Quantcast

http://picasion.com/

Σύσκεψη για το «Κομφούζιο» στη Βέροια

Άμεσα οι πληρωμές του 1ου χρόνου - Στόχος φέτος τα 80.000 στρέμματα
Σύσκεψη με θέμα την Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της Μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)» του ΠΑΑ 2014-2020, διοργάνωσε η Περιφερειακή ενότητα

Ημαθίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ημαθίας, το απόγευμα της Πέμπτης 10/5 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου. 
Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο ειδικός σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Νίκος Τσιούντας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέφανος Αποστολίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, τονίζοντας αμφότεροι την ανάγκη συνεργασίας και κοινού αγώνα όλων των φορέων, για ένα καλύτερο αύριο για την Ημαθία, τους κατοίκους της, τον παραγωγό και τον πρωτογενή τομέα.
Το λόγο πήρε η Καλλιόπη Παπαοικονόμου, Γεωπόνος M.S.c - Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας. «Το τρέξαμε πέρυσι το πρόγραμμα έτσι ώστε να έχουμε τη μερίδα του λέοντος. Από τους 1800 παραγωγούς, οι 1200 ήταν στην Ημαθία, με 25.000 στρέμματα περίπου. Η επιτυχία οφείλεται, πέρα από τη δουλειά των φορέων και των γεωπόνων, στο ότι η δράση υλοποιούνταν μέσα από προγράμματα στις ομάδες παραγωγών, είχαμε έτσι ένα know how στο Κομφούζιο», ανέφερε αρχικά η κ. Παπαοικονόμου.

Άμεσα οι τελευταίες πληρωμές
«Ένα 70% των περσινών πληρωμών έγινε τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, ενώ έμεινε ένα 30%, λόγω αστοχίας δυο συνεταιρισμών. Τη Δευτέρα το σύστημα άνοιξε, δώσαμε προτεραιότητα για την πληρωμή των 360 παραγωγών και σήμερα στάλθηκαν τα χαρτιά. Αύριο κατατίθενται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πληρωμές θα γίνουν άμεσα», όπως ενημέρωσε. 

Στόχος μας τα 80.000 στρέμματα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πλέον μεγάλη σημασία στο περιβάλλον και στην παραγωγή προϊόντων χωρίς φάρμακα. Σίγουρα θα αρχίσει να ελέγχει την εμπορία και την αγορά και θα ζητάει προϊόντα που θα πληρούν τις προϋποθέσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι στο Κομφούζιο. Όσο πιο πολλά στρέμματα εντάξουμε τόσο καλύτερη θα είναι η εφαρμογή του», δίνοντας σαν παράδειγμα τον Βελβεντό που θα αρχίσει να βλέπει αποτελέσματα.

Τέλος Μαΐου θα βγει η δεύτερη πρόσκληση για το Κομφούζιο, που θα περιλαμβάνει και γιγαντόκαρπα και ίσως και αμπέλια, ενώ θα είναι η τελευταία φορά που θα περιλαμβάνει πυρηνόκαρπα. Το πρόγραμμα θα είναι πενταετές. Στόχος μας είναι να εντάξουμε 70.000 - 80.000 στρέμματα. 

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δημήτρης Βακάμης, Γεωπόνος - Σύμβουλος Ανάπτυξης Συστημάτων Ποιότητας. «Η Ημαθία είναι πρωτοπόρα στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κάτι που πρέπει να το αποδείξουμε και με το Κομφούζιο, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που φτιάξαμε εμείς. Συγκρινόμενο με όλες τις δράσεις, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία αναφορικά με το περιβάλλον, την ποιότητα των προϊόντων, την ανταγωνιστικότητα, την προστασία του καταναλωτή και του χρήστη κ.α.», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο τους στόχους του προγράμματος στην Ημαθία.
«Αν πετύχουμε στην περιοχή μας να εφαρμοστεί το Κομφούζιο σε μεγάλη κλίμακα, της τάξεως των 75.000 - 80.000 στρεμμάτων, εφόσον δε χρησιμοποιούμε χημικά που σκοτώνουν ωφέλιμα έντομα, μπορούμε να ζητήσουμε τη δημιουργία από την αρχή αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος για την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων που θα καταπολεμήσουν τα έντομα - εχθρούς των καλλιεργειών. 

Ο Βελβεντός εφάρμοσε καθολικά και είδε αποτελέσματα
Πήραμε 25.000 στρέμματα στην Ημαθία, μας ξεπέρασε ο Βελβεντός που το εφάρμοσε καθολικά και φέτος τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Δε ράντισε κανένας παραγωγός. Αν και εμείς εφαρμόσουμε καθολικά το πρόγραμμα, σε μεγάλη έκταση, τον 3ο χρόνο δε θα χρειάζεται η χρήση εντομοκτόνων, κάτι που είναι τεράστιο κέρδος για τον παραγωγό και δεν επηρεάζεται από τον καιρό, π.χ. τη βροχή. 

Καμία καθυστέρηση με τις επόμενες  πληρωμές
«Κάποιοι παραγωγοί δυσαρεστήθηκαν λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές του πρώτου χρόνου. Τα επόμενα χρόνια δε θα συμβεί κάτι τέτοιο, που μόνο το 15% θα μείνει στο τέλος και αυτό θα πληρωθεί το Μάρτιο. Υπάρχει θετική διάθεση να ενταχθούν όλο και περισσότεροι στο πρόγραμμα». 

40 θέσεις εργασίας Γεωπόνων
«Αν φτάσουμε στην περιοχή μας στο στόχο των 75.000 - 80.000 στρεμμάτων, αυτό θα σημαίνει 40 θέσεις εργασίας Γεωπόνων, που κάθε εβδομάδα θα βρίσκονται στις καλλιέργειες των παραγωγών, κόστος που δε θα επιβαρύνει τον παραγωγό».




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ