Εσείς, έχετε επισκεφθεί ποτέ το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας;

Η Αντιδημαρχεία Τουρισμού Βέροιας, με σύνθημα «ανακαλύπτω την πόλη μου και τους θησαυρούς της», παρουσιάζει μια σειρά δημοσιεύσεων που αφιερωμένες σε κάθε μνημείο και αξιοθέατο του δήμου μας ξεχωριστά. Σκοπός της ενέργειας αυτής, η γνωριμία των δημοτών με τους θησαυρούς της πόλης μας, οι οποίοι κατ' επέκταση θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και καλύτεροι... οδηγοί των επισκεπτών. Σειρά έχει το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
Η μακρά ιστορία στο χρόνο, τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, η πλούσια λαϊκή παράδοση του Δήμου Βέροιας αποτυπώνονται μέσα από τα μουσεία που λειτουργούν στην πόλη της Βέροιας και στην ευρύτερη περιοχή. Ένα από αυτά είναι το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό διατηρητέο βιομηχανικό κτήριο του 1911, γνωστό ως Μύλος του Μάρκου, το οποίο βρίσκεται στα όρια της παραδοσιακής συνοικίας Κυριώτισσας δίπλα ακριβώς από το αρχαίο τείχος της πόλης.
Τα εκθέματα φιλοξενούνται σε τρεις ορόφους, συνολικού εμβαδού 720 τ.μ., με κάθε όροφο να αποτελεί μια ξεχωριστή θεματική ενότητα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Εντυπωσιακές φορητές εικόνες, τοιχογραφίες από ναούς και κτήρια της περιοχής, ψηφιδωτά δάπεδα, αρχιτεκτονικά γλυπτά, μαρμάρινες επιγραφές, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίες αλλά και νομίσματα, χειρόγραφα και ταφικά ευρήματα συνθέτουν τη σπάνια συλλογή της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. 
Η μόνιμη συλλογή του μουσείου αντιπροσωπεύει με το καλύτερο τρόπο την ένδοξη ιστορία της πόλης και αποδεικνύει ότι η Βέροια υπήρξε μια περιφερειακή Μητρόπολη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην καρδιά της Μακεδονίας. 
Βρίσκεται στην οδό Θωμαΐδη 26, τηλ. 2331 025847, ανοιχτά καθημερινά 09:00-17:00

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού
Βασίλης Λυκοστράτης
www.discoververia.gr @discoververia #discoververia

Δημοφιλείς αναρτήσεις