Quantcast

http://picasion.com/

Καρασαρλίδου: Σκέψεις για τον νέο εκλογικό νόμο

Mε τον νέο εκλογικό νόμο αποκαθίσταται μια από καιρό χαμένη ισορροπία που τραυμάτισε βαθιά την ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια έρχεται στην βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το αίτημα κάθε προοδευτικού πολιτικού χώρου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί τω
αναλογικότερο. Η απλή αναλογική υπήρξε αίτημα κάθε προοδευτικού πολίτη που διαπίστωνε τις δραματικές συνέπειες της κραυγαλέας αναντιστοιχίας ανάμεσα στην ψήφο της λαϊκής βάσης και την σύνθεση του κοινοβουλευτικού σώματος.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

- καταργείται το μπόνους των 50 εδρών, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της όλες οι πολιτικές αποχρώσεις. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην διατήρηση του μπόνους. Επικαλείται την μη- κυβερνησιμότητα που δήθεν θα επιφέρει η κατάργηση του μπόνους. Οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να αγνοούν την απαξίωση της δημοκρατίας που έχουν επιφέρει τα εκλογικά τερτίπια τους. Αυτά τα τερτίπια και οι αλχημείες που ράφτηκαν για να αλλοιώσουν την λαϊκή βούληση συνετέλεσαν στην δραματική αποσύνδεση του σώματος από τους πολίτες και την σημερινή αδιαφορία του κόσμου προς το κοινοβούλιο. Η βουλή θεωρείται ένα σώμα αυτοαναφορικό, εσωστρεφές, που δεν αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Σήμερα αυτό σταματά.

- Με τον σημερινό νόμο επίσης ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας λόγο στους νέους, το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας. Και πάλι η Νέα Δημοκρατία αποκηρύσσει αυτό το δημοκρατικό άνοιγμα στις νέες ηλικιακές επικράτειες. Θεωρεί τον νέο κόσμο ανέτοιμο να ψηφίσει. Πρώτα γιατί γνωρίζει πως η εκλογική της βάση συγκροτείται από μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόκειται για την αντανακλαστική αντίδραση ενός γερασμένου κόμματος.

Και όμως οι νέοι είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Οι νέοι που επιλέγουν να φύγουν από την χώρα, οι νέοι που απαξιώνουν a priori την ίδια λειτουργία αυτού εδώ του σώματος, οι νέοι που δεν θέλουν να ακούνε για πολιτική. Αυτούς θέλουμε να τους δούμε να ενηλικιώνονται ως πολίτες που συμμετέχουν και όχι ως πικραμένοι πολίτες που βδελύσσονται την χώρα που τους εξαπατά. Οφείλουμε να πράξουμε τα δέοντα ώστε να τους εντάξουμε στην δημοκρατική διαδικασία, να τους πείσουμε για την δύναμη της ψήφου τους, να συζητήσουμε τις δυναμικές ιδέες, τους θετικούς στόχους, τους προβληματισμούς τους.

H αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι με τον νέο εκλογικό νόμο δημιουργούμε εκ του πονηρού συνθήκες μη κυβερνησιμότητας. Κατηγορώντας μας για πολιτικές σκοπιμότητες και άλλα φαιδρά, ουσιαστικά μας λέει να διαιωνίσουμε την αλλοίωση της βούλησης του λαού, την αποσύνδεση του πολιτικού προσωπικού από τον πολίτη, την δυσπιστία του προς την δημοκρατία. Η αντιπολίτευση προτιμά μια βουλή αποκομμένη, απόμακρη, δίχως καμία διαδικασία λογοδοσίας, ασφαλή στην αυτοαναφορικότητά της, πανίσχυρη στην μυστικοπάθειά της. Βλέπει το εαυτό της ως εκλεκτό σώμα με αποστολή να διαφεντεύσει τον «όχλο» από τη γυάλινη φούσκα του, ακόμα και αν αυτό οδηγεί στην απώλεια της ίδιας της ουσίας και του περιεχομένου του κοινοβουλίου, που είναι όχι να διαφεντεύει αλλά να υπηρετεί τον κόσμο. Όχι να του επιβάλλει αποφάσεις αλλά να συζητεί μαζί του και να του εξηγεί μετά από ποιες σταθμίσεις και ισορροπίες αποφάσισε ότι αποφάσισε. Να λογοδοτεί και να μην κουνά το δάκτυλο.

Με αυτόν τον νόμο, με αυτήν την αλλαγή προσπαθούμε

- να αντιστρέψουμε το κλίμα της δυσπιστίας και να εξυγιάνουμε τις πληγές,

- να επανεντάξουμε τον πολίτη στην δημοκρατική διαδικασία,

- να διευρύνουμε την δημοκρατική επικράτεια και να επενδύσουμε στους νέους πολίτες της χώρας μας

- να ενισχύσουμε την φωνή του και να επιτρέψουμε στις αποφάσεις του – είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτές- να λάβουν κοινοβουλευτική σάρκα και οστά με τρόπο αυθεντικό και ανόθευτο.

Ακούω και χαμογελώ με τις επικλήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης. Απαντώ: Συγνώμη αλλά δεν θα πάρουμε. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ένα πάγιο αίτημα κάθε προοδευτικής δύναμης. Και αυτό το αίτημα γίνεται επιτέλους η νέα πολιτική κατάσταση. Και όσοι υπερψηφίσουμε την πρόταση για την απλή αναλογική θα πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που συνεισφέραμε σε αυτή την προσπάθεια διάσωσης της πολιτικής από το βάραθρο της πλήρους απαξίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ