Quantcast

http://picasion.com/

Κοτταρίδη: «Διαστρέβλωση ότι είπα τους Βεροιώτες απατεώνες»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του νομού Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη με ανάρτησή της στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, μίλησε για ανεπιθύμητη μνήμη, τόνισε για ποιο λόγο δεν γκρεμίζονται τα δυο κτίρια στην Παλαιά Μητρόπολη και έδωσε μια σκληρή απάντηση στον γιατρό
Νίκο Αντωνιάδη που σε δημόσια επιστολή του σε τοπική εφημερίδα ανέφερε πως η ίδια του είχε πει πως οι Βεροιώτες είναι απατεώνες, κάτι που για εκείνη αποτελεί διαστρέβλωση. Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση της Αρχαιολόγου:
«Όταν μπήκα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ορκίστηκα και μάλιστα στο Ευαγγέλιο να προστατεύω τα μνημεία, για αυτό άλλωστε πληρώνει εμένα και όλους τους συναδέλφους μου η Ελληνική Πολιτεία και μάλλον κάποιος σοβαρός λόγος υπάρχει που ακριβώς αυτή η Υπηρεσία είναι η αρχαιότερη του Ελληνικού κράτους. Τι είναι μνημείο και πως προστατεύεται ορίζεται επακριβώς από τον νόμο 3028/2002 Περί Αρχαιοτήτων που ως εφαρμοστικός του άρθρου 24 του Συντάγματος έχει αυξημένη ισχύ και μάλιστα ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι προφανές ότι θα ήταν ανακόλουθο, όταν από τους πολίτες που τυχαίνει να κατέχουν σπίτια του 19ου αιώνα απαιτείται να τα συντηρούν και όχι να τα γκρεμίζουν, ακόμη και αν αυτό είναι διαδικασία πολυδάπανη και δύσκολη, το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και μάλιστα μια εφορεία Αρχαιοτήτων να γκρεμίζει χάριν ευκολίας παραδοσιακά κτήρια των αρχών του 19ου αιώνα (κατά νόμον αρχαίο είναι οτιδήποτε χρονολογείται πριν το 1830), τα οποία έγιναν δημόσιο κτήμα με τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, αντί να φροντίζει να τα αποκαταστήσει και να τους δώσει συναφείς και κατά προτίμηση κοινωφελείς χρήσεις... Αν κάναμε κάτι τέτοιο θα είμασταν, επιεικώς απατεώνες και, θεωρώ, τουλάχιστον επίορκοι....
Αυτό, το για μένα προφανές, προσπάθησα να εξηγήσω, όταν ένας άγνωστός μου κύριος εισέβαλε στην ιδιωτικότητα ενός μεσημεριανού γεύματος με φίλους και μου σύστησε να προσέχω τους παλιούς Βεροιώτες, εννοώντας, υποθέτω, να υπακούω στα κελεύσματά τους, και να γκρεμίσω τάχιστα τα "παλιόσπιτα που ασχημίζουν την Παλιά Μητρόπολη" γιατί δεν τους αρέσουν! Ο κύριος αυτός που στη συνέχεια μου συστήθηκε ως γιατρός, Αντωνιάδης, μου απηύθυνε σήμερα από τις σελίδες τοπικής εφημερίδας μια ανοιχτή επιστολή και, ομολογώ, κατάφερε να με καταπλήξει, ισχυριζόμενος ότι αποκάλεσα απατεώνες συλλήβδην όλους τους Βεροιώτες (μολονότι ήμουν με Βεροιώτες φίλους)!!! Τέτοια "παρανόηση", για να μην πω συστηματική διαστρέβλωση, ξεπερνά τα όρια των διαφορετικών αντιλήψεων ή διαφορετικών προσεγγίσεων... Φαίνεται πως μερικοί άνθρωποι "ακούν" μόνον τον εσωτερικό τους μονόλογο ή τα μεταφράζουν όλα στη "γλώσσα" τους τελικά... Όσον αφορά στην ουσία του θέματος με τα κτίσματα του 19ου αιώνα και γενικά το ζήτημα της συντήρησης της Παλιάς Μητρόπολης της Βέροιας... το ποιος, πότε, πως, τι και γιατί θα επανέλθω, όταν επιστρέψω από ένα απαιτητικό υπηρεσιακό ταξίδι, με ακριβή στοιχεία, φωτογραφίες και σχέδια... Οπωσδήποτε όμως τα μνημεία δεν είναι έρμαια του καθενός....»

Δείτε και την επιστολή Αντωνιάδη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "λαός" και προκάλεσε την αντίδραση Κοτταρίδη:

«Αξιότιμη κ. Κοτταρίδη,

Πρόσφατα, κάποιο μεσημέρι, σας συνάντησα σε ένα  εστιατόριο.


Περνώντας από δίπλα σας, θεώρησα σωστό, αφού συστήθηκα, να σας μιλήσω ευπροσήγορα, επαινώντας τις ικανότητες σας  σαν  αρχαιολόγο και συμπλήρωσα με την κολακευτική, ίσως υπερβολική, παρατήρηση: Γιατί δεν τα βρίσκετε με τους Βεροιείς, αναδείξτε μαζί την πόλη μας, και αυτοί θα σας στήσουν σε κάθε πλατεία ένα άγαλμα.

Η αντίδρασή σας με ξάφνιασε, ήσασταν τόσο επιθετική, είπατε –σχεδόν ουρλιάξατε– ότι “όλοι οι Βεροιώτες είναι απατεώνες, όλοι”, και το επαναλάβατε – για να το συνειδητοποιήσουν όλοι στο μαγαζί, καθώς και η παρέα μου που καθόταν στην άλλη άκρη – άλλες 3 φορές.

Στη σύντομη αναφορά μου για τα εναπομείναντα κτίρια στην αρχική είσοδο της παλαιάς Μητρόπολης μου εξηγήσατε ότι είναι κτίρια του 19ου αιώνα και ότι τα θεωρείτε μεγάλης αρχαιολογικής  άξιας, κάτι που δεν  συμπίπτει με την άποψη ημών των αδαών κατοίκων αυτής της πόλης. Τελικά από μόνη σας αναφερθήκατε στον κ. Θεόδωρο Πολυχρονιάδη, μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, για να τον χαρακτηρίσετε αναιδέστατο.

Θέλω δημοσίως να σας υπενθυμίσω, ότι αν δεν ήταν οι λίγοι αυτοί φλογεροί Βεροιώτες, μαζί με τον Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα, που επέμειναν και κατάφεραν να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της παλαιάς Μητρόπολης, εσείς δεν θα είχατε καν τη δυνατότητα να υλοποιήσετε  αυτό το έργο. Οι προσβλητικές εκφράσεις σας εσάς εκθέτουν και δηλώνουν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον αχαριστία προς τους συμπολίτες μου.

Dr. Νικόλαος Αντωνιάδης

Ιατρός (και εις εκ των Βεροιέων Απατεώνων)»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ