Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Ιάκωβος ή Υποταγή»: Μια ιδιαίτερη παράσταση με ιερό σκοπό την Κυριακή στη Βέροια

Μια μοναδική, ξεχωριστή και ιδιαίτερη παράσταση θα ανέβει στη σκηνή του Χώρου Τεχνών. Ποια θα είναι η ιδιαιτερότητά της; Πρόκειται για την παράσταση «Ιάκωβος ή Υποταγή», ένα κωμικό και σαρκαστικό έργο του Ιονέσκο, που παρουσιάσει η ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α., που αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες. Έχοντας αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές όπου και αν ανέβηκε, έρχεται και στη Βέροια την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα... Ατόμων με Αναπηρία. Την πρωτοβουλία για την παρουσίαση της παράστασης στη Βέροια είχαν η ΚΕΠΑ Βέροιας, το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας και ο νεοσύστατος σύλλογος Μ.Α.μ.α. (Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό). Για την πρωτοβουλία αυτή, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας κυρίως τον ιερό σκοπό της παράστασης, που είναι η ενίσχυση του Ειδικού Σχολείου και του Συλλόγου. 
«Πέρα από μια εκπληκτική παράσταση πρόκειται για μια παράσταση που παρουσιάζεται από ανθρώπους με αναπηρία, ενώ ο σκοπός της είναι ιερός. Πρόκειται να ενισχύσει τις δομές του σχολείου και του συλλόγου που φροντίζουν παιδιά όλων μας, τα οποία όμως τα έχουμε αφήσει στην αγκαλιά των γονιών τους. Η ΚΕΠΑ θέλησε να χαρά και ευαισθησία να συνεργαστεί σε αυτή την πρωτοβουλία. Όποιος επισκεφθεί το Ειδικό Σχολείο θα καταλάβει τη δουλειά που έχει γίνει και γίνεται εκεί. Η ευαισθησία πρέπει να είναι δεδομένη. Η παράσταση δεν ανεβαίνει απλά για οικονομική ενίσχυση αλλά είναι μια παράσταση που θα την ευχαριστηθούν όλοι», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης.
«Κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις για την αναπηρία, καλούμε τους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης των σχολείων της Βέροιας και τους δείχνουμε πως είναι να είσαι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Τους μαθαίνουμε παράλληλα πως να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους ώστε να μην εμποδίζουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Το σχολείο μας είναι ένα καταξιωμένο σχολείο και φημισμένο εδώ και χρόνια και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Βέροιας Αντώνης Τσιόγκας.
Η Ελένη Σταφανάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Μ.Α.μ.α. (Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό), θέλησε να αναφέρει λίγα λόγια για τον νεοσύστατο σύλλογο, που εκπροσωπεί ολόκληρο το φάσμα του αυτισμού και σκοπό έχει να προσφέρει αρωγή στα άτομα με αυτισμό. «Θελήσαμε να βρούμε ένα χώρο όπου θα μπορούν τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά, να μπορεί ο γονέας να τα αφήνει για λίγες ώρες σε μια αγκαλιά όπου θα μπορεί να περνάει όμορφα. Δημιουργήθηκε σε έναν χώρο του Ειδικού Σχολείου, όπου εκεί κάθε Σάββατο πρωί υπάρχουν 10 εθελοντές που απασχολούν 10 παιδιά. Στόχος μας επίσης είναι η δημιουργία μιας υποστηριζόμενης στέγης διαβίωσης, καθώς όλη η έννοια των γονιών που μεγαλώνουν ένα παιδί με αυτισμό είναι τι θα απογίνει αυτό όταν ο γονιός φύγει από τη ζωή». Σχετικά με την παράσταση ανέφερε πως «Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε αυτή τη θεατρική ομάδα που μέσα από την αναπηρία θέλουν να εκφραστούν και να παραμείνουν κοινωνικά ενεργοί».
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εύη Ακρίβου αναφέρθηκε και σε κάποια στατιστικά στοιχεία, που θέλουν την Ημαθία να έχει υψηλά ποσοστά αυτισμού και μάλιστα χωρίς τα παιδιά που παραμένουν ακόμα αδιάγνωστα. «Σκοπός μας είναι η παροχή υποστήριξης σε άτομα με αυτισμό, τις οικογένειές τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και η παροχή πάσης φύσεως αρωγή για τη θεραπεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη, την επαγγελματική αποκατάσταση, την αναψυχή και γενικά την βελτίωση της ζωής αυτών των ατόμων. Το παιδί με αυτισμό χρειάζεται ιδιαίτερη δομή και φροντίδα. Έχει πρόβλημα κοινωνικοποίησης και είναι δύσκολη η συνύπαρξή του με παιδιά με άλλου είδους αναπηρίες».
Το λόγο τέλος πήρε ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης, θέλοντας να αναφερθεί σε προγράμματα ενίσχυσης συλλόγων ατόμων με αναπηρία, που όμως οι σύλλογοι της Βέροιας δε φαίνονται πρόθυμοι να διεκδικήσουν. «Προσπαθούμε μια συνεργασία με όλους τους συλλόγους, με σκοπό να γίνει μια σύμπραξη για να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν για την ενίσχυσή τους. Το έδαφος υπάρχει όμως η διαδικασία δεν προχωράει, γιατί δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα απαιτήσουν. Ίσως κάποιοι έχουν ανάγει την υπόθεση σε προσωπική».



Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015
Ώρα 19:00
Χώρος Τεχνών, Βέροια
Εισιτήρια: 10€, 6€ (Άνεργοι, Φοιτητές, Συνταξιούχοι), δωρεάν για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). 

Τηλ. 6939 308409, 6976 623735.

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Οικονόμου. 
Βοηθός σκηνοθέτης: Πάνος Ζουρνατζίδης. 
Ηχολήπτης: Χρήστος Νταλίπης. 
Μετάφραση: Μιχάλης Γραμματάς. 
Μουσική επιμέλεια: Σοφία Σεφεριάδη. 
Επιμέλεια στίχων τραγουδιών: Μιχάλης Ταμπούκας. 
Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη.

Παίζουν: Αιμιλιανή Αβραάμ, Πάνος Ζουρνατζίδης, Μιχάλης Γραμματάς, Έφη Τούμπα, Μάνος Τριανταφυλλάκης, Μιχάλης Ταμπούκας, Γιώργος Ηλιάκης, Μαρίνα Μπεσίρη, Μαρία Μουρελάτου, Μαίρη Σταματουλά, Κατερίνα Κοντομάρκου.

Διάρκεια: 70'.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ