Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα προβλήματα της Ημαθίας και των κατοίκων ζητούν λύσεις

Οι εκλογές τελείωσαν και η περιβόητη «πολιτική σταθερότητα» έστω και προσωρινά επήλθε. Το μεγάλο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των τοπικών - λαϊκών προβλημάτων που υπάρχουν και καθημερινά οξύνονται. Για παράδειγμα το ζήτημα του ροδάκινου και των επιπτώσεων από το εμπάργκο. Τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Τα «σταματημένα» ουσιαστικά «μεγάλα έργα». Το πρόβλημα της πείνας που εξαπλώνεται και οι αδυναμίες των «κοινωνικών δομών»...
των Δήμων να αντιμετωπίσουν. Και από κοντά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα κενά στην εκπαίδευση, με τις υποδομές που δεν υπάρχουν ή χρειάζονται βελτιώσεις αναγκαίες για τον Χειμώνα που έρχεται, με την υποβάθμιση των υπηρεσιών που υπάρχουν κ.α. Ως εφημερίδα όλα αυτά τα χρόνια τα παρουσιάζουμε, αναδεικνύουμε τις αιτίες, προτείνουμε λύσεις και όμως αυτά παραμένουν τελματωμένα ή και οξύνονται.

Φυσικά-το έχουμε τονίσει πολλές φορές- τα προβλήματα της Ημαθίας και των κατοίκων της δεν είναι διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα, είναι αποτέλεσμα της κεντρικά ακολουθούμενης πολιτικής, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια (έστω και στενά) κάποια ζητήματα να προχωρήσουν προσφέροντας έστω μια ανακούφιση.Και εδώ έρχεται το μεγάλο ζήτημα του πώς αυτά μπορούν να προχωρήσουν. Δεν θα κουραστούμε να υπογραμμίζουμε ότι απαραίτητος όρος γι’αυτό είναι η ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών, μέσω των φορέων που υπάρχουν, η αγωνιστική πολύμορφη διεκδίκηση τους.

Φυσικά και οι ίδιοι οι φορείς θα πρέπει να καταστρώσουν άμεσα ένα σχετικό πρόγραμμα δράσης. Θέτοντας προτεραιότητες, καταθέτοντας (για μία ακόμη φορά) τις προτάσεις τους. Ταυτόχρονα χρειάζεται μία ενοποίηση των σχετικών αιτημάτων των φορέων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διεκδίκηση τους. Για παράδειγμα στο ζήτημα της διεκδίκησης των πρώην δικαστηρίων στη Βέροια, χρειάζεται συντονισμός δημοτικής αρχής και φορέων. Στο ζήτημα των προβλημάτων των νοσοκομείων, χρειάζεται στις διεκδικήσεις να μπουν και οι φορείς των εργαζομένων οι επαγγελματίες κ.α Στα ζητήματα της εκπαίδευσης γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί τοπική διοίκηση. Υπάρχει μία χρήσιμη εμπειρία από αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν το περασμένο διάστημα στη Νάουσα με πρωτοβουλία του τοπικού εργατικού κέντρου.

Η κυβέρνηση, δεν πρέπει να έχει «περίοδο χάριτος», όχι για λόγους αντιπολίτευσης, αλλά γιατί τα προβλήματα οξύνονται, ενώ είχε δώσει και κάποιες υποσχέσεις. Είμαστε της άποψης ότι η μέθοδος των συσκέψεων για την εκ νέου καταγραφή των προβλημάτων, οι συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές ή οι απλές εθιμοτυπικές επισκέψεις στα διάφορα Υπουργεία (που ακούγεται ως μονότονη απάντηση ότι «μόλις τώρα παραλάβαμε») δεν είναι αποδοτικές. Απλά χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και κάτι ακόμη. Από την διεκδίκηση των προβλημάτων που υπάρχουν δεν κρίνεται μόνο η αξιοπιστία και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, αλλά και η δυναμική-ικανότητα των διεκδικούντων. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε όλες αυτές τις δραστηριότητες καταθέτοντας πάντα τις εποικοδομητικές μας προτάσεις.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ»)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ