Quantcast

http://picasion.com/

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις συμπύρηνου ροδάκινου

Αν και ξεκίνησε από τις 4 Ιουλίου η συγκομιδή συμπύρηνου ροδάκινου ακόμη οι βιομηχανίες δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τιμές. Οι βιομηχανίες παραλαμβάνουν τα προϊόντα και δίνουν προκαταβολή 20 λεπτά και στη συνέχεια όταν ανακοινωθούν οι τιμές δίνουν την εξόφληση. Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς όλα θα εξελιχθούν από το ύψος της φετινής παραγωγής. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, «ο λόγος που δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στις τιμές είναι γιατί δεν έχουμε ακόμη καθαρή εικόνα για το ύψος της φετινής παραγωγής. Αν η φετινή παραγωγή δεν ξεπεράσει τους 300.000 τόνους εκτιμώ ότι οι τιμές θα πρέπει να κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα». Πέρυσι ξεκίνησαν από τα 28 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο και κατέληξαν, στο τέλος της σεζόν, στα 40 λεπτά το κιλό για τις όψιμες ποικιλίες. Με τις ανάγκες των εργοστασίων κομπόστας να προσδιορίζονται πάνω από 300.000 τόνους, το σκηνικό φαίνεται ευνοϊκό για βελτίωση των τιμών. Όμως επιφυλακτικοί φαίνονται οι μεταποιητές λόγω του αρνητικού κλίματος στην παγκόσμια αγορά κομπόστας, αλλά και των κραδασμών που έχει προκαλέσει το Brexit.

Ευρώπη
Όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Αποστόλου «τα πρώτα συμβόλαια αγοραστών από την Γερμανία δείχνουν μια ελαφρά μείωση ποσοτήτων σε σχέση με πέρσι. Από την άλλη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο που οφείλονται στο το Brexit. Στις διαπραγματεύσεις που κάνουν οι Βρετανοί μαζί μας δεν αλλάζουν τις τιμές αγοράς που έδιναν πριν δύο μήνες (πριν το δημοψήφισμα). Όμως η υποτίμηση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ (έχει φτάσει –30%) δεν αφήνει περιθώρια συμφωνιών. Και στην αγορά της Αγγλίας εξάγουμε 30.000 τόνους κομπόστας ετησίως.

ΗΠΑ
Φέτος οι Κινέζοι κάνουν ακόμη πιο «επιθετική» πολιτική στην αγορά των ΗΠΑ. Κάποτε εξάγαμε στις ΗΠΑ 30.000 – 40.000 τόνους και οι Κινέζοι είχαν μηδενικές εξαγωγές. Σήμερα οι Κινέζοι εξάγουν 80.000 τόνους και η χώρα μας 15.000. Στην πρόσφατη έκθεση του Σικάγου βγήκαν στην αγορά οι Κινέζοι με φετινή τιμή δύο δολάρια χαμηλότερη από την περσινή. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να χάσουμε μερίδιο στην αγορά.

Λατινική Αμερική
Στην Λατινική Αμερική οι Χιλιάνοι έχουν ρίξει θεαματικά τις τιμές της κομπόστας. Η Χιλή είναι μια μεγάλη δύναμη στην αγορά κομπόστας και στον χυμό ροδάκινου. Φέτος αγόρασαν τα συμπύρηνα ροδάκινα στα 14 – 15 λεπτά του δολαρίου το κιλό (πέρσι είχαν αγοράσει στα 26 λεπτά). Βέβαια εκεί δεν υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός παραγωγών όπως στην χώρα μας αλλά σχεδόν οι μισές ποσότητες ροδάκινων ανήκουν στην ίδια την βιομηχανία. Η Χιλή θέλει να μας βγάλει εκτός αγοράς Λατινικής Αμερικής και αν συνεχίσει αυτή την επιθετική πολιτική στο μέλλον μπορεί να τα καταφέρει».

Ελληνική παραγωγή
Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία επιβεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τους 296.000 τόνους. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, «μετά το τέλος αυτής της εβδομάδας οι παραδόσεις ροδάκινων θα μας δώσουν μια καλή εικόνα της φετινής παραγωγής. Όσον αφορά την συγκομιδή και παράδοση πράσινων, εντελώς άγουρων ροδάκινων, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να πιάσουν κάποια καλύτερη τιμή. Αυτό που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αν κάνουν κανονικά την συγκομιδή θα πάρουν περισσότερα κιλά. Θα ωριμάσουν οι καρποί και θα αυξηθεί το βάρος τους».

Παραγωγοί
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο έχει ολοκληρωθεί η παράδοση της ποικιλίας Κατερίνη, συνεχίζεται η Α37, ενώ μεγάλη μείωση εμφανίζει η ποικιλία Andros. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, δηλώνει ότι « για άλλη μια χρονιά οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή και δεν γνωρίζουν την τιμή. Το γεγονός είναι πως το συμπύρηνο είναι φέτος λίγο και αυτό ισχύει για όλες τις ποικιλίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ