Χατζηκώστας: «Τι δεν καταλαβαίνεις»;

Γράφει ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας
Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Αττική που έχουν κοστίσει μάλιστα ανθρώπινες ζωές είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού (διαχρονικά) για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Η χώρας μας όταν βρέχει πλημμυρίζει και όταν χιονίζει κλείνουν οι δρόμοι… 

Όμως πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η καταστροφική μανία του καπιταλιστικού κέρδους που εισβάλλει στο περιβάλλον και προκαλεί αλλαγές, που τείνουν σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και, μάλιστα, σε όρια που σιγά σιγά φθάνουν σε σημεία που δεν είναι πλέον αναστρέψιμα. 

Ερημοποιήσεις, λειψυδρία, ρύπανση της ατμόσφαιρας, στη θέση απλών και αργών κλιματικών αλλαγών. Μεταβολών των οικοσυστημάτων, από τα δάση στην μπετονοποιημένη πόλη στη θέση της μεταβολής του δάσους σε χορτολιβαδική και μετά ξανά σε δασική έκταση. Στη θέση της διαδικασίας της ανανέωσης της φύσης, η καταστροφή της.

Και τελικά η περιβαλλοντική προστασία είναι τόσο σύμφυτη με το σοσιαλισμό, όσο η περιβαλλοντική καταστροφή με τον καπιταλισμό, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά αποτέλεσμα της ίδιας της φιλοσοφίας και των νόμων του κάθε συστήματος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις