Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

ΔΕΙΤΕ: Δέκα «φάρμακα» στη κουζίνα μας!

Βρίσκονται στο ψυγείο, στα ράφια και τα ντουλάπια της κουζίνας μας και αποτελούν πολύτιμους συμμάχους της υγείας μας. Πρόκειται για τροφές με σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες, ασπίδα ενάντια στις ασθένειες, «φάρμακα» της φύσης που μας έχουν προσφερθεί απλόχερα. Και ίσως την επόμενη φορά που θα απορρίψουμε, για παράδειγμα, το παντζάρι γιατί δεν μας αρέσει η γεύση του, το σκόρδο επειδή μας ενοχλεί η μυρωδιά του ή τον μαϊντανό απλά γιατί... έτσι, να το ξανασκεφτούμε μαθαίνοντας τα...
οφέλη τους για την υγείας μας. Βέβαια ο κατάλογος είναι μεγάλος, Ο Βεροιώτης επέλεξε όμως 10 τροφές, οι οποίες βρίσκονται λίγο πολύ στη διατροφή όλων μας.

Μέλι
Πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, το μέλι αγγίζει τα όρια του φαρμάκου. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Πιστεύεται πως αποτελεί επίσης ένα από τα καλύτερα φυσικά, ελαφρά καθαρτικά και, παράλληλα, περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Γνωστή είναι και η αντιβηχική του δράση. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για τον δυνατό βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα, μια συνταγή με την οποία συνηγορούν και τα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα.


Ελαιόλαδο
Θεωρείται από τους ειδικούς της διατροφής ως ένα από τα βασικά μυστικά της μακροζωίας. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, το ελαιόλαδο δρα ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος. Βοηθά επίσης στη μείωση της «κακής» και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης αντίστοιχα. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε του ελαιολάδου έχει συσχετιστεί και με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, καθώς φαίνεται πως η επαρκής πρόσληψή της έχει συνδεθεί με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Παντζάρια
Τα παντζάρια αποτελούν ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης. Πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη -το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα του-, θεωρείται, μεταξύ άλλων, πως ενισχύουν την αντοχή, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη, το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων, αποτρέπουν την οστεοπόρωση, βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων και έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Ρόδι
Ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, το ρόδι αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν πως τα ρόδια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και ότι μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες από την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού και να βοηθήσουν τους άντρες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον καρκίνο του προστάτη.

Κανέλα
Το δημοφιλές μπαχαρικό, στο οποίο ο φιλόσοφος Θεόφραστος αναφερόταν ως «κυννάμωμον», δηλαδή γλυκό ξύλο, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική του αξία. Στις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας συγκαταλέγονται ότι ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης, είναι πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Πρόσφατη σχετικά έρευνα έδειξε επίσης πως η κανέλα ενδέχεται να προστατεύει και τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ.

Μαϊντανός
Γνωστός και ως λύση για... δροσερή αναπνοή, ο μαϊντανός θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού, τουλάχιστον σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Το μυρωδικό που οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις, έχει ιδιότητες τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά.

Σπανάκι
Το αγαπημένο φαγητό του Ποπάυ περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ έχει πολύ λίγες θερμίδες και μπορεί να φαγωθεί με πολλούς τρόπους, τόσο ωμό όσο και μαγειρευτό. Το σπανάκι βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

Φασκόμηλο
Πρόκειται για ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Μάλιστα, η δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Ξηροί Καρποί
Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια... Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή διατροφική αξία. είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες τους συνιστούν, κυρίως νωπούς και ανάλατους. Χαρακτηριστική είναι έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς ζουν περισσότερο, κυρίως επειδή κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν από καρκίνο ή καρδιά. Παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει τους ξηρούς καρπούς με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του εντέρου, λίθων στη χολή κ.α.

Σκόρδο
Το όχι σε όλους αγαπημένο για την ιδιαίτερη μυρωδιά του σκόρδο, αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία του ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει πως οι θαυματουργές σκελίδες του βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, μειώνουν την πίεση και τη χοληστερίνη, αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου, αλλά και ένα φυσικό αντιβιοτικό. Παράλληλα, η ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του σκόρδου φαίνεται ότι προστατεύει και από το έλκος του στομάχου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ