Quantcast

http://picasion.com/

Σε ιδιώτες το κούρεμα των χόρτων στο δήμο Βέροιας - Πόσο λέτε θα στοιχίσει το... μαλλί;

Την αδυναμία του να καλύψει τις ανάγκες του δήμου Βέροιας στην απομάκρυνση των αγριόχορτων στα πάρκα, στους χώρους αναψυχής, στις αυλές των σχολείων, στους χώρους των κοιμητηρίων, στις παιδικές χαρές, στις αγροτικές οδούς και σε κενά οικόπεδα, τόσο για καλλωπιστικούς λόγους όσο και για λόγους υγιεινής, δηλώνει το Τμήμα Πρασίνου και Δασών του
δήμου. Ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού και οι αυξημένες ανάγκες ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι, επισημαίνει την αναγκαιότητα να σύναψης σύμβασης με ιδιωτικά εξωτερικά συνεργεία, ο προϋπολογισμός της οποίας στο σύνολο του δήμου, ανέρχεται στις 89.000€.

Συγκεκριμένα:
Α) Κοπή αγριόχορτων Δ.Ε. Βέροιας, προϋπολογισμού 40.000,00 €, εκτέλεση με συνοπτικό διαγωνισμό.
Β) Κοπή αγριόχορτων Δ.Ε. Δοβρά, προϋπολογισμού 16.000,00 €, εκτέλεση με απευθείας ανάθεση.
Γ) Κοπή αγριόχορτων Δ.Ε. Αποστόλου Παύλου, προϋπολογισμού 19.000,00 €, εκτέλεση με απευθείας ανάθεση.
Δ) Κοπή αγριόχορτων Δ.Ε. Βεργίνας, προϋπολογισμού 14.000,00 €, εκτέλεση με απευθείας ανάθεση.

Όπως αναφέρεται και στο εισηγητικό που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και θα κληθεί το Σώμα να αποφασίσει τη σύναψη σχετικής σύμβασης με ιδιωτικά συνεργεία,
«Το Τμήμα Πρασίνου-Δασών με το ελάχιστο εργατικό δυναμικό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Βέροιας, πόσο μάλλον τους θερινούς μήνες.

Ο Δήμος Βέροιας, όπως και κάθε Δήμος οφείλει να εξασφαλίσει στους κατοίκους της πόλης και των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και ευπρεπισμού στους κοινόχρηστους χώρους, στα πάρκα, στους χώρους αναψυχής, στις αυλές των σχολείων, στους χώρους των κοιμητηρίων, στις ενενήντα περίπου παιδικές χαρές, κ.α.

Τους θερινούς μήνες προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη για ενίσχυση των ανάλογων υπηρεσιών, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι παραπάνω συνθήκες. Για παράδειγμα, απαιτείται εκτός των άλλων, η κοπή χόρτων κατά μήκος των Δημοτικών και Κοινοτικών οδών σε όλη την έκταση του Δήμου, στα πεδινά και ορεινά χωριά, στις αγροτικές οδούς για την πρόσβαση των αγροτών και στα κενά δημοτικά οικόπεδα εντός της πόλης και των οικισμών. Όλα τα παραπάνω με στόχο την ασφαλή κίνηση των διερχομένων οδηγών και πεζών καθώς και την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς (υποχρέωση που προκύπτει από την αρ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη ΦΕΚ 1346/Β΄).

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει κοπή χόρτων και κοπή ξυλωδών φυτών και βατών πρανούς ή νησίδας. Με τον εξωραϊσμό αυτών των εκτάσεων και των διαδρομών απομακρύνεται και ο κίνδυνος από τα ερπετά και τρωκτικά (φίδια, ποντίκια, σκορπιούς, κ.α.), τα οποία βρίσκουν «φωλιά» σε χώρους με βλάστηση δίπλα σε κατοικίες, πάρκα και παιδικές χαρές.

Καθημερινές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων, για ανάλογα φαινόμενα.

Σε όλη αυτήν την αέναη προσπάθεια κατά τους θερινούς μήνες, το Τμήμα Πρασίνου έχει αναλάβει κομμάτι του έργου που του αναλογεί, ανάλογα με τον εξοπλισμό και το προσωπικό του, είναι όμως αδύνατο να ανταπεξέλθει.

Από τα παραπάνω στοιχεία και σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στις υπηρεσίες και υποδομές του Δήμου, οι οποίες συνεχώς αποδυναμώνονται, η εξυπηρέτηση όλων των προαναφερόμενων αναγκών μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την συνδρομή ιδιωτικών εξωτερικών συνεργείων.

Με βάση όλα τα παραπάνω καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την αναγκαιότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με τρίτους στον συγκεκριμένο τομέα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά από τις τοπικές συνθήκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αλλά και από άποψη οικονομίας κλίμακας».

Με 89.000€ αν μη τι άλλο όλος ο δήμος Βέροιας θα πρέπει φέτος το καλοκαίρι να θυμίζει... τον χλοοτάπητα του Μαρακανά!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ