Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σακχαρώδης Διαβήτης και Φυσικοθεραπεία

Γράφει ο Γώγος Χρήστος, MSc, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου και αποτελεί τη βασική εκστρατεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα,με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη του παγκρέατος που απαιτείται για να μετατραπεί η γλυκόζη σε πηγή ενέργειας.Όταν το πάγκρεας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης, ή όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη σωστά, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Ο σακχαρώδης διαβήτης που δεν ρυθμίζεται επαρκώς μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες, όπως καρδιαγγειακή νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριακή υπέρταση, βλάβες του αμφιβληστροειδούς και απώλεια όρασης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαβητική νευροπάθεια, έλκη και ακρωτηριασμούς. Η σωματική δραστηριότητα μαζί με την ειδική δίαιτα και τη φαρμακευτική αγωγή, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας.

Φυσικοθεραπεία και Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο φυσικοθεραπευτής ως ειδικός στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της ανθρώπινης κίνησης είναι ο επιστήμονας υγείας που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, μέσω του σχεδιασμού και της εποπτείας της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, εφόσον η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους την καθιστά ασφαλή. Η φυσική δραστηριότητα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και το επίπεδο υγείας του ασθενούς διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση του επιπέδου χοληστερόλης.

Ο φυσικοθεραπευτής σε συνεργασία με το γιατρό σας,θα σας βοηθήσει με τηνσωματική δραστηριότητα εάν έχετε:


• Πόνο στις αρθρώσεις ή τους μυς σας
• Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια σας
• Χωλότητα και δυσκολία στη βάδιση
• Ανάγκη εκπαίδευσης στη χρήση βοηθητικής συσκευής για τη βάδιση
• Υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο
• Ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας βάδισης και ισορροπίας
• Απορίες και ερωτήσεις για είδος της άσκησης που είναι η καλύτερη για εσάς βάσει του ιατρικού σας ιστορικού

Ανάλογα με τον τύπο το σακχαρώδη διαβήτη, την ύπαρξη ή όχι κετονικών σωμάτων στα ούρα και την τυχόν συνυπάρχουσα καρδιοπάθεια, ο φυσικοθεραπευτής θα προσαρμόσει το είδος και τη βαρύτητα της φυσικής σας δραστηριότητας. Σε περίπτωση αμφιβληστροειδοπάθειας, ο φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει με το σχεδιασμό μιας αφαλούς άσκησης ρουτίνας που θα λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς δραστηριότητας που συνιστώνται από τον οφθαλμίατρό σας.

Γενικότερα ο φυσικοθεραπευτής θα συνδράμει:

• Στην αύξηση της αντοχής σας και της ανοχής στη δραστηριότητα
• Στην ενδυνάμωση του σώματος ώστε να είναι αποδοτικότερη η εκτέλεση καθημερινών λειτουργικών καθηκόντων
• Στη βελτίωση της ισορροπίας και ασφάλειας κατά τη στάση και την κίνηση ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος πτώσης

Η καλύτερη φροντίδα του σακχαρώδη διαβήτη επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης. Αν και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από τον σακχαρώδη διαβήτη είναι ενίοτε εξουθενωτικές, πολλές μπορούν να προληφθούν ή να αμβλυνθούν με την κατάλληλη φροντίδα. Η κατανόηση πώς ο διαβήτης επηρεάζει πολλαπλά το σώμα και πως τα οφέλη του αποτελεσματικού σχεδιασμού φροντίδας προκύπτουν από τους επαγγελματίες υγείας, μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στην παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας του σακχαρώδη διαβήτη.

Γώγος Χρήστος, MSc, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ
Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. Ημαθίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ