Χαλάρωσαν τα capital controls - Όλες οι αλλαγές

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ
Η εφαρμογή της απόφασης για τη χαλάρωση των capital controls προχωρά άμεσα, μετά το πράσινο φως στη σχετική πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών
Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η δέσμη μέτρων για τη χαλάρωση των capital controls περιλαμβάνει:

-Την εξαίρεση του «νέου χρήματος», δηλαδή χρημάτων που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μέσω καταθέσεων, από τους περιορισμούς

-Τη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15νθήμερο έναντι των 420 ανά εβδομάδα που ισχύει σήμερα

-Την πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων


-Την αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό θα φτάσει το 30%.


-Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.


-Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας.


-Στόχος παραμένει ακόμη, η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό,καθώς και η αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό και σχεδόν άνοιγμα όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις