Quantcast

http://picasion.com/

Σκέψεις - συμβολή στον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Μετά από τρεις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις και εικοσιένα μήνες διακυβέρνησης, ξεκινά το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκοντας τη χώρα με συσσωρευμένα προβλήματα που προκάλεσαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα οποία κληθήκαμε να επιλύσουμε σε δυσανάλογα σύντομο χρονικό
διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις αγωνίες και τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας που μας εμπιστεύθηκε. Στην κοινωνία όπου επιδιώκουμε τυπικές και άτυπες συμπορεύσεις με τα κινήματα και τα κομμάτια του πληθυσμού που χτυπήθηκαν από την ύφεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες καλείται να αποδείξει ότι ακόμα και στο δυσκολότερο και το πιο ασφυκτικό περιβάλλον η άσκηση αριστερής πολιτικής είναι δυνατή. Να εφαρμόσει στην πράξη ένα πρόγραμμα ικανό να απεγκλωβίσει τη χώρα από τις αιτίες που την οδήγησαν στο Μνημόνιο αλλά και να την απεγκλωβίσει μεσοπρόθεσμα από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού.

Σε αυτή την προσπάθεια επιδιώκουμε τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για προγραμματικές συμφωνίες με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς – σε κόμματα και κινήσεις που αναφέρονται στην Σοσιαλδημοκρατία- εντός της χώρας, καθώς και σε πολιτικές εκφράσεις του Οικολογικού κινήματος. Αναφερόμαστε βέβαια σε πολιτικές κινήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία δέσμευση απέναντι στο παλιό κομματικό σύστημα και δεν θεωρούν προνομιακό σύμμαχο και συνομιλητή την Νέα Δημοκρατία.

Αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκύπτει η ανάγκη για ανανέωση και οικοδόμηση νέων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, κυρίως με τις δυνάμεις που συμμετέχουν ή ακολουθούν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων αλλά και με εκείνα τα τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας που δεν ανέχονται πλέον την ηγεμόνευσή τους από τον νεοφιλελευθερισμό και αντιστέκονται στη λιτότητα και τον αυταρχισμό που τον συνοδεύει, καθώς η ύφεση δεν έχει χτυπήσει μόνο την Ελλάδα. Οι συμμαχίες μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τώρα περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ, καθώς θα αποτελέσουν το ισχυρό μέτωπο ενάντια στις ακροδεξιές δυνάμεις που αναπτύσσονται στα κράτη της Ε.Ε και απειλούν τη δημοκρατία.

Για να γίνουν τα παραπάνω εφικτά, χρειαζόμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό, ανοικτό στην κοινωνία και τα προβλήματά της, αποτελεσματικό και ευέλικτο χωρίς κλειστούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς αναπαραγωγής εξουσίας, τάσεων και εσωτερικών μηχανισμών πίεσης, με ηγετικά όργανα τα οποία θα πρέπει να έχουν διαρκές μέλημα την εφαρμογή και την πράξη αυτών των κατευθύνσεων γιατί χωρίς αριστερό κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση.

Ένα αριστερό κόμμα για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο ρόλο του οφείλει να λειτουργεί ως ένας ενιαίος οργανισμός με μαζικότητα, πυκνή δικτύωση και συμμετοχή στα δρώμενα της κοινωνίας. Να βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με τα νέα κοινωνικά υποκείμενα που έχουν αναδυθεί μέσα από την κρίση και να μην απομακρύνεται από τα κοινωνικά κινήματα. Ως αριστερή κυβέρνηση να επιδιώκει το διάλογο με κοινωνικά κινήματα και συνδικάτα που δεν περιορίζονται στην καταγγελία από τον οποίο να προκύπτει στο μέτρο του δυνατού η ικανοποίηση των στόχων και των αιτημάτων τους επιτρέποντάς τους να διατηρούν πλήρως τη δική τους αυτονομία.

Ενιαίος οργανισμός- Ενιαίο κόμμα δεν σημαίνει αρχηγικό κόμμα με μονολιθική φυσιογνωμία. Αντίθετα, η δημοκρατική και θεσμική οργάνωση ενός ενιαίου κόμματος είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα κατά του αρχηγισμού και των κάθε μορφής άτυπων εξουσιών. Ενιαίο κόμμα σημαίνει ισότιμα μέλη, δημοκρατικές αρχές, κοινοί κανόνες, κοινές δεσμεύσεις. Είναι ένα κόμμα που θεμελιώνει τη λειτουργία του στη συλλογικότητα, την κοινή δέσμευση και την κοινή και συνολική ευθύνη.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο καταστατικό που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο προβλέπουν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Οργανώσεων Μελών (ΟΜ) και αλλαγές στη Νομαρχιακή Συγκρότηση, στη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής, για το χρόνο θητείας των αιρετών, για τον κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σημαντική είναι και η πρόβλεψη για τη συγκρότηση επιτροπής διοικητικής δομής και λειτουργίας με αρμοδιότητες τη δημιουργία οργανογράμματος του κόμματος, την κατάρτιση λίστας των μελών του κόμματος που είναι σε δημόσια αξιώματα η διορισμένοι σε δημόσια θέση και την κωδικοποίηση των αναγκών του δικτύου επαγγελματικής υποστήριξης του κόμματος με κριτήρια διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Το κόμμα πρέπει να έχει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος και να μη λειτουργεί ως χειροκροτητής της κυβέρνησης στην παλιά λογική του ΠΑΣΟΚ « άλλο κόμμα, άλλο κυβέρνηση». Γιατί υπό τις παρούσες συγκυρίες αλλά και διαχρονικά η κυβέρνηση δε μπορεί να υπάρξει χωρίς τη στήριξη του κόμματος. Οφείλει να λειτουργεί με τη συνείδηση ότι διαμεσολαβεί για την διασφάλιση των αξιών της Αριστεράς και των δεσμών της με τα λαϊκά στρώματα και την κοινωνία.

Συγκροτώντας ένα κόμμα ισχυρό, οργανωμένο και δημοκρατικό θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πράξη την Αριστερή κυβέρνηση.

*Χρήστος Αντωνίου
Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ.
Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ