Quantcast

http://picasion.com/

To νερό, νεράκι...

Γράφει η Ίλια Ιωσηφίδου
Όπως διαπιστώνουμε όλοι μας και επιβεβαιώνουν οι μελέτες των επιστημόνων, η θερμοκρασία στον πλανήτη μας αυξάνεται και το κλίμα αλλάζει. Τα καλοκαίρια γίνονται πιο θερμά με περισσότερους καύσωνες και λιγότερες βροχές. Τα καιρικά φαινόμενα γίνονται
εντονότερα με βίαιες νεροποντές κατά τις οποίες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πέφτουν τεράστιες ποσότητες νερού, που η γη δεν προλαβαίνει να απορροφήσει, ενώ παρατηρούνται υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων με αποτέλεσμα πολλές φορές μεγάλες καταστροφές στο δομημένο περιβάλλον. Ήδη το νερό είναι αγαθό σε ανεπάρκεια. 

Ακόμη και σε μέρη σαν τη Νάουσα, που φημίζονται για τα άφθονα νερά τους, όλο το χειμώνα το νερό κυλάει και χάνεται χωρίς να αξιοποιείται και όταν το καλοκαίρι λιγοστεύει και οι ανάγκες αυξάνονται δεν είναι αρκετό για να τις καλύψει. Μάλιστα η περιοχή μας είναι μια αγροτική περιοχή και γι’ αυτήν το νερό είναι ύψιστης σημασίας για την επιβίωσή της. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή. 

Δυστυχώς ενώ πολλά είχαμε ακούσει κατά καιρούς τα χρόνια περνούν και κανένας αρμόδιος δε φρόντισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός φράγματος για την αποθήκευση του νερού το χειμώνα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει έλλειψη το καλοκαίρι.

Επί πλέον στο φράγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για την παραγωγή καθαρής – πράσινης- ενέργειας. Τέλος η τεχνητή λίμνη που δημιουργεί ο ταμιευτήρας μπορεί να αξιοποιηθεί για ψυχαγωγία και αναψυχή των δημοτών. Και έτσι έχουμε με ένα σμπάρο όχι δύο αλλά τρία τρυγόνια.

Μπορεί να έχουμε καθυστερήσει αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Από σήμερα κι όλα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για τη μελέτη και την κατασκευή ενός φράγματος, που θα λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας προτού αυτό πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Για να μην πούμε το νερό νεράκι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ