Quantcast

http://picasion.com/

Τσιαμήτρος: «Μόλις δεσμεύτηκε…. Το στοίχημα της τραμπάλας φόρων και δαπανών...»

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στα πλαίσια που περιμέναμε. Μίλησε σε μεγάλο εύρος για την οικονομική και φορολογική πολιτική που έχει στο μυαλό του, καταδίκασε την υψηλή φορολόγηση για να συντηρείται ένα πελατειακό και δυσλειτουργικό κράτος. Θα εστιάσω στα οικονομικά στοιχεία που πιστεύω πως αφορούν και τους περισσότερους. Ήταν μια πρωθυπουργική ομιλία, και τολμώ να πω με κοστολογημένες εξαγγελίες. Ήταν μια ομιλία με πολλά συστατικά γνωστά σε εμάς όπως οι δεσμεύσεις ακόμη και κοστολογημένες, αλλά και άγνωστες σε εμάς όπως το τεχνοκρατικό στοιχείο σε μία πολιτική ομιλία που δυστυχώς δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Νομίζω πως η φράση χρειαζόμαστε μία τεχνοκρατική διαχείριση τα λέει όλα και δίνει το στίγμα από το εσωτερικό του Βελλίδειου.

1. Μίλησε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε χρονικό περιθώριο 2 ετών. 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο χρόνο λέγοντας πως αυτή θα είναι μια μεγάλη ανάσα που έχει ανάγκη όλη η κοινωνία.

2. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από 29% που είναι σήμερα στο 20% και πάλι σε χρονικό ορίζοντα 2 ετών. 24% τον πρώτο χρόνο και θα μειωθεί στο 20% το δεύτερο χρόνο.

3. Μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων από 15% σε 5%.

4. Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους που πληρώνουμε για την ΕΡΤ, με εξοικονόμηση 18 ευρώ για κάθε νοικοκυριό με παράλληλη επίθεση στην ΕΡΤ η οποία θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ανταγωνιστικά.

5. Μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% για τα αγροτικά προϊόντα με στόχο την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών.

6. Παραδέχτηκε το κόστος όλων αυτών των δεσμεύσεων που υπολόγισε σε 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ το δεύτερο χρόνο. Τα δημοσιονομικά θα ισορροπήσουν αυτό το κόστος με μια αναλυτική εξοικονόμηση δαπανών που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δημόσιο τομέα. Μίλησε για συγχωνεύσεις οργανισμών που είναι απαραίτητες για μείωση της σπατάλης και ένα λειτουργικό μεν, μικρότερο κράτος δε.

7. Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής αλλάζει ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία με λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες, μια δημοσιονομική τραμπάλα που προφανώς αποτελεί στοίχημα.

8. Έδωσε 4 άξονες για τη ρευστότητα και το επιχειρείν γενικότερα. Μέλημα του θα είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων εννοώντας τα καρτέλ, επιθετική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και θεσμικές παρεμβάσεις για μια δυναμική επιχειρηματικότητα.

9. Ανάγκη εισαγωγής του πλαστικού χρήματος σε εύρος συναλλαγών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

10. Ξεχωριστή αναφορά στην ανάπτυξη της περιοχής της Θεσσαλονίκης και στις δυνατότητές της. Ιδιαίτερη αναφορά για το λιμάνι της πόλης.

11. Δεσμεύτηκε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθώς και την καθιέρωση κουπονιών ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών.

Το ένα σκέλος της ομιλίας είναι καθαρά οικονομικό και φορολογικό. Άξονας, λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες. Στόχος άμεσος. Το δεύτερο σκέλος αφορά τις επενδύσεις. Μόνο η ελεύθερη αγορά μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και όχι το κράτος είπε ξεκάθαρα. Επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, φροντίδα για νέες επιχειρήσεις, απλοποίηση της γραφειοκρατίας, με λίγα λόγια ένα δρόμο για την επιχειρηματικότητα. Στόχος μεσοπρόθεσμος. Το τρίτο σκέλος είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση στο κράτος, μέσα από συνεχή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όπου θα κρατούνται οι καλύτεροι. Επίσης ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Στόχος μεσοπρόθεσμος που χρειάζεται δουλειά. Το τέταρτο είναι η προστασία της δημοκρατίας και των θεσμών.

Ο Μητσοτάκης πλαισίωσε όλη του την ομιλία γύρω από τη φράση λιγότεροι φόροι λιγότερες δαπάνες. Δημιουργεί μία τραμπάλα από φόρους και δαπάνες. Ο στόχος είναι αν η μείωση των δαπανών μπορεί να ισορροπήσει τη μείωση των φόρων για τα κρατικά ταμεία. Σε απλό υπολογισμό η απάντηση είναι όχι. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, αν με λιγότερους φόρους πληρώσουν περισσότεροι και πέσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μια απλή καμπύλη λαφέρ, τότε ίσως ανάψει ένα φως για να βγούμε από αυτήν την κρίση. Το στοίχημα είναι στον τομέα των δαπανών.

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε και στα πολλά τελευταία γεγονότα που βάζουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία μας τονίζοντας πως για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Αναφέρθηκε στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, στις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Τόνισε πως η ΝΔ είναι ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι στο εθνολαϊκισμό που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπερασπιστούμε την αστική δημοκρατία και τους θεσμούς.

Τεχνοκρατισμός, φιλελευθερισμός, ρεαλισμός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ