Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επιτέλους να επιστρέψει η κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο

Του Θανάση Θεοχαρόπουλου
Σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για την χώρα. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κατώτερη των περιστάσεων, τόσο στις διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. όσο και στο εσωτερικό σε θέματα που δεν σχετίζονται με κανένα μνημόνιο. Η κρίση δεν βαθαίνει απλά. Παγιώνεται και 
αποκτά χαρακτηριστικά μιας
μόνιμης πραγματικότητας που τίποτα στα μάτια των πολιτών δεν φαίνεται να μπορεί να την αλλάξει. Στην κοινωνία αναπτύσσεται ένα κλίμα επικίνδυνο και διχαστικό. Σύμφωνα με αυτό, για την φτώχεια δεν φταίει η έλλειψη ευκαιριών στις κοινωνίες, αλλά οι ίδιοι οι φτωχοί. Αυτό είναι όμως το άλφα και το ωμέγα του νεοφιλελευθερισμού.
Και τι κάνει η κυβέρνηση για το πραγματικό ζήτημα της φτώχειας; Η αντίληψη του κ. Τσίπρα δεν χτυπάει τη φτώχεια, αλλά αναπαράγει τις συνθήκες που την γεννούν. Δεν έχει ως στόχο την δημιουργία ενός κράτους με παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών αλλά ενός κράτους που θα υπόσχεται επιδόματα χωρίς μάλιστα να έχει πόρους.

Δεν μπορεί να λέγεται από την κυβέρνηση ότι πάμε καλά στο ζήτημα της ανεργίας! Είναι δυνατόν με αυτή την κατάσταση στον εργασιακό τομέα να υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις; Με την Ελλάδα να κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε. συνολικά στην ανεργία αλλά και ειδικά στην ανεργία των νέων; Όταν ένας στους δύο νέους δεν μπορεί να εργαστεί; Η πόρτα κλείνει για τη νέα γενιά, κι αντί αυτή να τραβήξει την κοινωνία μπροστά, ζει χωρίς δουλειά στην χώρα μας ή φεύγει για το εξωτερικό. Το χειρότερο όμως είναι ότι απαξιώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στις ανεξάρτητες αρχές. Τα παραδείγματα πολλά, από το ΕΣΡ και το τηλεοπτικό πεδίο, έως την Δικαιοσύνη. Όμως αριστερά που δεν είναι δημοκρατική δεν είναι αριστερά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται από την άλλη να κάνει σήμερα ότι δεν έκανε ο ίδιος πριν δύο μόλις χρόνια ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης! Ο κ. Τσίπρας σήμερα διατηρεί αυτούσιο τον ΕΝΦΙΑ ενώ στην προεκλογική περίοδο υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Και οι δύο δηλαδή συμφωνούν στην παγίωση ενός κοινωνικά άδικου και αντιαναπτυξιακού μέτρου, λέγοντας μάλιστα άλλα προεκλογικά και κάνοντας άλλα μετεκλογικά. Σε αντίθεση με αυτήν την τακτική, θα επιμείνω να πρωτοτυπώ τονίζοντας σταθερά ότι απαιτείται αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτικές κλίμακες που θα δίνει τα ίδια έσοδα και θα είναι σταθερό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πολιτική με φόρους πάνω στους φόρους, απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού.

Η λύση σήμερα δεν θα έρθει από τον κοινωνικό αυτοματισμό στον οποίο έχουν εθιστεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά από την κοινωνική συνοχή, την αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όχι την σύγκρουση που επιδιώκουν οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, ο πρώτος εναντίον του ιδιωτικού και ο δεύτερος εναντίον του δημόσιου τομέα. Επιτέλους να επιστρέψει η κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο.


Θανάσης Θεοχαρόπουλος 
Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς 
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ