Quantcast

http://picasion.com/

Η συνέντευξη του Βεροιώτη Σπαρταθλητή Ηλία Καραϊωσήφ

Ο Ηλίας Καραϊωσήφ, είναι 35 ετών, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Βέροια. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε το 2003. Υπηρετεί στης Ειδικές Δυνάμεις από το 2004 και σήμερα βρίσκεται στη Β' Μοίρα Καταδρομών στη Νάουσα Ημαθίας με τον βαθμό του Λοχαγού. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ο Ηλίας ειναι
δρομέας Υπεραποστάσεων και Έφορος Αθλητισμού του Α.Σ. ΑμεΑ Εν Σώματι Υγιεί Βέροιας! Οπως κάθε δρομέας μεγάλων αποστάσεων, έτσι και αυτός, μεταπήδησε από τις μεσαίες στις μεγάλες τρέχοντας το 2000, σε ηλικία 19 ετών στον 18o Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Βέβαια το μεγάλο του πάθος είναι οι Υπεραποστάσεις με καλύτερη στιγμη φέτος που τερμάτισε το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ σε 32 ώρες 12' και 44'', επίδοση που τον κατέταξε στην άκρως τιμητική 62η θέση της Γενικής Κατάταξης (9ος Έλληνας). Η επίδοση αυτή αποτελεί και προσωπική καλύτερη επίδοση του Ηλία, βελτιωμένη κατά 1 ώρα και 21΄ από 33ώρες 31' του 2013. Ο Ηλίας συχνά επισκέπτεται το κατάστημα X-treme Stores στη Βέροια για να προμηθευτει τα απαραίτητα για τις σκληρές προπονήσεις που κάνει! Με την ευκαιρία παραχώρησε μια πολύ ωραία συνέντευξη για να μπούμε λίγο πολύ στο κλίμα αυτού του ιδιαίτερου αγώνα!

ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Είναι η τριτη συμμετοχη στο Σπαρταθλο!Καθε φορα είναι μια νεα εμπειρια ή πλεον γνωριζεις τα σημεια που πρεπει να προσεχεις και αναλογως κανεις το πλανο σου!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βασικά είναι η 4η συμμετοχή μου αλλά ο 3ος τερματισμός μου. Κάθε φορά είναι μια νέα εμπειρία καθώς κάθε χρονιά ο αγώνας είναι διαφορετικός κάτι που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και το πόσο καλά είσαι προετοιμασμένος. Ωστόσο μετά από 3 φορές πλέον γνωρίζω τα σημεία που πρέπει να προσέξω οπότε και αναλόγως έφτιαξα και το φετινό μου πλάνο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2. Τι προετοιμασια χρειαζεται κανεις για να τρεξει έναν τετοιο αγωνα; Μπορει να το κανει ο καθενας η θελει αρκετο ελευθερο χρονο για τις προπονησεις του; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μαγική λέξη για την προετοιμασία λέγεται συστηματικότητα. Αν είσαι συστηματικός δρομέας για αρκετά χρόνια μπορείς να μπεις στους αγώνες υπεραποστάσεων ομαλά. Φυσικά όμως το Σπάρταθλο είναι ένας απαιτητικός αγώνας και χρειάζεται πολύ καλή και σοβαρή προετοιμασία. Γνώμη μου είναι ότι ο κάθε δρομέας μπορεί να τρέξει αρκεί όπως είπα και πριν να είναι κάποιος συστηματικός, ελεύθερος χρόνος χρειάζεται αρκετός αλλά αν κάποιος θέλει μπορεί να τον βρει. 
ΕΡΩΤΗΣΗ 3. Τρεχεις και αλλους αγωνες η ο κυριος στοχος είναι αγωνες υπεραποστασεων; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κύριος στόχος της χρονιάς για εμένα είναι πάντα 2 αγώνες υπεραποστάσεων, περίπου ένας το εξάμηνο. Αλλά και ενδιάμεσα κατεβαίνω και σε μικρότερους, κάποιους προπονητικά επειδή μου αρέσουν ως διοργάνωση και κάποιους πιο αγωνιστικά προσπαθώντας να κάνω και καλό χρόνο. Επίσης θέλω κάθε καλοκαίρι να τρέχω και σε έναν αγώνα βουνού από απόσταση μαραθωνίου και πάνω για να μην χάνω την επαφή μου με το βουνό, το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4. Πες μου τι συμπληρωματα χρειαστηκες στην προετοιμασια σου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προετοιμασία χωρίς συμπληρώματα κατά την γνώμη μου δεν βγαίνει. Πρώτα απ’ όλα χρησμοποιω τα τζελάκια της Nutrend (endurosnack), κατά την διάρκεια των μεγάλων τροχαδιών. Ρόφημα υδατανθράκων, οπως το Vitargo Plus της Warriorlab πριν από δύσκολες προπονήσεις γιατι μου παρεχει υδατανθρακα χαμηλου γλυκαιμεικου δεικτη μαζι με ηλεκτρολυτες, και το Regener της Nutrend παλι για αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση. Σε καθημερινή βάση μία πολυβιταμίνη της Warriorlab και σίδηρο με ZMA (ψευδάργυρο και μαγνησιο και βιταμινη B6) για το βραδυ , και τέλος μετά από τις προπονήσεις με βάρη ένα σέικερ καθαρης whey πρωτείνης της Sci-MX. 
ΕΡΩΤΗΣΗ 5. Σε βοηθησαν να πετυχεις το στοχο σου (εκανε προσωπικο ρεκορ), γιατι πολλοι δρομεις παιρνουν μονο ένα τζελ στους αγωνες! Αρκει αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι δρομέας που δεν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτά που παρέχει η διοργάνωση στους σταθμούς τροφοδοσίας, αλλά χρησιμοποιώ πάντα συμπληρώματα κατά την διάρκεια. Αγώνας Μαραθωνιου και Υπεραπόστασης με ένα τζελάκι δεν βγαίνει…Ολη η δουλεια ειναι στην προετοιμασια και ειναι σημαντικο να γνωριζω πως δουλευουν τα συμπληρωματα και τα τζελακια πανω μου για να ειμαι ετοιμος για τον αγωνα!!
ΕΡΩΤΗΣΗ 6. Στη διαρκεια του αγωνα τι επαιρνες για να αποκτησεις ξανα τη χαμενη ενεργεια; Τζελ, φαγητο, νερο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζω έναν 4ωρο κύκλο τροφοδοσίας τον οποίο επαναλαμβάνω συνέχεια μέχρι το τέλος του αγώνα. Τις 2 πρώτες ώρες παίρνω διάλυμα υδατανθράκων με ηλεκτρολυτες (Active mineral light της Inkospor), την 3η ώρα 3 τζελάκια (endurosnack της Nutrend) και την 4η ώρα πιο στερεά τροφή όπως μπάρες πρωτείνης, σταφίδες, ξερά σύκα, φρούτα κ.α. και φυσικά πολύ νερό. ΕΡΩΤΗΣΗ 7. Επειδη τα χιλιομετρα είναι πολλα, κυριως στην προετοιμασια!Υπηρχαν δυσκολες καταστασεις από θεμα κουρασης, τραυματισμων; Τι εκανες για να προλαβεις μια τετοια δυσκολη κατασταση; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα χιλιόμετρα είναι όντως πολλά και όταν τα κάνεις και μέσα στο κατακαλόκαιρο είναι και δύσκολα. Αν όμως εφαρμόσεις ‘ένα σωστό πρόγραμμα εκγύμνασης με βάρη σε συνδυασμό με το τρέξιμο και καλής αποκατάστασης μετά από τις έντονες προπονήσεις με καλό φαγητό (συν τα συμπληρώματα) και μασάζ αποφεύγεις την κούραση και τους τραυματισμούς.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8. Ποιο ηταν το πιο δυσκολο κομματι σε ολη τη διαδρομη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κάθε δρομέας βιώνει τον αγώνα και διαφορετικά, οπότε στην συγκεκριμένη ερώτηση θα απαντήσει και για άλλο κομμάτι ως το πιο δύσκολο. Εγώ πάντα δυσκολεύομαι πολύ σε 2 κομμάτια της διαδρομής, από τους Αγ.Θεοδώρους έως τον Ισθμό (65-80χλμ) κυρίως λόγω της πολύς ζέστης που έχει πάντα και από την Νεστάνη έως την Τεγεα (172-195χλμ) που έχει μεγάλες ευθείες και είναι βράδυ προς ξημερώματα της επομένης ημέρας και ιδιαίτερα φέτος που έκανε πολύ κρύο (5ο C). 
ΕΡΩΤΗΣΗ 9. Ο αγωνας αυτός εχει παρα πολλους σταθμους! Τι σχεδιο ακολουθησες για να μην χανεις πολυτιμο χρονο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: O αγώνας έχει συνολικά 75 σταθμούς, ενδεικτικά σου λέω ότι αν σταματάς 2 λεπτά σε κάθε σταθμό σημαίνει ότι θα χάσεις 2 ½ ώρες συνολικού τρεξίματος και με δεδομένο ότι ο αγώνας έχει πολλούς χρονικούς περιορισμούς αυτές οι ώρες είναι πραγματικά πολύτιμες. Για να αποφύγω να σταματάω προσπάθησα να κουβαλάω τον 4ωρο κύκλο τροφοδοσίας μου πάντα μαζί μου είτε με σακίδιο είτε με ζώνη τροφοδοσίας. Και κάθε φορά που χρειαζόμουν ανεφοδιασμό είχα τον supporter μου ο οποίος ήξερε τι χρειαζόμουν από πριν, οπότε με το που με έβλεπε με ανεφοδίαζε και αμέσως έφευγα χωρίς να χάσω χρόνο. 
ΕΡΩΤΗΣΗ 10. Θελω και μια σουμβουλη γι’ αυτους που εχουν ελαχιστο χρονο για προπονησεις και συνηθως τις αποφευγουν! Αξιζει να ασχοληθεις με τη γυμναστικη οσο προλαβαινεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχάς να πούμε ότι αν κάποιος πραγματικά θέλει να γυμναστεί θα βρει χρόνο, για μένα δεν υπάρχει η δικαιολογία «δεν έχω χρόνο για γυμναστική». Επειδή είμαι υπέρμαχος της γυμναστικής κάθε είδους, θέλω να τους παροτρύνω όλους να ασχοληθούν με οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής έστω και το απλό περπάτημα. Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πάρα πολλά αλλά κυρίως κάνει καλό στην υγεία μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ