Quantcast

http://picasion.com/

Σιωπηρή… υπονόμευση της Βέροιας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ
Είναι πρωτοφανής η συσπείρωση των φορέων της πόλης σε κοινό μέτωπο ώστε να αποτραπεί, έστω την τελευταία στιγμή, η ανακήρυξη όλης της Βέροιας σε αρχαιολογικό χώρο. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτή την πόλη δεν την διοικούν οι φορείς. Υπάρχουν εκλεγμένες αρχές και θεσμοί οι οποίοι ασκούν εξουσία. Από
την πρώτη στιγμή που βγήκε στο φως της δημοσιότητας η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην «αναοριοθέτηση», ο κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης προβληματίστηκε για το πόσο ξαφνικός ήταν αυτός ο σχεδιασμός.

Το έγγραφο του 2012

Δεν άργησε να δημοσιοποιηθεί το περιβόητο έγγραφο του 2012, το οποίο αρχαιολογική υπηρεσία και υπουργείο θεωρούν ως επίσημο σημείο εκκίνησης της διαδικασίας. Η διοίκηση του Δήμου Βέροιας δεν απάντησε και εκεί ξεκινούν τα παράδοξα. Από τη μία, ο Δήμος επιχειρεί να απαξιώσει το έγγραφο ως μη έχων σχέση ο τίτλος με το περιεχόμενο, «γι’ αυτό δεν απαντήσαμε». Από την άλλη, πάλι ο Δήμος αιτιολογεί τη μη απάντηση ως «σιωπηρή άρνηση». Είναι πασιφανές ότι και οι δύο εκδοχές είναι αδύνατον να συμπίπτουν, καθώς στην πρώτη περίπτωση μια υπεύθυνη διοίκηση θα ζητούσε γραπτώς εξηγήσεις. Ενώ εάν τελικά υιοθετηθεί εκδοχή της «σιωπηρής άρνησης» τότε αμέσως γίνεται παραδεκτό ότι το έγγραφο έγινε απολύτως κατανοητό! Η δε υπηρεσία του υπουργείου εξέλαβε τη μη απάντηση ως «σιωπηρή αποδοχή» και προχώρησε.

Η Σαββατιάτικη έκπληξη

Στην εκδήλωση των φορέων το Σάββατο 24/9 είδαμε τον δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη να παρουσιάζει χάρτη με τις κηρύξεις στον Δήμο μας και με μεγάλη έκπληξη μάθαμε ότι Αγ. Βαρβάρα, Άμμος, Ασώματα και Ραχιά αποτελούν ενιαίο κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Από πότε; Σε σχετική ερώτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο της 26/9 ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Σιδηρόπουλος απάντησε ότι και αυτός προσφάτως (!) ενημερώθηκε. Σημείωσε δε, ότι η υπηρεσία της οποίας προΐσταται είχε λάβει σχετικό έγγραφο από το 2015 στο οποίο και απάντησε. Είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν υπήρξε παρόμοιος ξεσηκωμός και πώς να υπάρξει όταν ο ίδιος ο δήμαρχος δηλώνει ότι «άλλο η Βέροια». Η, κηρυγμένη πλέον ως αρχαιολογικός χώρος, περιοχή Αγ.Βαρβάρας, Άμμου, Ασωμάτων και Ραχιάς είναι μέχρι σήμερα προσφιλής σε επενδύσεις καθώς εκεί είναι εγκατεστημένες δεκάδες επιχειρήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Θεωρείται βέβαιο ότι από εδώ και στο εξής θα είναι ένας τόπος ακατάλληλος για βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ και υφιστάμενες εγκαταστάσεις που είναι σε αδράνεια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξανα-αδειοδοτηθούν.

Σιωπηρά, πολύ σιωπηρά υπονομεύτηκε όχι μόνο η κάθε ελπίδα ανάπτυξης, αλλά και η κάθε υφιστάμενη δραστηριότητα στα δημοτικά διαμερίσματα, δυτικά του Αλιάκμονα. Χωρίς καμία αντίδραση και άλλη μια πρωτοφανή ομολογία «άγνοιας» από τους διοικούντες τον Δήμο Βέροιας.

Η περίπτωση της πόλης της Βέροιας

Η Βέροια άξιζε άλλης διαχείρισης και δεν την είχε, γι’ αυτό και φτάσαμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Μια ολόκληρη πόλη εν βρασμώ,να αγωνιεί για το μέλλον της. Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους μας, αυτούς της δημοτικής αρχής (την οποία δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε σε τέως και νυν καθώς κατά τα 2/3 οι ίδιοι άνθρωποι χειρίζονται τα ίδια ζητήματα) τολμώ να διαπιστώσω ότι οι παλινωδίες περί σιωπηρών αποφάσεων και οι δημόσιες παραδοχές ότι δεν κατάλαβαν ή δεν γνώριζαν, καταδεικνύουν συμπαιγνία. Διότι και η ανεπάρκεια έχει τα όριά της.

ΖΗΣΗΣ Χ. ΠΑΤΣΙΚΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ