Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εσύ, έφαγες φέτος πεϊνιρλί από την Καστανιά;

Αν όχι, έχασες! 
Μπορεί φέτος λόγω του κορωνοϊού η Παναγία Σουμελά να μην δέχθηκε χιλιάδες πιστούς Χριστιανούς, ωστόσο υπήρχε και ένας άλλος... γευστικός λόγος που κάποιοι συμπολίτες μας επισκέφθηκαν την Καστανιά. Εκεί βρίσκεται ένας γνήσιος παραδοσιακός φούρνος (λίγο πιο πάνω από το κτίριο του Τουριστικού Ομίλου), ο οποίος καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού ανοίγει μόνο τις Κυριακές. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως κάθε χρόνο, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, δημιουργούνται ουρές στον μικρό ξυλόφουρνο του χωριού για να δοκιμάσουν πρώτοι το ένα και μοναδικό του προϊόν, πεϊνιρλί με κασέρι και φρέσκο βούτυρο.

Πάνω στα πρόχειρα τραπέζια της αυλής με τις μυρωδιές του φρεσκοψημένου ζυμαριού και την πρωινή δροσιά του μεγάλου υψομέτρου στήνουν τη δική τους γιορτή και δίνουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά. Η πρώτη φορά που άναψε ο φούρνος ήταν το 1930 από τον Αριστείδη Τσαχουρίδη, ο οποίος τροφοδοτούσε το χωριό και τις ταβέρνες της γύρω περιοχής με φρέσκο ψωμί. Περίπου 20 χρόνια αργότερα βγήκε το πρώτο πεϊνιρλί και καθιερώθηκε ως Κυριακάτικη λιχουδιά. 

Στη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου οι παλαιότεροι θυμούνται τους Πόντιους λυράρηδες να παίζουν κάτω από το σπίτι του φούρναρη μετά τα μεσάνυχτα για να ξεκινήσει το ψήσιμο. Όσο περνούσαν τα χρόνια και οι μόνιμοι κάτοικοι της Καστανιάς λιγόστευαν σε αριθμούς, το ψωμί καταργήθηκε αλλά το πεϊνιρλί παρέμεινε και απέκτησε φανατικούς φίλους στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. 

Έλληνες ομογενείς και τουρίστες από την Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη έχουν δοκιμάσει το φημισμένο έδεσμα και έχουν δοθεί κατά καιρούς μεμονωμένες παραγγελίες που φτάνουν σε δεκάδες κομμάτια. «Δεν υπάρχει μυστική συνταγή, η νοστιμιά πηγάζει από τον ξυλόφουρνο», αναφέρει η τέταρτη γενιά φουρνάρηδων που ψήνει σήμερα τα πεϊνιρλί τις Κυριακές του καλοκαιριού.

2 σχόλια:

  1. Τέλειο!!!!Παλιότερα ο κυρ Θόδωρος μας το έβαζε στο ταψί που φέρναμε από το σπίτι...δίναμε παραγγελία το απόγευμα για την επόμενη μέρα,κάθε μέρα έφτιαχνε κατόπιν παραγγελίας...το πιο νόστιμο όμως ήταν εκείνο της παραμονής της Παναγίας,θυμάμαι από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι πρόσφατα πηγαίναμε μια δυο η ώρα το βράδυ για να φάμε πριν μας προλάβουν οι προσκυνητές....απλά πεντανόστιμο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ψήνει όλο τον Αύγουστο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ