Quantcast

http://picasion.com/

Ροδάκινα: Στόχος η Δυτική Ευρώπη

Κατά μία θέση κάτω στην σειρά κατάταξης του α’ εξαμήνου 2016, από την 16η στην 17η, πέφτουν τα πυρηνόκαρπα, με τις εξαγωγές να έχουν μειωθεί στους 114.266 τόνους φέτος, έναντι 118.583 τόνους πέρσι. Ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια υπολογίζονται συνολικά με έναν κωδικό (στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), και ενώ στα ροδάκινα οι εξαγωγές είναι μεγαλύτερες σε σχέση με
πέρσι, το ίδιο δεν ισχύει και για τα κεράσια, που παρουσιάζουν πτώση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το ΥΠΑΑΤ, από 1/5/2016 έως 6/9/2016 οι αποστολές σε ΕΕ και εξαγωγές (τρίτες χώρες) στο ροδάκινο μόνο για την Ημαθία ανήλθαν σε περίπου 58.000 τόνους έναντι 56.000 τόνων την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. «Η φετινή χρονιά για το ροδάκινο ήταν πρώιμη», εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του ΑΣ Βέροιας «Venus Growers», Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως επισημαίνει, «οι φυτεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια είναι της τάξεως των 235.000 στρεμμάτων σε όλη την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε μία κανονική χρονιά, η πλήρης παραγωγή μπορεί να προσεγγίσει τους 450.000 τόνους. Με δεδομένο ότι η εξαγωγική μας δύναμη είναι περίπου 170.000-180.000 τόνοι, και κάποια ποσότητα στην εσωτερική αγορά, άρα συνολικά προσεγγίζουμε τους 200.000 τόνους δυνατότητα διάθεσης, αντιλαμβανόμαστε ότι αν έχουμε πλήρη παραγωγή, πάνω από 240.000 τόνους, θα έχουμε πρόβλημα διάθεσης».

Όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να διεισδύσει με αποτελεσματικότητα στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης, γιατί τα εμπορικά μεγέθη κάθε εξαγωγικού φορέα είναι μικρά σε σχέση με αυτά που απαιτεί η δυτικοευρωπαϊκή αγορά. «Παραμένουμε μόνο παίκτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Και αυτό δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο για το άμεσο μέλλον», εξηγεί. «Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε άλλα συνεργατικά σχήματα για να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Όχι μόνο καλύπτοντας τις σημερινές της ανάγκες όσον αφορά στις εξαγωγές, σε σχέση με τη δυναμική που έχουμε, αλλά και πολλαπλασιάζοντας τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με οπωροκηπευτικά, προσφέροντας πλούτο και απασχόληση στον αγρότη και τη χώρα. Οι δικές μας σκέψεις και συζητήσεις το τελευταίο διάστημα είναι στο να δημιουργηθεί ένας μεγάλος εμπορικός φορέας. Είμαστε σε πρώιμες συζητήσεις με συνεργάτες που έχουμε και εκτιμώ ότι το επόμενο εξάμηνο θα μπορέσουμε να έχουμε στήσει μία εμπορική εταιρεία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ