Quantcast

http://picasion.com/

Ανοικτά στο κοινό με δωρεάν είσοδο σημαντικά Βυζαντινά μνημεία της Βέροιας


Προσελήφθησαν οι ωρομίσθιοι φύλακες και πλέον σημαντικά μνημεία της Βέροιας καθίστανται επισκέψιμα για το κοινό, όπως μας ενημερώνει η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη: «Επί τέλους τα καταφέραμε! με μια ομάδα ωρομίσθιων φυλάκων που μόλις προσλήφθηκαν ανοίγουμε μια πολύ σημαντική ομάδα μνημείων της Βέροιας.... Θα ακολουθήσουν και άλλα! Με εκτενές ωράριο επισκεψιμότητας και δωρεάν είσοδο για το κοινό θα λειτουργούν σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Βέροιας από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου. Το κοινό θα έχει έτσι την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά ορισμένες από τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας, και τον ιδιαίτερα αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο κάποιων από αυτές.
Έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου της υποδειγματικής αποκατάστασής τους, η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας και ο αρχαιολογικός χώρος του αγίου Παταπίου θα είναι επισκέψιμοι από Δευτέρα έως και Κυριακή, από τις 10:00 ως τις 18:00. 

Οι ναοί της Αναστάσεως του Χριστού και των Αγίων Κυρήκου και Ιουλίττης, καθώς και το σύνολο των ναών του ιστορικού τόπου της Μακαριώτισσας, των ναών του Αγίου Στεφάνου, της Παναγίας Ευαγγελίστριας, του Αγίου Νικολάου Μακαριωτίσσης και του Αγίου Γεωργίου του Μικρού ως μνημείων επισκέψιμων για το κοινό, θα είναι αντίστοιχα επισκέψιμοι από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από 10:00 έως και 18:00.

Ετσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά όχι μόνο την Παλαιά Μητρόπολη, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας και των Βαλκανίων, αλλά και την εξαιρετική σκηνή της Ανάστασης στην εκκλησία του Χριστού, που αγιογραφήθηκε το 1314/5 από το Γεώργιο Καλλιέργη, όπως και τον τοιχογραφικό διάκοσμο του 14ου, 15ου και 16ου αιώνα στο ναό των Αγίων Κυρήκου και Ιουλίττης, τα αποκατεστημένα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά του κτηριακού συγκροτήματος που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας στον Αγιο Πατάπιο, καθώς και το σύνολο των ναών της ιστορικής συνοικίας της Μακαριώτισσας, σε μια γραφική για τον επισκέπτη διαδρομή που τον εξοικειώνει με την εικόνα που είχε η πόλη της Βέροιας ως τις αρχές του 20ου αιώνα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ