Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τη Γυναίκα στην παράδοση της Σμύρνης παρουσίασε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας

Εκδήλωση για την «Παρουσία της γυναίκας στη Σμύρνη» πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, περιελάμβανε ομιλία και επίδειξη φορεσιών, ενώ αρχικά, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αναστασία Παυλίδου, τίμησε την κυρία Γεωργία, μέλος του Συλλόγου για την προσφορά της.
«Οι γυναίκες στη Σμύρνη ακολουθούσαν πιστά τη μόδα, έχοντας ως απαραίτητο αξεσουάρ την ομπρέλα που τους προστάτευε από τον ήλιο, ενώ διακρινόταν για το κάλλος και την μόρφωσή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Παυλίδου.


Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός Ζωή Παυλίδου στην ομιλία της αναφέρθηκε στη Σμύρνη, τη γεωγραφική της θέση και τη συμβολή των χαρακτηριστικών της στην κοινωνική ζωή των γυναικών της. «Οι Σμυρνιοί έδιναν μεγάλη σημασία στη μόρφωση των γυναικών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα ήταν η νοικοκυροσύνη τους, η κοινωνική τους ζωή αλλά και η σμυρναίικη κουζίνα», ανέφερε η κ. Παυλίδου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διακόσμηση των σπιτιών τους, την υφαντική τέχνη, το γάμο, τη βάπτιση, τους χορούς και την καθημερινότητα των γυναικών. 

Στη συνέχεια ο κ. Φώτης Πανόπουλος παρουσίασε τις φορεσιές των ανδρών και γυναικών της Σμύρνης, την εξέλιξη της ενδυμασίας μέσα στο χρόνο μέχρι το 1920, που ήταν φορεμένες από τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου.
Η εκδήλωση έκλεισε με σμυρναίικα τραγούδια από τη χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας,υπό την καθοδήγηση της χοράρχου κας Λαγιώνη Κατερίνας.





















ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ