Quantcast

http://picasion.com/

Αυτά είναι τα 40 φάρμακα που θα πωλούνται στα Σούπερ Μάρκετ - Όλη η λίστα

Ευρείας κυκλοφορίας αναλγητικά, αντιπυρετικά, σκευάσματα για πόνους μυών και αρθρώσεων, για πονόλαιμο, αντισταμινικά, αντιόξινα, δερματολογικά και στοματικά διαλύματα, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα φάρμακα που θα μπορούν να πωληθούν και στα σούπερ μάρκετ. Την Πέμπτη, ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του την λίστα Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ) η
οποία περιλαμβάνει 40 δραστικές ουσίες. Στην λίστα περιλαμβάνεται και η μορφή-περιεκτικότητα καθώς και οι συσκευασίες που θα πρέπει να έχουν τα προϊόντα προκειμένου να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείου αποτελεί και ένα από τα σημεία της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπή εργασίας σχετικά με τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στον κατάλογο  φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων (ΓΕΔΙΦΑ), θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Να είναι ήδη ενταγμένα  στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

Οι αλληλεπιδράσεις τους  με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

Να μην υπάρχουν έγκριτες  και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης. 

Αναλυτικά η λίστα:








Κατεβάστε τη λίστα σε pdf ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ