Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στο 10% τα ακίνητα που πέρασαν στο δημόσιο μέσω... Κτηματολογίου στην Ημαθία

Διαβάστε το Ρεπορτάζ του www.veriotis.gr
Η πρώτη «φουρνιά» των ακινήτων που πέρασαν στην κυριότητα του Δημοσίου εντελώς «αθόρυβα» αφορά σε 4 περιοχές της Ημαθίας, στις οποίες τα ακίνητα αυτά απεικονίστηκαν στη βάση του κτηματολογίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Όπως

αποκαλύπτει ο veriotis.gr oι προθεσμίες για την Αγ. Βαρβάρα, τον Άμμο και τα Ασώματα έληξαν πριν ένα χρόνο, ενώ για τον Τριπόταμο την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με την υπηρεσία του Κτηματολογίου στη Βέροια, υπολογίζεται πως το 10% των ακινήτων έχει δηλωθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και πρόκεται για ακίνητα, ως επί το πλείστον, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν ασχολήθηκαν, αδιαφόρησαν ή δήλωσαν άγνοια.
 

Στο «κόκκινο» οι προθεσμίες για Βεργίνα και Παλατίτσια και Βέροια
 

Σειρά έχει τώρα η περιοχή της Βεργίνας, με καταληκτική ημερομηνία την 17η Ιουνίου 2018τις δηλώσεις των ακινήτων που πρέπει να γίνουν μέχρι τις 17 Ιουνίου 2018, τα Παλατίτσια όπου οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβρη και η Βέροια όπου η προθεσμία λήγει σε ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες που δεν έχει διαπιστωθεί «καθαρός τίτλος» στα ακίνητα προχωρούν σε αγωγές και αφορούν στην Ημαθία ιδιώτες σε ποσοστό 10% ενώ από το δήμο και το δημόσιο σε ποσοστό 90%.
 

«Άγνωστος ιδιοκτήτης» για ακίνητα της Εκκλησίας, του Δήμου, του Δημοσίου και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην Ημαθία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του veriotis.gr δεν είναι λίγα τα ακίνητα της εκκλησίας, του δήμου και του ΟΕΚ που δεν δηλώθηκαν, περνώντας έτσι στο δημόσιο. Σημειώνεται εξάλλου ότι μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, σε κάθε περιοχή, οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο καθίστανται οριστικές και δεν μπορεί να ασκηθεί, η λεγόμενη «αγωγή διόρθωσης». Δηλαδή η τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν την ακίνητή περιουσία τους στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες. Από κει και πέρα και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι να αξιώσουν χρηματική αποζημίωση για την ιδιοκτησία τους. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες, δίχως να είναι σίγουρο ότι τελικά οι πολίτες θα αποζημιωθούν για το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στις περιοχές που οι προθεσμίες έχουν λήξει ή αναμένεται να λήξουν μέχρι τα τέλη του 2018 είχαν γίνει πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Όταν, δηλαδή, ξεκίνησαν και τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Βάσει όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε ακίνητο (πχ πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, δουλεία, εμπράγματη ασφάλεια, κατάσχεση κλπ.) υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.
 

Τελευταία ευκαιρία

Το όλο θέμα ωστόσο δεν έχει να κάνει με όσους έχουν χάσει τις προθεσμίες αλλά και με αυτούς που έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν από θέματα ιδιοκτησίας, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο και να πιστοποιήσουν ότι έχει περαστεί ορθά στην κτηματολογική βάση. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλείψουν την πιθανότητα να έχει γίνει κάποιο λάθος και να υπάρξουν ζητήματα με τις ιδιοκτησίες τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι υπάρχουν κάποια «προφανή» λάθη στην καταγραφή των στοιχείων της ιδιοκτησίας τους, όπως πχ στο ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης του ιδιοκτήτη ή λάθη στο είδος δικαιώματος και το συμβολαιογραφικό έγγραφο, τότε πρέπει να κάνουν αίτηση διόρθωσης στον προϊστάμενο του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου. Διαφορετική οδό θα πρέπει όμως να ακολουθήσουν σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης. Εάν δηλαδή το ακίνητο έχει καταχωριστεί στο όνομα τρίτου ή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Εκεί η μόνη οδός που έχουν οι πολίτες είναι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να καταθέσουν αγωγή. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν εάν – για οποιοδήποτε λόγο – δεν δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο το ακίνητό τους, ακολουθώντας μία απλή και σύντομη διαδικασία στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ