«Μπαρ με γυναίκες» στη Βέροια: Η άνθηση, η πτώση και τα... «λουκέτα»

«Μπαρ με γυναίκες»... -ή όπως αλλιώς είναι γνωστά- διέφεραν πάντα από τους υπόλοιπους χώρους νυχτερινής διασκέδασης, γιατί εκτός από το ποτό, πρόσφεραν τη δυνατότητα γυναικείας συντροφιάς στους πελάτες τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία, ανδρικής διασκέδασης, άνθισε τη δεκαετία του 1980 στη Βέροια, και στη δεκαετία του 1990
εξαπλώθηκε σ' ολόκληρη την Ημαθία. Δυστυχώς, όμως τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος έχει «χτυπηθεί» βαθύτατα από την οικονομική κρίση.
Άνοιγαν το ένα μετά το άλλο
Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως στη Βέροια, τέτοιου είδους μαγαζιά είχαν κατακλύσει τα στενά στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε γειτονικά χωριά όπως Μελίκη, Μακροχώρι και Πατρίδα. Εκατοντάδες Βεροιώτες, παντρεμένοι ή μη, ελεύθεροι ή χωρισμένοι, οι οποίοι αισθανόντουσαν πιεσμένοι, είχαν ανάγκ
η από συντροφιά και κουβέντα για να χαλαρώσουν και να ξεχαστούν, να ξεφύγουν και να αφήσουν για λίγο στην άκρη τις έννοιες και τις υποχρεώσεις τους, ξημεροβραδιάζονταν σε κακόφημα μπαρ και ζούσαν τον δικό τους ερωτικό παράδεισο. 
Κεράσει ποτό;
Το διακριτικό γνώρισμα εκείνης της διασκέδασης ήταν η παρέα με γυναίκες. Γυναίκες προκλητικά ντυμένες, έντονα βαμμένες, γυναίκες αρωματισμένες και καλοχτενισμένες, οι οποίες προσλαμβάνονται στο μπαρ
για να μιλήσουν με τους πελάτες και να τους «ακούσουν», ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα κορίτσια υπαινίσσονται το σεξ, αλλά δεν οδηγούσαν αναγκαστικά σε σεξουαλική συνεύρεση. H βασική υπηρεσία ήταν η συνομιλία των κοριτσιών με τον πελάτη και στο πλαίσιο αυτού του τύπου οικονομικο-σεξουαλικής επικοινωνίας, δουλειά της κοπέλας ως ομιλήτριας και ακροάτριας είναι να κάνει τον πελάτη να νιώθει άνετα, ξεχωριστός και σπουδαίος... με μοναδική προϋπόθεση, να κεράσει ο πελάτης ένα ποτό.
5 ευρώ το απλό, 20 ευρώ το σπέσιαλ
Σε αυτά τα μπαρ, εκτός από τα αλκοολούχα ποτά που διατίθονταν σε οποιοδήποτε μπαρ ή άλλο χώρο διασκέδασης, ήταν προς πώληση στους πελάτες μια ειδική κατηγορία ποτών που προοριζόταν να καταναλωθεί από τις κοπέλες το «γυναικείο» που κοστίζει 20 ευρώ, με το απλό ποτό να κοστίζει περίπου 5 με 6 ευρώ. Ένα άλλο στοιχείο που είχε αλλάξει η κρίση στη διασκέδαση αυτού του είδους είναι η εθνικότητα των κοριτσιών που εργάζονται στα μπαρ. Κατά το παρελθόν είχαν καταγωγή από Ρωσία-Ουκρανία, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαν αντικατασταθεί από Ρουμάνες και Βουλγάρες, οι οποίες είχαν μικρότερα μεροκάματα, ή εργάζονταν με ποσοστά από τα κερασμένα ποτά.
Μάτσο τα χιλιάρικα και τα πεντοχίλιαρα
Με την οικονομική άνθηση της δεκαετίας του 1980 και τους Αγρότες της Ημαθίας να έχουν πακτωλό χρημάτων στις τσέπες τους, τα συγκεκριμένα μαγαζιά βούλιαζαν από κόσμο. Μάλιστα, η πλειοψηφία των μπαρ ήταν ανοιχτά ακόμα και 7 ημέρες την εβδομάδα, με τον τζίρο να εκτοξεύεται καθημερινά σε δυσθεώρητα ύψη. Τα χιλιάρικα και τα πεντοχίλιαρα προσφερόντουσαν απλόχερα στις νεαρές γυναίκες, οι οποίες ως γνήσιες επαγγελματίες προσπαθούσαν να κάνουν τους πελάτες να νιώθουν σαν βασιλιάδες. Σε πολλές περιπτώσεις, το απαγορευμένο φλερτ εξελισσόταν... Έπαιρνε δηλαδή σάρκα και οστά και μετουσιωνόταν σε φλογερό έρωτα που έφταναν ακόμα και στα σκαλιά της εκκλησίας. 
Στα κακόφημα μπαράκια της Βέροιας πήγαιναν συνήθως ο εμποροβιοτέχνης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο περιπτεράς για μπίρι-μπίρι, ο νεόπλουτος της εποχής και ο κλασικός «μπεμβεδάκιας» που ήθελε να κάνει το... κομμάτι του. Για να ξεχαστούν και να ξεχάσουν, να χάσουν το νήμα της ζωής έστω και για μερικές ώρες, να διασκεδάσουν, να δειχθούν.
Φλογεροί έρωτες της μιας βραδιάς σε φθηνά ξενοδοχεία
Μια φορά στις τόσες μπορεί να κατέληγαν και με κανένα κορίτσι στην οικία τους ή σε σχετικώς φθηνό ξενοδοχείο (υπήρχαν πολλά τέτοια δωμάτια ακόμα και στο κέντρο της Βέροιας, όπου με 3.000 δραχμές ή 20 ευρώ αργότερα, έπαιρνες την λεγόμενη ημιδιαμονή, χρήση δηλαδή έως και 3 ώρες), αλλά δεν ήταν αυτό το παιχνίδι. Αυτό που πάνω απ' όλα τους ένοιαζε ήταν το φλερτ και να νιώσουν σπουδαίοι. Ίσως γιατί κουβαλούσαν την ρουτίνα της καθημερινότητας με τις γυναίκες τους, είτε γιατί απλά ήθελαν να ζήσουν τον παράνομο έρωτα. 
Τα «λουκέτα»
Αλλά τα κακόφημα μπαρ δυστυχώς μας τελειώνουν, αν δεν μας τελείωσαν ήδη. Κατεβάζουν ρολά το ένα μετά το άλλο. Το παλαιό κοινό πεθαίνει και δεν αντικαθίσταται από νέο. Ο εξηντάρης της δεκαετίας του ογδόντα, πρόσθεσε είκοσι χρόνια στην καμπούρα του και πλέον δεν εγκαταλείπει τον καναπέ. Κι ο τριαντάρης του τότε, αφού έζησε τη μεγάλη ζωή υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου πώς να πάει τώρα να κλειστεί σ' ένα κλουβί κωλόμπαρου και να πει τις αμαρτίες του; Ταξίδια στο εξωτερικό ονειρεύεται και όχι μισοσκόταδο και τσίπικα ποτά. Όσο για τους πιτσιρικάδες είναι τόσο αφοσιωμένοι στα inbox, στα pm και στα dm, που δεν καταλαβαίνουν άλλο είδος επικοινωνίας.  Οπότε τέλος; Οπότε τέλος. Έτσι φαίνεται, έτσι δείχνει μηδενίζει σιγά-σιγά το κοντέρ. Χαμηλώνουν τα φώτα στο θάλαμο και σβήνουν οι σιγανές πατημασιές. Μια τελευταία γουλιά και αντίο κωλόμπαρα για πάντα.
«Το κορίτσι του Μπαρ»: Το σουξέ της εποχής
Ένα τραγούδι που ερμήνευσε η μεγάλη φίρμα εκείνης της εποχής ο Γιάννης Φλωρινιώτης έμελλε να γίνει ύμνος για όλα εκείνα τα μισοσκόταδα μπαράκια του επαγγελματικού φλέρτ. Μιλούσε για έναν άνδρα, ο οποίος πήγε σ' ένα μπαρ και συνομιλούσε με το κορίτσι πίσω από την μπάρα. Ο χαρακτηριστικός διάλογος της εποχής έγινε λαϊκό άσμα και τραγουδήθηκε από καψούρηδες της... μιας βραδιάς!  
- Ένα ουίσκι με λίγο πάγο και Coca Cola
–Μάλιστα κύριε τι θέλετε άλλο έχουμε από όλα
- Εσύ, εσύ τι πίνεις να σε κεράσω ξέρω πως θέλεις
–Είμαι του Bar και είναι δουλειά μου αφού το ξέρεις

Μικρή κοπέλα μου απ τη ζωή σου κάτι για πες μου
Γιατί τη μέρα έκανες νύχτα σ αρέσει πες μου
Ποιο το παράπονο απ’ τη ζωή σου κι απ τους δικού σου
Μήπως πληγώθηκες από τους φίλους σου ή τους εχθρούς σου

Όλη την νύχτα τα ίδια ακούω να με ρωτάνε
Όλοι με θέλουν με αγαπούν και με πονάνε
Μα σαν χαράξει η μέρα όλους τους χάνω
Στραβοκοιτάζουν με λεν μπαρόβια και δεν τους κάνω
Μα όταν στο μπαρ όλοι γυρεύουν κάποια ευκαιρία
Τους το φωνάζω είμαι του μπαρ μα είμαι κυρία

Μικρό λουλούδι που δεν επρόφτασες για να ανθίσεις
Γιατί στα μπαρ τα όμορφα νιάτα σου θέλεις να ζήσεις
Πες μου τι θέλεις και ότι ζητήσεις θα σου το δώσω
Θέλω απ τη νύχτα και το ξενύχτι να γλιτώσω

Την πρόταση σου και την συμπόνια σου αυτή την σέβομαι
Όμως λυπάμαι εγώ κανέναν δεν εμπιστεύομαι
Γι αυτό σταμάτα και εξηγήσεις μην μου ζητήσεις
Ξέρω μπαρόβια πως ήμουν κάποτε θα μου χτυπήσεις
Κι εσύ όπως όλοι ξέρω πως ψάχνετε μια ευκαιρία
Μα το φωνάζω ήμουν και θα με πάντα κυρία

–Άλλο ένα ουίσκι με λίγο πάγο και Coca Cola
– Μάλιστα κύριε εδώ στο μπαρ έχουμε από όλα
– Εσένα θέλω άσε τα μπαρ κι έλα μαζί μου
–Άσε με κύριε και μην μπερδεύεσαι με την ζωή μου

2 σχόλια:

 1. Οταν μας τα λένε κατάμουτρα οι ευρωπαίοι που πήγαν τα τόσα λεφτά που μας δάνειζαν,μας πείραζε κιόλας...
  Ο Σόιμπλε και ο Νταισεμπλουμ εχουν απόλυτο δικιο.
  Αλήθειες λένε.
  Εμάς όμως εδω στην Ελλαδα,
  Μας πειραζει οταν ακούμε την αλήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας κάνει κάποιος τον κόπο να το εκτυπώσει,
  Και να το μοιράσει στους αγαπητούς μας αγρότες,
  Που όπως καθε χρόνο,μέσω των μπλόκων στους δρόμους,
  Θα απαιτούν το δικαίωμα στην φοροδιαφυγη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις