Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σύσσωμοι οι βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους πολίτες της Βέροιας

Γράφει ο
Γιώργος Σ. Χατζηγεωργίου
Το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της αναοριοθέτησης ολόκληρης της πόλης της Βέροιας ως αρχαιολογικού χώρου ήταν η νέα επίσκεψη Βοργιαζίδη στον υπουργό πολιτισμού Α. Μπαλτά, από την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ο Δήμαρχος γύρισε με άδεια χέρια. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν οι τρείς κυβερνητικοί βουλευτές της
Ημαθίας, ίσως όχι με τον ίδιο ενθουσιασμό, πάντως τάχθηκαν όλοι υπέρ της αναοριοθέτησης και στάθηκαν στο πλευρό της προϊσταμένης της εφορίας αρχαιοτήτων κ. Κοτταρίδη.

Οι Αντωνίου και Καρασαρλίδου δεν είχαν πάρει θέση για αρκετό διάστημα και ενώ το θέμα ήταν στα πρωτοσέλιδα των Αθηναϊκών εφημερίδων. Από Αλεξάνδρεια και Νάουσα αντίστοιχα προερχόμενοι και με την παθολογία του τοπικισμού να παίρνει θεσμικό χαρακτήρα (ως φιλοξενούμενους τους καλωσόρισε ο Ουρσουζίδης στην ενημερωτική εκδήλωση στο επιμελητήριο) δεν ένιωσαν ότι τους αφορούσε άμεσα το θέμα. Τελικά όταν εκλήθησαν από τους φορείς στην εκδήλωση, τοποθετήθηκαν υπέρ της αναοριοθέτησης τηρώντας κατά κάποιο τρόπο την κομματική γραμμή, η οποία είναι σαφής μετά την στάση του υπουργού στις 2 επισκέψεις Δημάρχου και φορέων.

Ο Ουρσουζίδης από την άλλη δεν άφησε από την αρχή καμία αμφιβολία για την στάση του. Δεν κρύβει την πολύ στενή φιλία που τον συνδέει με την προϊσταμένη της αρχαιολογίας. «Είναι φίλη μου. Μια φιλία που έχει σφυρηλατηθεί στον χρόνο και στις δυσκολίες» είπε ο Ουρσουζίδης ξεκινώντας την ομιλία του στο επιμελητήριο. Στηρίζει με όλη του την ψυχή και το πολιτικό του βάρος την φίλη του και τις επιλογές της.

Δεν συμβαίνει συχνά σε μια πόλη (ή τουλάχιστον δεν το έχουμε συνηθίσει στη Βέροια) ένα ζήτημα να συσπειρώνει το σύνολο των κατοίκων, των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων. Το κατάφερε η κ. Κοτταρίδου και η αναοριοθέτησή της. Όταν έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος μπήκαν στην άκρη προσωπικές και πολιτικές έριδες. Όλοι οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης αντέδρασαν θορυβημένοι. Η μείζων αντιπολίτευση στον Δήμο Βέροιας, αλλά και οι περισσότερες από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, παρά τις επισημάνσεις για τις προφανείς διαχρονικές ευθύνες της διοίκησης του Δήμου, συντάχθηκαν στην προσπάθεια ανατροπής των σχεδίων Κοτταρίδη. Εν τέλει την περασμένη Δευτέρα δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου όλων των εν ζωή Δημάρχων ανεξαρτήτου παρατάξεως. 


Είναι πρωτοφανής αυτή η συσπείρωση. Δεν στάθηκε όμως ικανή να συγκινήσει κανέναν εκ των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός της αντίθεσης όλων των κυβερνητικών βουλευτών της Ημαθίας με το σύνολο των φορέων, αλλά και με το λαϊκό αίσθημα των πολιτών της Βέροιας, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Δεν μπορώ να ανακαλέσω αν έχει συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, σίγουρα πάντως δεν συμβαίνει συχνά και επιδέχεται ερμηνειών για την πολιτική κατάσταση σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο. 


Το βέβαιον είναι ότι ο αγώνας των πολιτών της Βέροιας δείχνει καταδικασμένος όταν οι εκλεγμένοι στην εθνική αντιπροσωπεία όχι μόνο δεν εκφράζουν και δεν συστρατεύονται, αλλά στέκονται απολύτως απέναντι στην βούληση όσων τους εξέλεξαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ