Quantcast

http://picasion.com/

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 1.800.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ στην υπό εκκαθάριση ΠΑΣΕΓΕΣ!

Πρωτοφανή παιχνίδια φαίνεται ότι παίζονται στις πλάτες των αγροτών, τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση αποζημίωσης για τις φετινές καταστροφικές καταιγίδες του Ιουλίου που έπληξαν τα ροδάκινα της Ημαθίας και ο ΕΛΓΑ δεν έχει πληρώσει ούτε το εναπομείναν 20% από τα περσινά χαλάζια. Φυσικά το πρόσχημα είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα,
όμως την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για τους παραγωγούς καταγγέλεται ότι ο ΕΛΓΑ βρήκε 1.800.000 ευρώ για επιχορήγηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία στην πραγματικότητα βρίσκεται υπό εκκαθάριση. 


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για έγγραφη αναγνώριση οφειλής του έτους 2016, με βάση τα έσοδα του ΕΛΓΑ για το έτος 2015. Το επίμαχο έγγραφο με το οποίο ο ΕΛΓΑ αποφαίνεται, αντίθετα προς το νόμο, ότι για την επιχορήγηση δεν απαιτείται έκδοση υπουργικής απόφασης, έδωσε τη δυνατότητα στην ΠΑΣΕΓΕΣ να εκδώσει διαταγή πληρωμής. Όταν η νομική υπηρεσία του ΕΛΓΑ τυχαία αντιλήφθηκε το γεγονός, προέβη σε ανάκλησή του, όμως ήταν πολύ αργά, καθώς η διαταγή πληρωμής του Δικαστηρίου είχε εκδοθεί.

Είναι γνωστό ότι από το 2013 όλοι οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, αρνούνταν να εκδώσουν απόφαση για την προβλεπόμενη επιχορήγηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ειδικά μετά το 2013 όταν η ΠΑΣΕΓΕΣ απέλυσε όλο της το προσωπικό και διέκοψε την προβλεπόμενη από το νόμο λειτουργία της.

Η διακοπή της χρηματοδότησης κατά κύριο λόγο οφειλόταν στη μη ολοκλήρωση ελέγχου από τον οικονομικό εισαγγελέα που είχε ζητήσει τότε ο κ. Χαρακόπουλος, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πληροφορήθηκε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ ίδρυε ανώνυμες εταιρείες, έκλεισε την συνεταιριστική σχολή Θεσσαλονίκης (κατάργηση συνεταιριστικής εκπαίδευσης) και προέβη συστηματικά σε πράξεις αντίθετες του εκ του νόμου σκοπού της (άρθρο 33 του ν.2810/2000 και 7 του ν. 4015/2011), ζήτησε εξηγήσεις από την Ελληνική Δημοκρατία με την αιτιολογία ότι οι επιχορηγήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις.

Με την εκταμίευση του ποσού των 1.800.000 ευρώ το πλήγμα στα ταμεία του ΕΛΓΑ είναι καταστροφικό, ενώ εγκυμονούν και οι επιπτώσεις από ενδεχόμενους καταλογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αυτονόητο ότι 1.800.000 ευρώ από τα χρήματα των αγροτών χάθηκε οριστικά, διότι ολόκληρη η περιουσία της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι υποθηκευμένη για οφειλές άνω των 9.000.000 ευρώ σύμφωνα με τους ισολογισμούς της.

Αποτελεί δε απορίας άξιο γιατί δεν ανακάλεσε ο υπουργός γεωργίας το έγγραφο, αφού το γνώριζε. Όπως πολύ καλά γνώριζε το όλο θέμα των κρατικών ενισχύσεων και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ, χθες σε επιτροπή της Βουλής, ο κ. Αποστόλου ερωτήθηκε από βουλευτή του ΚΚΕ σχετικά με το 1.800.000 στην ΠΑΣΕΓΕΣ και ο υπουργός αρνήθηκε το γεγονός!
Δυστυχώς, όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που οι παραγωγοί αγωνιούν για το μέλλον τους, δικαιούνται 100% τις αποζημιώσεις καθώς καλύπτονται πλήρως από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής τους επιβεβαιώνει, όμως ο ΕΛΓΑ δεν θέλει να πληρώσει γιατί δεν έχει τα λεφτά. Βρήκε όμως 1.800.000 για να πετάξει στα σκουπίδια του χρέους της ΠΑΣΕΓΕΣ…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ