Quantcast

http://picasion.com/

Παρέμβαση κατοίκων Σελίου για να χαρακτηριστεί το χωριό ως Δημοτική και όχι Τοπική Ενότητα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, που ως πρώτο τακτικό θέμα είχε μια πρώτη έκφραση απόψεων για τις αυτοδιοικητικές αλλαγές που έρχονται με το Πρόγραμμα «Κλεισθένης», παρενέβησαν εκπρόσωποι των μόνιμων κατοίκων Σελίου, του πολιτιστικού - τουριστικού
ομίλου Σελίου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χωριό. Το λόγο ζήτησε και πήρε ο κ. Φαρσαρώτος ζητώντας να χαρακτηριστεί η τοπική κοινότητα Κάτω Βερμίου, ως Δημοτική Ενότητα Κάτω Βερμίου. Πιο αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Φαρσαρώτο:

«Ο λόγος που οι κάτοικοι ζητούν αυτό είναι γιατί στο πόρισμα της επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (επιτροπή του άρθρου 5 του υπουργείου Εσωτερικών) και ειδικότερα στις σελίδες 65-66 αναφέρεται ρητά το παράδειγμα των 7 ορεινών Δημοτικών Ενοτήτων που υπάγονται στο Δήμο Γρεβενών. Αυτές οι μικρές ορεινές Δημοτικές Ενότητες (Σαμαρινα-Περιβολι-Σμιξη κτλ) προτείνεται να διατηρηθούν ως Δημοτικές Ενότητες, λόγω της ορεινότητας τους και με τον «Κλεισθένη». Αυτό συνεπάγεται ότι θα έχουν αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες - πόρους - όργανα και ευελιξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημεριντητας που έχει μια ορεινή κοινότητα.

Με βάση λοιπόν την αρχή της ισονομίας και της αναλογικότητας, οι κάτοικοι και φορείς του Σελίου ζητάμε να ισχύσουν για το Σέλι ακριβώς τα ίδια που θα ισχύσουν με αυτές της ορεινές τοπικές κοινότητες των Γρεβενών.

Το Σέλι με υψόμετρο από 1400 μέτρα (νότια είσοδος πάρκινγκ πλατείας) έως 1550 μέτρα (πάνω συνοικία χιονοδρομικού κέντρου) αποτελεί την ορεινότερη τοπική κοινότητα της Ελλάδας. Το Σέλι με βάση την χειμερινή απογραφή του 2011 έχει 236 απογραφέντες (με 75 άτομα να δηλώνουν ως μόνιμοι κάτοικοι - 135 δήλωσαν μόνιμοι στην ανοιξιάτικη απογραφή του 2001). Απογραφή που έγινε μήνα Φεβρουάριο χωρίς καμία κινητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων για την σημασία της απογραφής στο Σέλι. Με βάση την απογραφή του 2011 το Σέλι έχει 735 κτίρια που αντιστοιχούν σε περίπου 1250 ατομικές κατοικίες, πράγμα που το καθιστά ως την μεγαλύτερη Βλάχικη Τοπική Κοινότητα (μαζί με την Σαμαρίνα). Το Σέλι έχει εγγεγραμμένους στο Δημοτολόγιο του 2200 δημότες. Αποτελεί με βάση αυτό την μεγαλύτερη βλάχικη Τοπική κοινότητα.

Το Σέλι έχει μέσα στα όρια του χωριού το χιονοδρομικό του κέντρο αποτελώντας το μαλακό υπογάστριο για την ύπαρξη και ανάπτυξη του κορυφαίου χειμερινού και καλοκαιρινού τουριστικού προορισμού στον Δήμο και το Νομό μας.

Το Σέλι έχει ένα πολιτιστικό - Τουριστικό Όμιλο που πλησιάζει τα 500 ενεργά μέλη μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανασύσταση του (με στόχο πάντα να φτάσει μέσα σε ένα χρόνο τα 2200 μέλη, όσοι και οι δημότες του περίπου).

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από το Δήμο Βέροιας ως Σώμα αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς, το Σέλι να χαρακτηριστεί ως Δημοτική Ενότητα όπως ακριβώς γίνεται με το παράδειγμα που ανέφερα για τις Δημοτικές Ενότητες των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Γρεβενών. Μόνο έτσι το χωριό θα αποκτήσει ευελιξία και αποφασιστικές αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας αλλά και δυνατότητες αποφασιστικές για την διενέργεια νέων έργων στο χωριό. Προβλήματα και αδράνειες που ταλανίζουν το χωριό δεκαετίες.

Αυτό θα βοηθήσει και τον μητροπολιτικό Δήμο Βέροιας να διατηρήσει και τον χαρακτηρισμό του ως ορεινού Δήμου, αφού θα έχει και την ορεινότερη κοινότητα της Ελλάδας μέσα στα όρια του και μάλιστα ως προσωποπαγή Δημοτική Ενότητα πλέον» .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ