Quantcast

http://picasion.com/

«Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» σε Μουσεία και χώρους στην Ημαθία

Από την Πέμπτη 20 έως και τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου διηγούμαστε «λαμπερές ιστορίες φωτιάς» σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ημαθίας για σχολικές ομάδες, ανεξάρτητους επισκέπτες, παιδιά και ενήλικες. H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει και φέτος στην επικοινωνιακή δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού,
που στόχο έχει ν’ αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την προστασία του.
Φέτος ολοκληρώνεται ένας κύκλος εκδηλώσεων με θέμα τη φωτιά, που ξεκίνησε το 2012. Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και οι δράσεις αφορούν στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το διττό της χαρακτήρα: αιτία καταστροφής αφενός αλλά αφετέρου διαχρονικό σύμβολο δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.
Έτσι, η δράση «Προϊστορικοί και σύγχρονοι αναπτήρες» θα παρουσιάσει στα παιδιά τις τεχνικές που από τα προϊστορικά χρόνια εφηύρε ο άνθρωπος και τα υλικά που χρησιμοποίησε για να θέσει τη φωτιά στην υπηρεσία του και να τη μεταμορφώσει από το χειρότερο εχθρό του, στον καλύτερο φίλο του. Μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού θ’ ανακαλύψουν την διαχρονικότητα των μεθόδων και των τεχνικών ανάματος της φωτιάς από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Θα παρουσιασθεί βιωματικά η μέθοδος της κρούσης, της τριβής και της συμπίεσης, ενώ στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να ανάψουν οι ίδιοι φωτιά χρησιμοποιώντας πειραματικά αντικείμενα. Η δράση θα λάβει χώρα στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (20 και 21/10) και στη Νάουσα, στην αίθουσα Βέτλανς του Πολυχώρου Πολιτισμού Χ. Λαναράς (23/10, στις 11:00). Η εκδήλωση της Νάουσας, εκτός από σχολικές ομάδες, απευθύνεται επιπλέον και σε οικογένειες με παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, για σχολικές ομάδες διαφορετικών ηλικιών, θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών. «Πρώτη Πυρά: η αποθέωση του Ηρακλή» ονομάζεται το πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (προνήπια, νήπια, Α’ & Β’ δημοτικού) και θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου για να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες το μυθικό πρόγονο των Μακεδόνων, τον ήρωα Ηρακλή, αναζητώντας τη μορφή του ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου και εικονογραφώντας σκηνές από το μύθο του τέλους και της αποθέωσής του, συσχετίζοντάς τον με τα ταφικά έθιμα της μακεδονικής δυναστείας των Τημενιδών, μέσα από αφηγήσεις, δραματικό παιχνίδι και εικαστικές δραστηριότητες. Αλλά και οι σχολικές τάξεις του Γυμνασίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ταφικά έθιμα της μακεδονικής δυναστείας των Τημενιδών μέσα από τη θεματική περιήγηση στο μουσείο με τη βοήθεια ερωτηματολογίου, με τίτλο «Βασιλικές Πυρές», στις 25 και 26 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήριο με παιχνίδια κατανόησης και αντιστοίχισης, καθώς και δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, χαρτοκοπτικής, ζωγραφικής και πηλοπλαστικής.

Μια θεματική ξενάγηση με τίτλο «Ηρακλής Πατρώος» θα δώσει την ευκαιρία και στους ενήλικες να γνωρίσουν τα ταφικά έθιμα της καύσης των νεκρών βασιλιάδων της Μακεδονικής δυναστείας των Τημενιδών και τη σύνδεσή τους με τον ήρωα Ηρακλή, με κεντρικό έκθεμα την αναθηματική επιγραφή από το Ανάκτορο των Αιγών όπου ο μυθικός πρόγονος της δυναστείας αναφέρεται ως Ηρακλής Πατρώος. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα το αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου των Αιγών που έχει παραδοθεί στο κοινό τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 11:00.

Τέλος, σχολικά τμήματα της Γ’ και Δ’ Δημοτικού στη Βέροια, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανιχνεύοντας τις φλόγες στον Άγιο Πατάπιο» στις 20 και 21 Οκτωβρίου, και ν’ ανιχνεύσουν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες τις συμβολικές φλόγες στις απεικονίσεις των τοιχογραφιών, τις φλόγες που χρησίμευσαν στα τροφοπαρασκευαστικά σκεύη του Μυστικού Δείπνου, τις φλόγες του παλιού κηροστάτη που φώτιζε το ναό, της πυρκαγιάς που προκάλεσε φθορές στον ανατολικό τοίχο του νάρθηκα, αλλά και τη «φλόγα της πίστης» και της προσευχής στο κερί.

Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» είναι δωρεάν για το κοινό, και σε όλους τους συμμετέχοντες αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διανέμονται φυλλάδια της δράσης. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν σε σχολικές ομάδες απαιτείταιδήλωση συμμετοχής στα αντίστοιχα τηλέφωνα επικοινωνίας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τις δράσεις που είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, οι ώρες προσέλευσης αναφέρονται παραπάνω, ενώ περισσότερες πληροφορίες θα δίνονται τηλεφωνικά σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής:Προϊστορικοί και Σύγχρονοι Αναπτήρες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 90’ για σχολικές ομάδες Ε’ & Στ’ δημοτικού.Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών,Βεργίνα, και Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 11:00 (ανοιχτό για οικογένειες με παιδιά αυτής της ηλικίας) στη Νάουσα, στην αίθουσα Βέτλανς του Πολυχώρου Πολιτισμού Χ. Λαναράς. Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνου εκδήλωσης: Μάνος Ιωάννης, τηλ. 23310 29737 και 23310 92580.

Πρώτη Πυρά: η αποθέωση του Ηρακλή, εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 60’ για σχολικές ομάδες προνηπίων, νηπίων, Α’ & Β’ δημοτικού. Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Βεργίνα. Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνης εκδήλωσης: Παπαργυρούδη Φώτω, τηλ. 23310 92347.

Βασιλικές Πυρές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 90’ για σχολικές ομάδες Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου. Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Βεργίνα. Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνης εκδήλωσης: Παπαργυρούδη Φώτω, τηλ. 23310 92347.

Ηρακλής Πατρώος, θεματική ξενάγηση διάρκειας 60’ για ενήλικες. Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, αρχαιολογικός χώρος Ανακτόρου των Αιγών, στις 11:00. Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνης εκδήλωσης: Κοντογουλίδου Εύα, τηλ. 23310 92394.

Ανιχνεύοντας τις φλόγες στον Άγιο Πατάπιο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 90’ για σχολικές ομάδες Γ’ & Δ’ δημοτικού. Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, αρχαιολογικός χώρος Αγίου Παταπίου, Βέροια. Στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνης εκδήλωσης: Πολατίδου Μαρία, τηλ. 23310 25147.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ