Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Άναψαν και φέτος οι φωτιές στην Κυριώτισσα

Μια βραδιά όπως παλιά, σε μια από τις πιο παλιές, παραδοσιακές και γραφικές συνοικίες της Βέροιας, με δρώμενα, μουσική και τις φωτιές του Κλήδονα, απόλαυσαν στην Κυριώτισσα κάτοικοι και επισκέπτες το βράδυ της Πέμπτης 24/6. Η δημιουργική ομάδα της «Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας» και της «Εταιρείας Φίλων Τέχνης Διόνυσος» άναψαν και φέτος
τις φωτιές στην οδό Γρηγορίου Ξενοπούλου, μπροστά στον Άγιο Βλάσιο και παρουσίασαν δρώμενα που συνδέονται με την περιοχή, το τοπικό γλωσσάρι και τη μνήμη της πόλης γενικότερα.
Αρχικά παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο «Μιραού», βασισμένο στο ομώνυμο κείμενο της σπουδαίας λαογράφου, συγγραφέως και ευεργέτιδας της πόλης μας, Βούλας Χατζίκου, με τον Αργύρη Μπουρντένα στον κεντρικό ρόλο.
Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια της Βέροιας και της περιοχής μας, από τους Αποστόλη, Κατερίνα και Γιώργο Τσιρώνη (τουμπερλέκι, βιολί και ούτι, αντίστοιχα), ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι με τις κρυμμένες καραμέλες, που για να γλυκαθούν έπρεπε να αλευρωθούν.






Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν αλμυρά, γλυκά εδέσματα και τσίπουρο που πρόσφεραν απλόχερα οι γυναίκες της Κυριώτισσας σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, όλοι οι κάτοικοι της γειτονιάς συγκέντρωσαν τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς για να καούν και να περάσουν πάνω από τη φωτιά όπως προστάζει το έθιμο. 

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες:




































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ