Quantcast

http://picasion.com/

Με την μουσικοχορευτική παράσταση «Θυμούμαι...» Εύξεινος Λέσχη και Μουσικό Σχολείο τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων

Η Εύξεινος Λέσχης Βέροιας σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και με τη συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των προγόνων μας, Ελλήνων του Πόντου, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης (19/5) στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την μουσικοχορευτική παράσταση «Θυμούμαι...», της οποία σεναριογράφος είναι η μαθήτρια της Α' Λυκείου, Νικολαΐδου Δήμητρα-Νεκταρία.

Λίγα λόγια για την θεατρική παράσταση

Την δεκαετία του '80, σε ένα χωρίο της Κατερίνης, μια ηλικιωμένη πρόσφυγας 1ης γενιάς, αφηγείται για πρώτη φορά στα εγγόνια της τα ανέμελα παιδικά της χρόνια στον Πόντο, αλλά και τον βίαιο ξεριζωμό της. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες για τις αλησμόνητες πατρίδες, την βίαιη απόσπαση από τις πατρογονικές εστίες, τις απώλειες και τις τραυματικές εμπειρίες, αλλά και τις δυσκολίες εγκατάστασης στην Ελλάδα.

Σενάριο: Νικολαΐδου Δήμητρα-Νεκταρία
Ηθοποιοί: 
Νικολαΐδου Δήμητρα-Νεκταρία (γιαγιά), Σκεντερίδης Στέφανος (Στέφος), Δαμιανίδου Έλενα (Λενιώ), Κωστόπουλος Ιάσονας (Τάσος)
Μουσική επιμέλεια: Στεφανίδης Βασίλης
Γενική επιμέλεια: Νικολαΐδης Αντώνιος

Χορευτικά τμήματα Ευξείνου Λέσχης Βέροιας: Εφηβικό τμήμα, τμήμα παραστάσεων
Χοροδιδάσκαλος: Ιντζεβίδης Βαγγέλης
Τουλούμ' και λύρα: Καπουρτίδης Κωνσταντίνος
Λύρα: Στεφανίδης Βασίλης
Νταούλι: Στολτίδης Άκης
Τραγούδι: Θεοδωρίδης Σπύρος, Κουβρακίδης Αντώνης

Πριν από αυτήν, όμως, το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείο Βέροιας, εκτέλεσε με έναν μοναδικό νοσταλγικό τρόπο οχτώ ποντιακά τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή.

Στο σύνολο παραδοσιακής μουσικής συμμετείχαν:

Ποντιακή λύρα: Στεφανίδης Βασίλειος, Νικολαΐδου Δήμητρα-Νεκταρία, Πνευματικού Βασιλική, Δαμιανίδου Ελένη, Σκεντερίδης Στέφανος, Κωνσταντινίης Ευστράτιος και Παπαδοπούλου Ελένη

Νταούλι: Ράλλης Κωνσταντίνος

Οι καθηγητές: Γκραίκος Αθανάσιος - ούτι, Ιωαννίδου Έλσα - βιολοντσέλο, Κατσαβός Κυριάκος - λάουτο, Μπαλιάκας Ιωάννης - ακουστικό μπάσο, Σαρακατσιάνος Αντώνιος - πιάνο / Διδασκαλία ορχήστρας: Κατσαβός Κυριάκος / Μαέστρος χορωδίας: Κουτσιμάνης Ιορδάνης

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Μπάμπη Καπουρτίδη, να δίνει έναν αμάραντο στον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, Γιάννη Γεωργουδάκη. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Γενική Γραμματέας της Λέσχης, Ευαγγελία Τογκουσίδου.

Ο κόσμος στήριξε την προσπάθεια και γέμισε σχεδόν όλη την αίθουσα παραστάσεων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Μεταξύ αυτών βρέθηκαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και Λάζαρος Ασλανίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός κ.α.

Δείτε φωτογραφίες:




































































2 σχόλια:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ