο σιρόπι. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε το σιρόπι και από την προηγούμενη μέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ