Quantcast

http://picasion.com/

8 λόγοι για να επισκεφθείτε την Κέρκυρα

Αν υπάρχει ένα τουριστικό νησί της Ελλάδας, που διατηρεί στο μεγαλύτερό του μέρος ανέπαφο και πολύ καλά αξιοποιημένα το φυσικό, κτιστό και πολιτιστικό του περιβάλλον και κυρίως τον τόσο ευδιάθετο χαρακτήρα των κατοίκων του, σίγουρα αυτό είναι η αρχόντισσα Κέρκυρα. Το φυσικό τοπίο με
τους συγκλονιστικούς ελαιώνες, η πόλη - το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας έχει ενταχθεί στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco - η ύπαιθρος με τα γραφικά χωριουδάκια, οι μοναδικές παραλίες, τα κτίσματα και ιδρύματα, οι εντυπωσιακές εκκλησίες, τα απόρθητα φρούρια και τα μεγαλοπρεπή παλάτια, η ιδιότυπη ρυμοτομία και αρχιτεκτονική, τα ρομαντικά καντούνια, οι Άγιοι και οι άνθρωποι (αριστοκράτες, αστοί, χωρικοί), η λογοτεχνία και η μουσική (οι 17 φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού με τις πολύχρωμες στολές τους παιανίζουν και δίνουν έναν χαρμόσυνο και εορταστικό τόνο στα πρωτοκύριακα και τις γιορτές), το πρώτο Πανεπιστήμιο, συγκροτούν όλα τους ένα ετερόκλητο έμψυχο και άψυχο δυναμικό που δημιουργεί μια παράδοξη απογειωτική ατμόσφαιρα.

Η ιστορία της Κέρκυρας

Η Κέρκυρα, το βορειότερο νησί των Επτανήσων, είχε την τύχη, την εποχή που όλη η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στην Οθωμανική αυτοκρατορία, να είναι υπό Ενετική κατοχή. Τα δύο χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, η γόνιμη και πανέμορφη φύση της και το μοναδικά ασφαλές λιμάνι της πάνω στη ρότα Ιταλίας-Ανατολής, έμελλε να καθορίσουν την ιστορία της και να την καταστήσουν μήλο της Έριδος. Η ιστορία της Κέρκυρας ένα ανεπανάληπτο κομπολόι με χάντρες, καθώς για πολλούς αιώνες πολλοί κατακτητές επεδίωξαν την κυριαρχία του χώρου για λόγους στρατιωτικούς, στην πορεία όμως μαγεύτηκαν και «κατακτήθηκαν» από τον τόπο και αφού εγκαταστάθηκαν άφησαν τα πολιτιστικά τους αποτυπώματα. 

Τις ομορφιές του νησιού εξάρει πρώτος ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» περιγράφοντας ειδυλλιακά τους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου που επισκέφτηκε ο Οδυσσέας στο τέλος της περιπετειώδους επιστροφής του και λίγο πριν φθάσει στην Ιθάκη, ενώ Ρωμαίοι χρησιμοποιούν την Κέρκυρα αργότερα ως προορισμό αναψυχής. Το 1386 η Κέρκυρα ζήτησε τη προστασία της Βενετίας και έτσι ξεκίνησε η περίοδος της Βενετοκρατίας (1386-1797) που βάστηξε 411 χρόνια, 11 μήνες και 11 ημέρες. 

Για τη Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας, η Κέρκυρα ήταν ένα από τα πιο καλά οχυρωμένα λιμάνια-πόλεις της Μεσογείου καθώς αποτελούσε σημαντικό σταθμό για τον δρόμο προς της Ινδίες, τον περίφημο δρόμο του μεταξιού. Κάθε χρόνο που εμπορικοί στόλοι μετέφεραν στην Βενετία μπαχάρια, ζάχαρες, μετάξια, αρώματα και βαμβάκι από τις άκρες της Ινδίας, της Περσίας και της Κίνας, σταματούσαν στην Κέρκυρα για ανεφοδιασμό.

Οι Γάλλοι στο σύντομό τους πέρασμα (1797-1799 και 1807-1814) έχτισαν το Liston (1807), την πανέμορφη κιονοστοιχία που θυμίζει την Rue de Rivoli του Παρισιού, στην Δυτική πλευρά της Σπινιάδας, ενός συνδυασμού πάρκου και πλατείας, ενώ μετέφεραν παράλληλα τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές ιδέες της γαλλικής Επανάστασης (Liberté, Fraternité, Egalité) και έσπειραν «καινά δαιμόνια» στον Κερκυραϊκό λαό.


8 λόγοι για να επισκεφθείτε την Κέρκυρα

Καταπράσινοι λόφοι, χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινες θάλασσες

Ευλογημένη από τη φύση, με τις πλαγιές της να πλημμυρίζουν από πεύκα, κυπαρίσσια και ευκάλυπτους, που κυλάνε προς τα καταγάλανα νερά, η Κέρκυρα είναι το όνειρο κάθε φυσιολάτρη. Στη δυτική ακτή ανακαλύπτει κανείς μοναδικές παραλίες όπως την ξακουστή αμμώδη παραλία του Αγίου Γεωργίου Πάγων, τους δραματικούς Έρμονες, την εντυπωσιακή Παλαιοκαστρίτσα, τη Γλυφάδα και την ατίθαση Μυρτιώτισσα. 



Η ανατολική ακτή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει με το ψιλό χαλίκι της παραλίας Μπαρμπάτη, τον μαγευτικό κόλπο της Κουλούρας και την κοσμική Δασιά. Νότια του νησιού κυριαρχεί η ατίθαση παραλία του Αρκουδίλα και ο χρυσαφένιος παράδεισος της περιπέτειας, ο Χαλικούνας. Στις Αλυκές Ποταμού και στη Λίμνη Κορρισίων, φλαμίνγκο και άλλα μεταναστευτικά πουλιά κάνουν το δικό τους πέρασμα δημιουργώντας ένα εξωτικό τοπίο.



Χωριά βγαλμένα από ταινία

Η καταπράσινη βορειοανατολική ακτή, σας προσκαλεί να επισκεφθείτε τα μοναδικά παραθαλάσσια χωριά της. Μη χάσετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον κοσμοπολίτικο Άγιο Στέφανο, το μυστικό των ντόπιων το γραφικό Καμινάκι και το μικροσκοπικό Καλάμι, το χωριό που ενέπνευσε τον βρετανό συγγραφέα Gerald Durrell κατά τη διαμονή του.

Τα γειτονικά παραδοσιακά χωριά της Παλιάς Περίθειας και των Λούτσων προσφέρουν εκπληκτική θέα στις καταπράσινες κοιλάδες και την καταγάλανη θάλασσα. Και φυσικά μην ξεχάσετε να απολαύσετε τον καφέ σας στον γραφικό Αφιώνα που βρίσκεται στη δυτική ακτή.

Δράση και περιπέτεια

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξερευνήσετε τις δυτικές και ανατολικές ακτές της Κέρκυρας είναι με ταχύπλοο. Νοικιάστε το σκάφος από το χωριό Δασσιά, στα ανατολικά ή από την Παλαιοκαστρίτσα στα δυτικά και απολαύστε τη θαλάσσια εξερεύνησή σας, ανακαλύπτοντας μικρούς γαλήνιους όρμους ιδανικούς για μία δροσερή βουτιά. Αν είστε λάτρεις της δράσης μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε το θαλάσσιο σκι στον κόλπο Γουβιά ή να κάνετε Paragliding στη Δασσιά.

Οι λάτρεις της κατάδυσης έχουν τον δικό τους υδάτινο παράδεισο στην Παλαιοκαστρίτσα. Το καταδυτικό κέντρο Achilleon προσφέρει μία μοναδική εξερεύνηση της θαλάσσιας ζωής του τόπου. Το κέντρο Apollo στην παραλία Νησάκι προσφέρει μαθήματα PADI, για αρχάριους δύτες. Αν αγαπάτε την ιππασία, η Γουβιά και το Αυλάκι μεταξύ άλλων, προσφέρουν υπέροχες διαδρομές.
 


Μη χάσετε την ευκαιρία μίας ημερήσιας εκδρομής με ιστιοφόρο για να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά απομονωμένων κόλπων και να ανακαλύψετε το μαγευτικό δίδυμο Παξούς, Αντίπαξους. Η Κέρκυρα διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό δίκτυο διαδρομών πεζοπορίας, όπως το Κερκυραϊκό μονοπάτι, το μονοπάτι Ερημίτη και τη διαδρομή προς το βουνό Παντοκράτορα. 


Μία ιστορική πόλη με ενετική χάρη

Μόλις πατήσετε το πόδι σας στην ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, θα μεταφερθείτε σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Θα ακούσετε τα βήματα βασιλιάδων, ευγενών και ιπποτών που περπατούσαν κάποτε τα πλακόστρωτα δρομάκια. Στα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά διακρίνει κανείς τις Βενετικές και Αγγλικές επιρροές.

Χαθείτε στα στενά δρομάκια της συνοικίας Καμπίελο και ταξιδέψτε όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στη γραφική Νάπολη με τις απλωμένες μπουγάδες στα αντικρυστά παράθυρα. Ανακαλύψτε χειροποίητες δημιουργίες και παραδοσιακά προϊόντα και μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές όπως μέλι, λάδι και το λικέρ κουμ κουάτ που είναι ταυτισμένο με την Κέρκυρα. 

Απολαύστε τον καφέ σας στο κοσμικό Λιστόν, που χτίστηκε από τους Γάλλους και απολαύστε τον κόσμο στην πλατεία. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και ένα παιχνίδι κρίκετ στην Σπιανάδα. Ανακαλύψτε χειροποίητες δημιουργίες και παραδοσιακά προϊόντα και μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές όπως μέλι, λάδι και το λικέρ κουμ κουάτ που είναι ταυτισμένο με την Κέρκυρα. Απολαύστε τον καφέ σας στο κοσμικό Λιστόν, που χτίστηκε από τους Γάλλους και απολαύστε τον κόσμο στην πλατεία. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και ένα παιχνίδι κρίκετ στην Σπιανάδα.

Ένα νησί που πλημμυρίζει ιστορία

Στο λιμάνι της Κέρκυρας, ένα από τα καλύτερα οχυρωμένα λιμάνια της Μεσογείου, δεσπόζουν το Παλιό και το Νέο Φρούριο. Ιδανικές τοποθεσίες για να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης και φυσικά του Ιονίου. Ακριβώς κάτω από το Παλαιό Φρούριο βρίσκεται η Γονιτσά, ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού κατά την αρχαιότητα. 

Περάστε απέναντι στο Ποντικονήσι και τη μονή Παντοκράτορα. Νιώστε κι εσείς γαλαζοαίματοι με μία επίσκεψη στο Αχίλλειο, το παραμυθένιο παλάτι της αυτοκράτειρας Σίσσυ και στο επιβλητικό νεοκλασικό Μον Ρεπό, που χτίστηκε ως θερινή κατοικία του Άγγλου αρμοστή Frederic Adam για χάρη της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού. Τέλος, ανεβείτε τα σκαλιά του ανδρικού μοναστηριού Ιερά Μονή Παναγιάς Παλαιοκαστρίτσας που χτίστηκε τον 13ο αιώνα.

Πολιτιστικά αξιοθέατα και παραδόσεις

Αν αναζητάτε πολιτιστικές εξερευνήσεις, η Κέρκυρα σας προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στο παλάτι των Αγ. Μιχαήλ και Αγ. Γεωργίου φιλοξενεί εξαιρετικές εκθέσεις. Σε κοντινή απόσταση θα δείτε τους καταπράσινους κήπους όπου οι ντόπιοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν τη δροσιά κάτω από τα φύλλα των δέντρων. 



Η πολιτιστική σας βόλτα στην Κέρκυρα είναι γεμάτη εξαιρετικές συλλογές και μοναδικά εκθέματα. Επισκεφθείτε το Βυζαντινό μουσείο Αντιβουνιώτισσας, το Μουσείο Σολωμού όπου μπορείτε να δείτε το γραφείο του, το Μουσείο Καποδίστρια, την Αναγνωστική Εταιρεία, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο, και φυσικά το Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας.

Ο 19ος αιώνας σας ψιθυρίζει τα μυστικά των αριστοκρατών στο μουσείο Casa Parlante. 
Αν βρεθείτε Πάσχα στην Κέρκυρα θα απολαύσετε τις καθηλωτικές ερμηνείες της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και τους παραδοσιακούς Μποτήδες, τα πήλινα κανάτια που πετάνε οι ντόπιοι από τα μπαλκόνια τους.

Πλούσια γαστρονομική κληρονομιά

Οι Κερκυραίοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τη γαστρονομική τους κουλτούρα και όχι αδίκως. 
Γαστρονομία Κέρκυρας. Γαστρονομικά η Κέρκυρα έχει μια παραδοσιακή κουζίνα με επιρροές απ' όλους τους «κατακτητές» της. Η κουζίνα της αριστοκρατίας, αναμείχθηκε τελικά με την κουζίνα της υπαίθρου, Βενετσιάνοι, Γάλλοι, Βρετανοί και Ρώσοι, κατέθεσαν τις συνταγές τους και έτσι τώρα στην Κέρκυρα, στα περισσότερα εστιατόρια (ξεχωρίσαμε το Lemon Garden και το Rex) και στα ταβερνάκια της (Βιόπορος, Ωγνίστρα, Φόρος, Μαρίνα) μπορεί κανείς να βρει τοπικές συνταγές που δεν απαντούνται σ' άλλα μέρη της Ελλάδας. 

Σοφρίτο, παστιτσάδα, σαβόρο, συκομαΐδα, τίνγκολα, φιγαδέλια, μπιάνκο, νεραντζοσαλάτα, είναι μερικά από τα διαδεδομένα κερκυραϊκά πιάτα , ενώ δημιουργικοί σεφ όπως ο Botrini στο Etrusco, ο Αριστέλης Μέγκουλας στο Pomo d'Oro και ο Σπύρος Αυθίνος στο Κάθε πράμα στον καιρό του, παρουσιάζουν τις δημιουργικές προτάσεις τους, ανανεώνοντας την κερκυραϊκή κουζίνα. Συνδυάστε μία βόλτα με ταχύπλοο με μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία δίπλα στη θάλασσα, στο νησί του Βίδο. 

Στην Παλιά Πόλη, απολαύστε τις πιο γλυκές δημιουργίες με τα παραδοσιακά γλυκά του Παπαγιώργη. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το σπιτικό παγωτό φυστίκι. Αν είστε λάτρης της οινογνωσίας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ambelonas Corfu, για να δοκιμάσετε εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες, αλλά και να περιηγηθείτε στους ελαιώνες και στο μουσείο κρασιού.


Από το πρωί μέχρι… το άλλο πρωί

Ρουφήξτε την παραμυθένια ιστορία της Παλιάς Πόλης, απολαμβάνοντας τον καφέ σας στην στον στοά Λιστόν. Αφήστε το απογευματινό αεράκι να σας δροσίσει ενώ θα απολαμβάνετε το αγαπημένο σας cocktail σε ένα από τα κοσμικά beach bar. Bonus το ηλιοβασίλεμα! Το βράδυ η πόλη μετατρέπεται σε ένα μουσικό φεστιβάλ με ήχους jazz, rock και house και τον κόσμο να κινείται στους ρυθμούς του μέχρι τις πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ