Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βεροιώτικη Μεγαλοβδομάδα: Η κορύφωση του Θείου Δράματος

Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του Θείου Δράματος, καθώς τιμούμε α)την Ταφή του Κυρίου και β)την Κάθοδό του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Έτσι την Μ. Παρασκευή το πρωί (ημερολογιακά) τελούνται οι εξής ακολουθίες, Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στις 12:00 το μεσημέρι τελείται η Αποκαθήλωση, δηλαδή η Ταφή του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, κρυφό μαθητή του Χριστού. Σε όλους τους ναούς της Βέροιας οι ιερείς κατεβάζουν το Σώμα του Χριστού από τον Σταυρό και τον τοποθετούν στον στολισμένο Επιτάφιο για να τον προσκυνήσουν οι πιστοί. Ακόμη και σήμερα σε κάποια χωριά της Ημαθίας οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι τη Μεγάλη Παρασκευή. 
Δεν τρώνε γλυκά για την αγάπη του Χριστού, που τον πότισαν ξύδι. Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Επίσης λέγεται πως Μ. Παρασκευή δεν κάνει να λουστείς γιατί θα σε πονάει το κεφάλι όλο το χρόνο...
Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός όπου ψάλλωνται με βαθιά κατάνυξη και συγκίνηση τα Εγκώμια και ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου, ο στολισμός και η περιφορά του οποίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής. Χαρακτηριστικό των παλαιότερων ετών ήταν η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερα στολισμένο Επιτάφιο. Πρώτα πήγαιναν τα λουλούδια για το στολισμό του Επιταφίου οι ελεύθερες και ύστερα οι παντρεμένες. Από κάτω περονούν γονατιστοί όλοι από μία φορά, ενώ πίστευαν πως, αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές, θα γίνουν φρόνιμα… Τρεις φορές πρέπει να περάσουν και οι άρρωστοι για ν' αναρρώσουν. Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Παλιότερα, οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά, ενώ ορισμένοι τα χρησιμοποιούν και σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Στην περιφορά του Επιταφίου προπορεύεται η μπάντα ή η χορωδία και παίζει πένθιμα εμβατήρια, ακολουθούν οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι και οι πιστοί που ψέλνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας. Σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ