Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ετοιμάζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Ελέγξτε την ταυτότητα για να μη βρεθείτε εκτός αεροπλάνου!

Αν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε ταξίδι σε χώρα της Ε.Ε. για δουλειά ή αναψυχή με ταξιδιωτικό έγγραφο την «καινούρια» ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, μην εκπλαγείτε αν στο εκεί αεροδρόμιο δε σας αφήσουν να εισέλθετε στη χώρα και να σας στείλουν πακέτο πίσω στην Ελλάδα... Όχι, προς το παρόν δεν είναι λόγω Grexit, αλλά ενός νόμου που αμφιβάλλω αν τον γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες...
Κάπως έτσι την πάτησαν και δυο Έλληνες σε αεροδρόμιο της Γερμανίας, με τη δικαιολογία ότι η ταυτότητα τους έχει λήξει ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Πράγματι, τα δελτία ταυτότητας έχουν πλέον 15ετή ισχύ. Ο νόμος αναφέρει ότι μετά το πέρας 15ετίας από την έκδοση της ταυτότητας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο, φυσικά ακόμα και αν έχει λατινικούς χαρακτήρες. Οι ταυτότητες λοιπόν με λατινικούς χαρακτήρες που έχουν εκδοθεί στις αρχές του 2000 δεν ισχύουν ως ταξιδιωτικά έγγραφα. Μέχρι στιγμής αυτό δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους Έλληνες που ήθελαν να ταξιδέψουν μέσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ξαφνικά, οι γερμανικές Αρχές τηρούν κατά γράμμα το νόμο, ελέγχοντας λεπτομερώς όλες τις ταυτότητες και στέλνοντας πίσω Έλληνες τουρίστες.

Η 15ετής ισχύς δεν έχει γίνει γνωστή ευρέως στους πολίτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με την έκδοση σημαντικών εγγράφων.

Συγκεκριμένα, το Αρθρο 55 N. 3585/2007 αναφέρει για τον τύπο των δελτίων ταυτότητας, καθώς και τα θέματα που αφορούν την αντικατάσταση τους. Παραθέτουμε αυτούσιο το κομμάτι για τις αστυνομικές ταυτότητες.

3. Στο άρθρο 4 του ν.δ. 127/1969 (ΦΕΚ 29/Α`) προστίθενται παράγραφοι 3 και 4 ως εξής:
“3. Ο χρόνος ισχύος των δελτίων ταυτότητας ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη από την ημερομηνία έκδοσης τους. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ο χρόνος αυτός δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παρατείνεται μέχρι δύο (2) έτη.

4. Δελτία ταυτότητας των οποίων η ισχύς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχει λήξει αντικαθίστανται σταδιακά μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, ανάλογα με το χρόνο έκδοσης τους. Μέχρι την αντικατάσταση τους τα ως άνω δελτία ταυτότητας θεωρούνται ως ισχυρά. Ο ακριβής χρόνος της σταδιακής αντικατάστασης των ανωτέρω δελτίων ταυτότητας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ