Quantcast

http://picasion.com/

«Κρανίου τόπος» η Ζωοδόχος Πηγή - Μυρίζει καμένο στη Βέροια

Δείτε εικόνες από το μέτωπο της πυρκαγιάς
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες το όρος Βέρμιο. Η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στα όρια με τον νομό Κοζάνης, στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, είχε ως αποτέλεσμα να καούν πολλά στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, με τις εστίες να είναι διάσπαρτες. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Βέροια και Κοζάνη βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο σημείο και δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου αυτές να μην απειλήσουν οικισμούς και περιουσίες. 

Η μυρωδιά του καπνού συνεχίζει να είναι έντονη στη Βέροια, με τους κατοίκους να ανησυχούν, φοβούμενοι την επέκταση της πυρκαγιάς. Κι αν η μυρωδιά του καπνού χθες το βράδυ ήταν έντονη σε Καλλιθέα, Πασακιόσκι, Παπάγου και Ακρόπολη, απόψε το βράδυ είναι σ' ολόκληρη την πόλη.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Προστασίας Δασών του Δήμου Βέροιας, Γιάννης Σημανίκας, δημοσίευσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά. 

Συγκεκριμένα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Ιμπιλί. Όπως τονίζει, ευτυχώς σώθηκαν ποιμνιοστάσια και κατοικίες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία οριοθέτησε και ελέγχει την πυρκαγιά. Δυστυχώς όμως σε δύσβατα σημεία καίγεται και δάσος εκτός των χορτολιβαδικών και αγροτικών εκτάσεων.

Δείτε φωτογραφίες:








5 σχόλια:

  1. Άμα δεν μπορούν να σβήσουν τη φωτιά αυτή ε την χαμηλή βλάστηση φαντάσου στην Αθήνα τι γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον δεν βρέθηκες ποτέ σε φωτιά. Και σκέτο χορτάρι να είναι, ανάλογα με τον αέρα βέβαια, ο καπνός, δεν σε αφήνει να πλησιάσεις. Εάν δεν ξέρεις την συμπεριφορά της φωτιάς, κινδυνεύεις άμεσα. Εσύ μπορει να σβήνεις με αυταπάρνηση μπροστά σου τη φωτιά αλλα, αυτή ειναι ήδη στην πλάτη σου. Οι καύτρες, πέρασαν ψηλά απο πάνω σου. Πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν εχει και χαμηλό καπνό; Απλά φεύγεις αμέσως. Το δάσος, θα αναγεννηθεί σε λίγα χρόνια. Ο νεκρός πυροσβέστης, όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΦΩΤΙΑ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙΣ Ή ΝΑ ΠΝΙΓΕΙΣ ΑΠ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ...ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΟΥ "ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ" ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΕ ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ.

      Διαγραφή
  3. Καμμία εξήγηση για την αιτία της φωτιάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν μου επιτρέπεις, να κάνουμε υποθέσεις , μέχρι να δούμε εάν βρει η Πυροσβαστική, απο που ακριβως ξεκίνησε. Κεραυνός αποκλείεται. Μέσα στους 45 βαθμούς κάποιος να πήγε για δροσιά σε εναν γυμνό τόπο; Αποκλείεται μάλλον. Εκει, εχει κάποια χωράφια, ακριβως πάνω απο την Ζωοδόχο πηγή και μαντριά. Αν εχει ζώα τωρα, δεν ξέρω. Εχει και μια τεχνιτή μικρή λίμνη με νερό γεμάτη. Να πήρε φωτια απο σπασμένο γυαλί που δημιούργησε φακό εστίασης; Ελάχιστες πιθανότητες. Συνήθως και τέτοια εποχή, οι βοσκοί , όπως και πριν την άνοιξη, βάζουν φωτιά στο ξερό χορτάρι. Αυτο που θα ξαναβγει, ειναι καθαρό πράσινο. Στον κάμπο, ειναι συνηθισμένο αυτό. Αφήνοντας στην άκρη κι άλλες απίθανες πιθανότητες, μένει το ανθρώπινο χέρι. Ηθελημένα ή αθέλητα. Στο αθέλητα, λόγω καιρικών συνθηκών, θα μπορούσε να τη σβήσει άμεσα με το παπούτσι του. Αθέλητα φεύγοντας να πέταξε τσιγάρο; Πιθανόν. Το πρόβλημα ειναι στο ηθελημένα. Θα δούμε αν θα εχουμε κι αλλη φωτιά στην περιοχή περίπου αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ