Quantcast

http://picasion.com/

Ερχεται καταιγίδα κατασχέσεων για «κόκκινα» δάνεια και χρέη στο Δημόσιο

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών και κατασχέσεων φέρνουν το τέλος της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αλλά και η αποφασιστικότητα των τραπεζών να θέσουν «εκτός συστήματος» τους στρατηγικά κακοπληρωτές με τα «κόκκινα» δάνεια. Δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια αλλά και οφειλές στο Δημόσιο θα βρεθούν υπό την απειλή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα προβληματικά δάνεια «στριμώχνουν» τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες για τις οφειλές τους.

Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δίνουν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις δανείων δείχνει ότι η διαδικασία θα σκληρύνει. 

Σε καμία περίπτωση οι τραπεζίτες δεν θέλουν μαζικές κατασχέσεις, καθώς αυτό θα είναι πρόβλημα και για την αγορά και για τη λειτουργία τους αλλά το σίγουρο είναι ότι σε πρώτη φάση θα μπούνε στο στόχαστρο οι δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δηλάδη όλων όσοι έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν το κάνουν. Ο στόχος των τραπεζών για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων έχει οριοθετείται στα 10 δισ ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στην ΤτΕ ότι θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες, αξιοποιώντας τα εργαλεία του Κώδικα Δεοντολογίας, ώστε τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν περιοριστεί στο 30,8% του χαρτοφυλακίου τους από το 47% σήμερα και επιπλέον θα πρέπει να διαχειριστούν τον όγκο καθυστερούμενων οφειλών.
Αναφορικά με τους ιδιώτες επιδιώκουν να προχωρήσουν σε νέο γύρο ρυθμίσεων προτείνοντας βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες λύσεις με μείωση επιτοκίου, καταβολή χαμηλότερης δόσης ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Αλλωστε και στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων οι τράπεζες και η αγορά είναι σε αναμονή του σχετικού νομοσχεδίου τόσο για τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών όσο και τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. «Κλειδί» για την αναδιάρθρωση του δανείου σε κάθε περίπτωση θα είναι η βιωσιμότητα της επιχειρήσης.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές. Για τις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές. Επίσης στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ