Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η Αγγελική Κοτταρίδη αποκλειστικά στο veriotis.gr για τον «Τοίχο της Μνήμης»

Περίφημο, με ισχυρή λάμψη και ιστορία, όπως ακριβώς το διαμάντι, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας επιζητά την ανάδειξη και την αναγέννησή του. Πολύτιμο, αφού στεγάζει αρχαιότητες από όλο τον νομό Ημαθίας, με κυριότερες την μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας, τη μαρμάρινη προτομή του Θεού Ολγάνου και τον διάσημο
«Γυμνασιαρχικό Νόμο», (μαρμάρινη στήλη του 2 π.Χ αιώνα). Η Προϊστάμενη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, άνοιξε τα χαρτιά της και μίλησε στο veriotis.gr για τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει με στόχο την αναβάθμιση του μουσείου, μετά και την εκταμίευση κονδυλίου ύψους 400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο δρόμος προς τον «Τοίχο της Μνήμης»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας διεκδίκησε μια αναβάθμιση που του αξίζει, για να αναδείξει τα εκθέματα στον προαύλειο χώρο, που τα προηγούμενα χρόνια εκτίθεντο εκεί που ξαναγεννήθηκαν. Στο χώμα. Η ανάγκη αλλαγής εκφράστηκε και οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν με την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου το 2009. Οι επεμβάσεις έπρεπε να συνεχιστούν με στόχο την προβολή των εκθεμάτων μέσα από τον λεγόμενο «Τοίχο της Μνήμης». 


Οι προσπάθειες για την υλοποίηση του έργου συνεχίστηκαν μέσα στα χρόνια, με την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, να παρουσιάζει τη μελέτη για την αναβάθμιση του μουσείου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από το οποίο έλαβε την έγκριση της. Το καλοκαίρι του 2017 η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη δεσμεύθηκε για κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.


«Στόχος είναι να γίνει αυτή η έκθεση εξωτερικά και συγκεκριμένα να προβάλλουμε εκθέματα-πορτρέτα από τον 2 αιώνα π.Χ μέχρι τον 4 αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για πορτρέτα Βεροιωτών, πρόσωπα Βεροιωτών κρεμασμένα από μία ειδική μεταλλική κατασκευή μέσα σε μία γυάλινη προθήκη 50 μέτρων που θα επιτρέπει στον καθένα να θαυμάσει τους προγόνους του, περπατώντας κατά μήκος της Ανοίξεως. Όλα αυτά εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο των Μουσείων και το καλοκαίρι του 2017 όταν η Γ.Γ του Υπουργείου κ. Βλαζάκη ενέκρινε κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού. Φέτος λοιπόν πήραμε το ποσό και μεταφέραμε στο καινούργιο μουσείο τα εκθέματα που βρίσκονταν στην αυλή του μουσείου για συντήρηση, ταξινόμηση και καταγραφή. Υπολογίζεται ο Τοίχος της Μνήμης θα περιλαμβάνει 150 στήλες» υπογραμμίζει το veriotis.gr η κ. Κοτταρίδη.

Ανακαίνιση προαύλειου χώρου από το '70



Διανύοντας την έκτη δεκαετία της ζωής του, φαίνεται πως το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ανάγκη από καίριες παρεμβάσεις Η ίδια ανάγκη εκφράζεται και για τα εκθέματα που βρίσκονταν διάσπαρτα στο προαύλειο και επηρεάζονταν από τον καιρό αλλά και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων που κινούνται καθημερινά και ασταμάτητα στην οδό Ανοίξεως.


«Το κτίριο παρέμενε το ίδιο. Υπήρχαν ζητήματα κτιριακά και όψεων. Ήταν σαν ένα κτίριο μπρικολάζ. Δεν μπορεί να φιλοξενήσει συλλογές. Δεν ήταν προσιτές στο κοινό. Φυλάσσονταν στις αποθήκες. Όσα βρίσκονταν στον αύλειο χώρο, δηλαδή ευρύματα όλων των εποχών από τον 4ο αιώνα π.χ έως τον 5ο αιώνα μ.χ έχουν μεταφερθεί στη Βεργίνα» λέει η Διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Και συμπληρώνει: «Αρχές του '70 έγινε η τελευταία διαμόρφωση του κτιρίου. Από τότε ελάχιστα έγιναν. Στο πίσω μέρος του εξωτερικού χώρου υπήρχαν διαβρώσεις και κινδύνευαν ακόμα και οι σαρκοφάγοι να φύγουν. Το 2011 έγινε μελέτη για τη διαμόρφωση και την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα γραφεία, οι αποθήκες, το εργαστήριο, να αποκτήσουν ομοιόμορφη εικόνα».


Τοιχίο αντιστήριξης, περίφραξη και κοπές επικίνδυνων δέντρων



Οι πρώτες εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν σε  μπετονιένο τοιχίο, το λεγόμενο αντιστήριγμα, περίφραξη και κατασκευή του «Τοίχους της Μνήμης». Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος των παρεμβάσεων η κ. Κοτταρίδη δήλωσε: «Σχετικά με τις όποιες εργασίες γίνονται στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, κατασκευή περίφραξης, κοπές δέντρων που είχαν χάσει το χώμα τους και είχαν εμφανιστεί οι ρίζες και κινδύνευαν να πέσουν, υπάρχει Υπουργική Απόφαση που μας επιτρέπει να κάνουμε τις παρεμβάσεις τις οποίες έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Μουσείων. Να σημειώσω ότι σαν υπηρεσία είμαστε πιο κοντά στο περιβάλλον από οποιονδήποτε άλλο».



Από αποθήκες... εκθεσιακοί χώροι

Οι αποθήκες που υπήρχαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο διαμορφώνονται τώρα και θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο, ο οποίος ουσιαστικά θα διπλασιαστεί και αναμένεται να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 θα τελειώσουν και αλλαγές στα γραφεία και τις αποθήκες.


«Αναβαθμίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, αποκτά χώρο, ενώ με τον Τοίχο της Μνήμης το μουσείο αποκτά εξωστρέφεια. Τις νυχτερινές ώρες μάλιστα αυτό θα φωτίζεται για να βλέπουν οι Βεροιώτες το τώρα με το τότε. Όποιος χώρος παρέμενε ανεκμετάλλευτος θα ανοίξει πλέον για το κοινό, ενώ στόχος είναι κάθε εξάμηνο να εκθέτουμε καινούργια πράγματα. Παράλληλα δημιουργείται και το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, αφού το μουσείο επισκέπτονται το χρόνο 10.000 παιδιά» τονίζει στο veriotis.gr η  Αγγελική Κοτταρίδη.




Θέλοντας να ανταγωνιστεί τα υψηλά στάνταρ άλλων μουσείων της περιφέρειας σε Ελλάδα και εξωτερικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας ξαναγεννιέται για χάρη του αξιοθαύμαστου παρελθόντος της Ημαθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ