Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βέροια: Απογοητεύει η συμμετοχή στο πρόγραμμα διαχείρισης συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Μηδαμινό ενδιαφέρον έχουν δείξει φέτος οι αγρότες της Βέροιας για το πρόγραμμα ορθολογικής διαχείρισης και αξιοποίησης κενών πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια ο δήμος. Η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς περίπου το 5% των αγροτών συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ οι αυτοψίες των υπηρεσιών
καθαριότητας επιβεβαιώνουν ότι η απόρριψη των κενών πλαστικών συσκευασιών σε δημόσιους χώρους είναι ανεξέλεγκτη.

Τα πετάνε… όπου βρούνε

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, Βασίλη Παπαδόπουλο, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει ο δήμος για την ευαισθητοποίηση του αγροτικού κόσμου σχετικά με την ορθή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό και στα ρείθρα των δρόμων. Έτσι, έχει δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα από την απόρριψή τους σε δημόσιους χώρους, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να συλλέξουν, χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα συγκέντρωσης και διαχείρισής τους, επικίνδυνα απόβλητα. Ο Δήμος Βέροιας είναι από τους πρώτους πανελλαδικά που εφαρμόζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Ορθή διαχείριση συσκευασιών

Η συγκέντρωση των κενών φιαλών γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία εξυπηρέτησης, όπως σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και καταστήματα αγροτικών εφοδίων και κάτω από ορισμένες οδηγίες διαχείρισης.

Οι συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ξεπλένονται τρεις φορές αμέσως μετά τη χρήση του περιεχομένου τους, ενώ το περιεχόμενο της έκπλυσης ρίχνεται και αυτό σε ειδικά δοχεία. Στη συνέχεια, διατίθενται ειδικοί σάκοι για τη συλλογή των κενών συσκευασιών και ενημερωτικό υλικό για τη φύλαξή τους, έως την παράδοσή τους κατά την ημέρα συλλογής, σε ειδική ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους των γεωπόνων, του δήμου, του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ, οι οποίοι βεβαιώνουν για την ορθή διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων και καταγράφουν τον κωδικό και το βάρος αυτών, υπογράφοντας τη σχετική βεβαίωση παραλαβής. Με γνώμονα αυτές τις οδηγίες, έχει ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος που δραστηριοποιείται στα διοικητικά όρια του Δήμου Βέροιας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, ενώ τα πρώτα χρόνια οι ενδείξεις ήταν ενθαρρυντικές πως οι αγρότες αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται στα θέματα του περιβάλλοντος και εφαρμόζουν τους σχετικούς νόμους, φέτος η κατάσταση έχει αντιστραφεί.


«Δεν χωράνε όλα», υποστηρίζουν οι αγρότες

Οι χρήστες γεωργικών φαρμάκων παρουσιάζουν ενστάσεις ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών τους απέναντι στην εφαρμογή της Συντονιστικής Εθνικής Αρχής και των απαιτήσεων του προγράμματος, καθώς οι γεωπόνοι μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών διατείνονται, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, ότι οι χώροι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες συγκέντρωσης τόσο μεγάλου αριθμού συσκευασιών ή ότι καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα καταστήματα των αγροτικών εφοδίων. Έτσι, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμη η πρώτη συλλογή των κενών φιαλών από τα συγκεκριμένα σημεία εξυπηρέτησης, η κατάσταση εμφανίζεται απογοητευτική. Το ενδιαφέρον ατόνησε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από πολίτες. «Φέτος, είναι πολύ έντονο το φαινόμενο και έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, οπότε και οι αγρότες ξεκίνησαν ψεκασμούς στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκουμε παντού κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων πεταμένες και καθημερινά υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες ακόμη και με φωτογραφικό υλικό.


Με μηνύσεις απαντάει ο δήμος

«Ο δήμος έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές κατά αγνώστων», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και προσθέτει ότι ο δήμος δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν από τους εμπλεκόμενους στο ζήτημα αυτό, αλλά προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση, ώστε να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον. Για αυτό και προτείνεται επίλυση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση. «Όπως υποχρεώνονται οι αγρότες να περάσουν ΚΤΕΟ τα αγροτικά μηχανήματα τους ή όπως πρέπει να συνταγογραφούν τα σκευάσματά τους, έτσι θα πρέπει και στον τομέα αυτόν να γίνει υποχρεωτική η συλλογή των αποβλήτων και ενδεχομένως με ένα χρηματικό κίνητρο που θα τους παρακινεί να τηρούν και να εφαρμόζουν τον νόμο», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και καταλήγει πως οι αγρότες θα πρέπει να υποχρεωθούν να μπουν σε προγράμματα ορθολογικής διαχείρισης με ταυτόχρονη θωράκιση των δήμων, ώστε να μην αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα.


πηγή: www.ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ