Συνταξιούχοι στον «Βεροιώτη»: «Έχουμε φθάσει σε επίπεδα εξαθλίωσης»

Συνταξιούχοι μίλησαν στον «Βεροιώτη» και εξέφρασαν την απόγνωση, αλλά και την οργή τους για τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις. «Μαύρος» χειμώνας περιμένει χιλιάδες συνταξιούχους της Βέροιας, αλλά και της Ημαθίας γενικότερα, λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει νέες μειώσεις, λόγω
της παρακράτησης της πρώτης δόσης των αναδρομικών αλλά και «κούρεμα» σε υψηλές κύριες συντάξεις. Οι συνταξιούχοι κάνουν λόγο για συντάξεις – «φιλοδωρήματα» που δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης. «Έχουμε φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο», δηλώνουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξη μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας, όλα αυτά τα «χαράτσια» που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων περισσότερο από 40%. Επιπλέον, έβγαλαν πολλά φάρμακα έξω από το συνταγολόγιο του ΙΚΑ και πρέπει να τα πληρώνουμε μόνοι μας»
«Είναι η 16η μείωση από την αρχή της κρίσης»
Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία μείωση στις συντάξεις είναι η 16η από την αρχή της κρίσης. «Είναι απίστευτο το θράσος τους και το ψέμα τους που λένε ότι ένας συνταξιούχος μπορεί να ζήσει με αυτές τις συντάξεις. Είναι 19 νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και από αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί οι 16. Μένουν να γίνουν ακόμη 3 περικοπές και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί την περίοδο 2017 – 2018. Παλεύουμε για μια κοινωνική ασφάλιση που δεν υπάρχει με αυτό το σύστημα που έχει επικρατήσει. Ο κλάδος σύνταξης, ο κλάδος υγείας και ο κλάδος πρόνοιας θα έπρεπε να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον κόπο μας και το μεροκάματο μας. Τα τελευταία 7 χρόνια πλέον το Κράτος πρόνοιας έχει διαλυθεί. Όταν μας κόβουν τη σύνταξη και όταν η πρόνοια έχει καταργηθεί, όλο και περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε στις εκκλησίες και στους φιλάνθρωπους για να μας βοηθήσουν», μας ανέφερε συνταξιούχος της ΔΕΗ.
«Η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της»
Η πλειοψηφία των συνταξιούχων της Βέροιας αισθάνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Με την εισφορά ασθενείας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ χαμένοι θα είναι χιλιάδες συνταξιούχοι που θα υποστούν αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις τους. Όπως τονίζεται, η ρύθμιση αυτή επιφέρει την 4η κατά σειρά μείωση στις συντάξεις του Δημοσίου. «Η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Είχε υποσχεθεί να δώσει την 13η σύνταξη και να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Τίποτα από αυτά δεν έκανε. Εμείς για αυτά τους ψηφίσαμε. Εμείς δεχθήκαμε δυο φορές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Η τελευταία μείωση είναι η 4η κατά σειρά και γίνεται με εισφορά υπέρ του ΕΟΠΠΥ 6%» μας τόνισε συνταξιούχος τραπεζικός.
«Με τη σύνταξη μου συντηρώ τα 2 άνεργα παιδιά μου»
Στον «Βεροιώτη» μίλησαν συνταξιούχοι που, όπως είπαν, λόγω των συνεχών μειώσεων τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα. Ο κ. Παναγιώτης από τον Προμηθέα της Βέροιας, υποστηρίζει ότι πλέον αναγκάζεται να κόβει και από το φαγητό. «Τα χρήματα μας δεν φθάνουν για τίποτα. Όταν οι μειώσεις έχουν φθάσει το 50% και 60% τι μπορούμε να κάνουμε; Πως θα ζήσουμε; Και έχουν το θράσος από την κυβέρνηση να λένε ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις. Αυτό είναι το τρελό! Ας μη μιλάνε καλύτερα, όχι να λένε δεν μειώσαμε τις συντάξεις. Τώρα αναγκάζομαι να μη ψωνίζω πολλά πράγματα. Πριν αγόραζα 7 ψάρια, τώρα αγοράζω 3 ψάρια. Προσπαθώ να ξοδεύω λιγότερα για το φαγητό. Την ίδια στιγμή, αυξάνουν και τους φόρους, αυτό είναι κλεψιά»! Ο κ. Αλέξανδρος από το Πασακιόσκι είναι 75 χρόνων και παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ από το ΙΚΑ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν, αφού με αυτά έχει να συντηρήσει και τα 2 από τα 3 παιδιά του που είναι άνεργα. «Δεν φθάνουν τα χρήματα μας. Έχουμε απελπιστεί. Εγώ είχα μια καλή δουλειά, δούλευα πολλά χρόνια και παίρνω χίλια ευρώ από το ΙΚΑ. Αλλά από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα μου έχουν κόψει 500 ευρώ. Πρέπει να βοηθήσω τα παιδιά μου. Πρέπει να δίνω χρήματα από τη σύνταξη μου για να τα βοηθάω. Πως θα μου φθάσουν αυτά τα χρήματα»;
Πολλοί συνταξιούχοι ψάχνουν ακόμα και στην Λαϊκή της Βέροιας που γίνεται κάθε Τρίτη για να βρουν τα πιο φθηνά προϊόντα. Ο κ. Ανέστης, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ λέει με απόγνωση πως πριν από λίγες μέρες είδε ξανά τη σύνταξη του μειωμένη κατά 30 ευρώ. «Εγώ έπαιρνα σύνταξη από το ΙΚΑ 750 ευρώ και τώρα με τις περικοπές παίρνω 720 ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα μου έκοψαν ακόμη 60 ευρώ. Έχω μια κόρη άνεργη. Η γυναίκα μου έσπασε το πόδι της, πρέπει να κάνει εγχείρηση».

Δημοφιλείς αναρτήσεις