Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας: Άμεσα μέτρα για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία

Στις μέρες μας ζούμε το μεγαλύτερο κύμα βίαιης μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή μας από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου. Ιμπεριαλισμός και κεφάλαιο, έχοντας την απόλυτη στήριξη κρατών, κυβερνήσεων, διεθνών οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν τη γη. Περιοχές ολόκληρες σπαράσσονται από πολεμικές συγκρούσεις που αυτοί δημιουργούν ευνοώντας φυλετικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις αλλά και φασιστικές οργανώσεις .Δεν είναι «ειρηνοποιοί» αλλά μακελλάρηδες των λαών για να ξεπεράσουν την κρίση τους να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην αντίκρυ πλευρά της Μεσογείου αφανίζονται καθημερινά από τις βόμβες, τις ασθένειες, την πείνα, την καταστροφή. Εκατομμύρια δυστυχισμένοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς για να σωθούν αυτοί και οι οικογένειές τους, πολλές χιλιάδες ψάχνοντας καταφύγιο και διέξοδο κατέληξαν στη χώρα μας, έχοντας όνειρο ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπογράφοντας ολόψυχα τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, έδειξαν το απάνθρωπο πρόσωπό τους.Έβαλαν οριστική ταφόπλακα σε ό,τι περιγράφει ο όρος «δικαιώματα προσφύγων», κουρέλιασαν τη συνθήκη της Γενεύης και όσα προβλέπονται διεθνώς. Παρουσιάζουν τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους στα μάτια του λαού μας ως εχθρό, κρύβοντας πως ο πραγματικός εχθρός είναι ο πόλεμος, η Ε.Ε. , το ΝΑΤΟ που τον εξαπολύουν, οι κυβερνήσεις που προωθούν αυτή τη δολοφονική πολιτική. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται για πολύ όσο κι αν το επιδιώκουν. Ξεπηδά από κάθε γωνιά, από παντού.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς, από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε και διαδηλώσαμε ενάντια στον πόλεμό τους. Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στα θύματα των πολέμων, στους πρόσφυγες, κρατηθήκαμε μακριά από ρατσιστικές, αντιδραστικές και φασιστικές κραυγές. Οργανώσαμε βοήθεια, κάναμε εκδηλώσεις συμπαράστασης, κινητοποιήσεις. Αγωνιζόμαστε για να ενταχθούν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ισότιμα, πλήρως χωρίς διαχωρισμούς και γκέτο στο δημόσιο σχολείο, γιατί γνωρίζουμε πως το σχολείο για να είναι σχολείο πρέπει να χωρά όλα τα παιδιά του κόσμου, αδιακρίτως.

Κυβέρνηση και υπουργείο προσανατολίζονται στη γκετοποίηση και στη μείωση του αριθμού των παιδιών που θα «εντάξουν» στα σχολεία. Γκετοποιούν και διώκουν από το δικαίωμα της μόρφωσης όταν οι «μονάδες εκπαίδευσης» προβλέπεται να λειτουργούν είτε απογευματινές ώρες είτε σε στρατόπεδα, καταυλισμούς ή άλλους ακατάλληλους για μόρφωση χώρους, μέσα σε άθλιες συνθήκες. Χρησιμοποιώντας μη μόνιμο προσωπικό, κυρίως με προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών , έστω και με αυξημένα προσόντα, για να χρυσώσουν το χάπι. Χρησιμοποιώντας εθελοντικό προσωπικό, εργαζόμενους σε ΜΚΟ που οσμίστηκαν χρήματα, εργαζόμενους σε ΕΣΠΑ κοινωφελούς ή και εθελοντικής εργασίας.Μας λένε πως αυτό θα συμβεί μονάχα για φέτος μα η αλήθεια είναι διαφορετική.Χιλιάδες μικρά παιδιά δε θα ενταχθούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στο δημόσιο σχολείο αλλά θα λάβουν , όσα λάβουν, υποβαθμισμένη εκμάθηση στοιχείων γλώσσας και εξάσκηση σε δραστηριότητες.Δεν τους ενοχλεί άλλωστε γιατί αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν και όταν πρόκειται για ελληνόπουλα.

Παράλληλα, έχοντας αφήσει μήνες τώρα τους χιλιάδες πρόσφυγες στη μοίρα και τη δυστυχία τους, να επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες, η κυβέρνηση και η πολιτική της ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε κάθε λογής ρατσιστικές, αντιδραστικές και φασιστικές φωνές και οργανώσεις που βρίσκουν την ευκαιρία να δείξουν το μίσος και την απανθρωπιά τους, να ασκήσουν τη μαύρη τους πολιτική. Να τρομοκρατήσουν και να φοβίσουν, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και τους γονείς για το τι πρόκειται να συμβεί.

Δεν είναι μακρινό το Ωραιόκαστρο. Δεν είναι μακριά οι γονείς σχολείων της περιοχής μας που αντέδρασαν μπρος στο ενδεχόμενο «ένταξης», πέφτοντας θύματα του έντεχνα καλλιεργημένου φόβου, του αποπροσανατολισμού και της χολής που χύνουν οι κύκλοι αυτοί.

Όντας εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να στέκουμε απαθείς, αδιάφοροι μπρος σε τέτοια γεγονότα που φέρνουν στην επιφάνεια την οσμή και τις πιο άσχημες μνήμες του παρελθόντος, βρωμίζοντας το παρόν και το μέλλον μας.Δεν μπορούμε ως εκπαιδευτικοί να μένουμε άφωνοι σε γεγονότα που διαμορφώνουν συνειδήσεις.

Παλεύουμε και διακηρύττουμε το απλό , το αυτονόητο
• Τα σχολεία μας είναι φτιαγμένα για παιδιά. ΓΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ , ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ!
• Είναι υποχρέωση της πολιτείας και του κράτους να παράσχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ σε κάθε παιδί ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ Ή ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΟ. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό!
• Ζητάμε την κανονική, την ΠΛΗΡΗ ΕΝΤΑΞΗ όλων των παιδιών στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων με εξασφάλιση από το κράτος όλων των προϋποθέσεων-οικονομικών, στεγαστικών, υγειονομικών ή άλλων- για όλα τα παιδιά. ΚΑΙ για τα ελληνόπουλα ΚΑΙ για τα προσφυγόπουλα!
• Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ρατσιστική, αντιδραστική, φασιστική φωνή. Καταδικάζουμε πρώτα και κύρια τους κύκλους και τις οργανώσεις που χύνουν στις μέρες μας το δηλητήριό τους, καταστρέφοντας μυαλά και συνειδήσεις!
• Καλούμε κάθε γονιό ξεχωριστά, τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις, την Ομοσπονδία να πράξουν το ίδιο. Να ορθώσουμε από κοινού μέτωπο ενάντια στο φίδι του φασισμού, κοινό μέτωπο για πραγματική, σύγχρονη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.
• Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς , εργαζόμενους να καταδικάσουν τους αίτιους αυτής της τραγικής κατάστασης, τον πόλεμο, όσους τον εξαπολύουν δημιουργώντας ανθρώπινες τραγωδίες, όσους με την πολιτική τους στηρίζουν και εξυπηρετούν την κατάσταση αυτή.

Ως Συσπείρωση Παρέμβαση εκπαιδευτικών-Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας, έχοντας επίγνωση της κατάστασης ζητήσαμε επανειλημμένα τη σύγκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας για να συζητήσει και να λάβει έγκαιρα αποφάσεις για το φλέγον αυτό θέμα που απασχολεί έντονα και την περιοχή μας. Δε μας είναι άγνωστοι οι λόγοι κι οι αιτίες που το Διοικητικό Συμβούλιο με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων κωλυσιεργεί .Ως παράταξη , ελλείψει απόφασης Δ.Σ. , δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε και να μείνουμε απαθείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ