Quantcast

http://picasion.com/

Απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή... αν τολμούν!

Του Ζήση Χ. Πατσίκα
Η Κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια μιλούσε για ευρεία μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, κάτι που πολλοί στην αυτοδιοίκηση περιμένανε με κάποιες ελπίδες. Για άλλη μια φορά φρούδες. Όχι μόνο δεν προχωράει σε γενναία, ευρεία μεταρρύθμιση, αλλά εξαγγέλλει αλλαγές
κατατμημένες σε τρία μέρη: α) την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης και των εκλογών, με τον «Κλεισθένη», β) το χωροταξικό το φθινόπωρο (το ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης) και γ) τις αρμοδιότητες σε ύστερη φάση, μετά την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προαναγγέλλει. Να σέρνονται οι θεσμοί σε ένα καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας!

Δηλαδή, η ίδια η κυβέρνηση, το δικό της δημιούργημα - γιατί δικό της είναι, όχι της αυτοδιοίκησης - το υποβαθμίζει και το απαξιώνει. Παραδέχεται επί της ουσίας ότι καμία μεταρρύθμιση δεν επιθυμεί, παρά μόνο μέσω της απλής αναλογικής οδηγεί το θεσμό της αυτοδιοίκησης στη διάλυση και τον έλεγχο των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Κάθε εχέφρων πολίτης και δη αυτοδιοικητικός, διαφωνεί. Δεν θέλω να δεχτώ ότι αυτή η "μεταρρύθμιση" αποτελεί όραμα της κυβέρνησης, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα φέρει:

  • Ένα όργιο συναλλαγών κάτω από το τραπέζι και πίσω από κλειστές κουρτίνες.
  • Ένα πεδίο δόξης λαμπρό για καιροσκόπους, γραφικούς και απατεώνες.
  • Ένα μπάχαλο το οποίο θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την αιρετή τους διοίκηση, διότι ήδη ο Καλλικράτης μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ αυτοδιοίκησης και πολιτών, ιδίως στα χωριά.
Και πάμε λίγο πιο συγκεκριμένα στο θέμα της απλής αναλογικής. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μόνο ένα παράδειγμα: Δημοτικές Εκλογές 2014. Νικητής της α’ Κυριακής ο Καραπαναγιωτίδης με μεγάλη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Δήμαρχος της δεύτερη Κυριακή ο Βοργιαζίδης. Ας μην αναφερθούμε στα περιθώρια σύγκλισης σε επιμέρους θέματα. Στο μείζον ζήτημα ολοκλήρωσης της Γέφυρας Κούσιου, θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση; Η παράταξη Βοργιαζίδη καλώς ή κακώς επιμένει μέχρι σήμερα να υποστηρίζει τις ενέργειες του παρελθόντος. Έχει χαράξει το δρόμο της. Θα κριθεί. Θα έκανε υποχωρήσεις χάριν της «σύγκλισης»; 

Ο Κλεισθένης βέβαια, ίσως ήταν «μια κάποια λύση» για τη διοίκηση του Δήμου. Μέχρι σήμερα έφταιγαν οι νόμοι, οι διαδικασίες και οι προθεσμίες για τα δημόσια έργα. Σε ένα δημοτικό συμβούλιο μειοψηφιών, σίγουρα πολύ εύκολα θα βρεθεί νέος... φταίχτης: η έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών!

Την απλή αναλογική, όποιος την πιστεύει ως πιο αντιπροσωπευτική, πιο δημοκρατική από την ενισχυμένη, ας τολμήσει να την εφαρμόσει από την πρώτη Κυριακή. Να εκλέγεται 
απευθείας και ο δήμαρχος . Αυτή ναι, θα ήταν μια τομή. Θα μάζευε το κόστος των εκλογών, θα περιόριζε τα φαινόμενα διαφθοράς και θα έφερνε άπαντες προ των ευθυνών τους στις κρίσιμες αποφάσεις.

Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση σχεδιάζει συνειδητά την υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν δίνει πόρους, δεν απλοποιεί διαδικασίες. 


Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ο νέος νόμος να μην προλάβει να εφαρμοστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ