Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δέκα λύσεις θέρμανσης - Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Εκτός από τις παραδοσιακές µεθόδους τις οποίες χρησιμοποιούσαμε για χρόνια και πλέον το κόστος χρήσης τους δεν μπορούμε να καλύψουμε εύκολα -πετρέλαιο θέρµανσης, φυσικό αέριο, κλιµατιστικά και τζάκια- έρχονται τώρα να προστεθούν καινούργιες λύσεις. Από ενεργειακά τζάκια µέχρι νανοθερµαντικά φιλµ υπέρυθρης ακτινοβολίας και αντλίες θερµότητας. Ποιες
είναι όµως οι καλύτερες λύσεις για κάθε περίπτωση και ποιά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου;

ΟΙ 10 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΖΕΣΤΑΣΙΑ

1. Αντλίες θερµότητας: Μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση για να ζεστάνετε το νερό στα καλοριφέρ σας. Αξιοποιούν τον ατµοσφαιρικό αέρα και συµπληρώνουν τις ανάγκες µε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σηµαίνει µεγάλη εξοικονόµηση ενέργειας, ενώ η συσκευή -που µοιάζει µε εξωτερικό µηχάνηµα κλιµατιστικού- µπορεί να χρησιµοποιηθεί και το καλοκαίρι για την ψύξη του χώρου. Ποιο είναι το µειονέκτηµα; Η συσκευή είναι ακριβή ακόµη και για ένα µικρό διαµέρισµα.

2. Pellet: Είναι αποδοτικότερος τρόπος θέρµανσης από ό,τι το παραδοσιακό τζάκι. Η συγκεκριµένη καύσιµη ύλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε ενεργειακά τζάκια και σόµπες, ενώ πλέον η αγορά έχει γεµίσει και από καυστήρες pellet, οι οποίοι προσφέρουν πλέον και σχετική αυτονοµία. Το πρόβληµα είναι ότι µε τις ενεργειακές σόµπες ή τα τζάκια που καταναλώνουν pellet δεν µπορείς να ζεστάνεις όλο το σπίτι, εκτός και αν κάνεις πολύ µεγάλη εγκατάσταση µε αεραγωγούς. Πρόβληµα αποτελεί και η αυτονοµία, καθώς απαιτείται συνεχής ανεφοδιασµός. Το ίδιο πρόβληµα υπάρχει και µε τους καυστήρες pellet. Μάλιστα, εκτός από τον συχνό ανεφοδιασµό, πρέπει να σκεφτείτε και την αποθήκευση της καύσιµης ύλης.

3. Ηλεκτρικοί λέβητες: Αν δεν θέλετε πετρέλαιο, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε έναν ηλεκτρικό λέβητα, ο οποίος θα κάνει την ίδια δουλειά, δηλαδή θα ζεστάνει το νερό στα σώµατα του καλοριφέρ. Το πρόβληµα είναι ότι θα χρειαστείτε ισχυρή γραµµή ηλεκτρικού ρεύµατος (τριφασικό) και ότι θα πληρώνετε ρεύµα. Αυτοί οι λέβητες καταναλώνουν τουλάχιστον 10 κιλοβάτ ανά ώρα λειτουργίας. Ενδείκνυται µόνο για δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, όπου για τους δικούς σας λόγους δεν θέλετε να εγκαταστήσετε άλλη µορφή θέρµανσης.

4. Νανοθερµαντικά φιλµ υπέρυθρης ακτινοβολίας: Μια καινούργια τεχνολογία που επίσης θα βρείτε στην αγορά. Αυτά τα φιλµ µπαίνουν κάτω από το πάτωµα και εξασφαλίζουν οικονοµική υποδαπέδια θέρµανση, η οποία λειτουργεί µε ηλεκτρική ενέργεια. Στην πραγµατικότητα, το πάτωµά σας κατασκευάζεται µε τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσµα να αποτελεί ένα… σάντουιτς από πλαστικό υπόστρωµα, µόνωση, το νανοθερµαντικό φιλµ, το προστατευτικό του φιλµ και φυσικά το πάτωµα, που µπορεί να είναι παρκέ, ξύλο ή και πλακάκι. Ποιο είναι το πρόβληµα; Μπορεί να αποτελέσει λύση µόνο για όσους χτίζουν τώρα σπίτι ή για όσους είναι διατεθειµένοι να ξηλώσουν όλα τα πατώµατα. Η δεύτερη είναι εξαιρετικά δαπανηρή κίνηση, εκτός και αν ούτως ή άλλως µια ανακαίνιση είναι στα άµεσα σχέδιά σας.

6. Πετρέλαιο θέρµανσης:
Οσο και αν έχει κατηγορηθεί το πετρέλαιο θέρµανσης, θα πρέπει να αντιµετωπίσετε το ζήτηµα µε ψυχραιµία. Καταρχήν, να µάθετε αν δικαιούστε την επιστροφή φόρου ή όχι. Επίσης, µην ξεχνάτε ότι για το πετρέλαιο θέρµανσης έχετε ήδη κάνει την επένδυση που απαιτείται για την εγκατάσταση. Ποιο είναι ίσως το σηµαντικότερο πρόβληµα; Οτι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποφασίζετε µόνοι σας. Εχετε να δώσετε και να ζητήσετε λόγο και από τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας, οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, µοιράζονται τον ίδιο καυστήρα.

7. Θερµαντικά σώµατα ρεύµατος: Είναι φθηνά να τα αγοράσετε, αλλά πολύ ακριβά να τα χρησιµοποιείτε. Αν παρασυρθείτε και τα ανάβετε για ώρες, θα δείτε τον λογαριασµό της ∆ΕΗ να εκτοξεύεται στα ύψη. Η λύση αυτή ενδείκνυται µόνο για εξοχικά. 


8. Θερµαντικά σώµατα υπέρυθρης ακτινοβολίας: Χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνουν τον χώρο σας. Ωστόσο κοστίζουν ακριβά να τα αποκτήσετε.

9. Κλιµατιστικά: Χρειάζονται σαφώς λιγότερο ηλεκτρικό ρεύµα σε σχέση µε τα απλά θερµαντικά σώµατα ηλεκτρικής ενέργειας. Προσοχή στη συσκευή που θα αποκτήσετε, καθώς οι φθηνότερες έχουν πολύ µεγαλύτερη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση µε τις ακριβότερες.

10. Θέρµανση µε τον ήλιο: Η ενέργεια από τον ήλιο είναι δωρεάν, αλλά τα µηχανήµατα που συλλέγουν την ακτινοβολία κοστίζουν. Επίσης, τα συστήµατα θέρµανσης λειτουργούν υποβοηθητικά, δηλαδή πρέπει να συνδυαστούν µε το υπάρχον σύστηµα θέρµανσης που έχετε και συµβάλλουν στο να µειωθεί η κατανάλωση καυσίµου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ