Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το μυθιστόρημα «Συνένοχοι» της Νόρας Πυλόρωφ παρουσιάστηκε στη Βέροια

Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Συνένοχοι» παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας 23/3 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας η Νόρα Πυλόρωφ. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που, μέσα από τις ζωές των έξι ηρώων, ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του
σήμερα. Για το βιβλίο μίλησαν ο  ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρασάββας, η ζωγράφος Φωτεινή Χαμιδιελή, ο φιλόλογος Αλέξανδρος Κόγκας και η ίδια η συγγραφέας, την αφήγηση της οποίας πλαισίωσε μουσικά στο πιάνο ο μαθητής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Aναστάσιος Κετίκογλου.
Ένα ποιοτικό μυθιστόρημα το χαρακτήρισε ο κ. Καρασάββας, από αυτά που όταν τελειώσουν, οδηγούν τον αναγνώστη να διαβάσει περαιτέρω. «Στο βιβλίο παρατήρησα μια άψογη σύνδεση ιστορικού πλαισίου και μυθοπλασίας, εγγύηση για ένα καλό μυθιστόρημα. Ανήκει στην ποιοτική λογοτεχνία, έχει ευεργετικές διαστάσεις για τον αναγνώστη, καθώς αφού τελειώσει την ανάγνωσή του, όχι μόνο έχει κερδίσει πράγματα, τον ωθεί να στραφεί στα ιστορικά στοιχεία και να διαβάσει περαιτέρω, κάτι που είναι ένα συν κέρδος. Η γραφή κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ οι τίτλοι των κεφαλαίων και οι υπότιτλοι με τους οποίους σπάει τα κείμενά της, τον ξεκουράζει».
«Το βιβλίο συμπληρώνει την εικόνα της συγγραφέως που έχει λόγο πλούσιο, χαρακτηριστική έκφραση και το ταλέντο να προσκαλεί τον αναγνώστη να εισχωρήσει με άνεση στους κόσμους που δημιουργεί. Όταν αφήνεις την ανάγνωση του μυθιστορήματος, η αφήγηση σε ακολουθεί. Σε παρασύρει με γλώσσα που ρέει αβίαστα. Στο βιβλίο η πλοκή κινείται από το παρόν στο παρελθόν και ξανά πίσω. Μιλάει για την ενοχή που είναι πρωταγωνιστής του βιβλίου, για τη σιωπή και ίσως για τη σιωπή που έχουμε συνηθίσει και εμείς αλλά έχει αρχίσει να μας πνίγει», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Χαμιδιελή.
Το βιβλίο δεν πραγματεύεται ένα εύκολο θέμα. Μιλάει για την ενοχή σε προσωπικό επίπεδο αλλά και την έννοια της συλλογικής ενοχής, την επιλογή μας δηλαδή ανάμεσα στη δράση ή στην απάθεια, απέναντι σε ζητήματα που είτε μας αφορούν είτε θα έπρεπε να μας αφορούν», ανέφερε αρχικά ο κ. Κόγκας, ενώ στη συνέχεια θέλησε να το παρουσιάσει εικονολατρικά, αναφερόμενος τόσο στο χαρτί που χρησιμοποιήθηκε όσο και στην επιλογή του εξωφύλλου, όμορφο, απλό και ξεκάθαρο, που σε προδιαθέτει να ανοίξεις το βιβλίο. «Το μυθιστόρημα μας ταξιδεύει χρονικά και γεωγραφικά, σε μεγάλες αποστάσεις. Από το Άουσβιτς, στην Ελλάδα του σήμερα, της κρίσης. Ουδόλως παράταιρη η σύνδεση, καθώς ακόμα και τώρα μας απασχολεί η στάση των Γερμανών. Το βιβλίο θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε λίγο περισσότερο την αλήθεια, να μετρηθούμε προσωπικά και να βγάλουμε την ετυμηγορία μας», είπε κλείνοντας.
Το λόγο τέλος πήρε η κ. Πυλόρωφ. «Ο συγγραφέας κρατάει σε ένα συρτάρι κλειδωμένα μνήμες, βιώματα, ενοχές. Το δικό μου δεν το πολυπειράζω. Φοβάμαι. Η μνήμη όμως κατά καιρούς επιτίθεται. Έτσι έγινε και με τους Συνένοχους», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ανάλυση των ηρώων της, τις ζωές τους. «Τοιχογραφία ανθρωπίνων χαρακτήρων το βιβλίο, που περιγράφει τις ατομικές διαδρομές των ηρώων, που παρά τις κοινωνικές και μορφωτικές διαφορές τους μεγάλωσαν όλοι σε περιβάλλον που καλλιέργησε απωθημένα και οργή και οδήγησε σε αναταραχές και ανασφάλειες. Ο αναγνώστης νοιώθει ότι κινείται σε τεντωμένη κλωστή, όπως οι ήρωες του βιβλίου που κάποια στιγμή σε κερδίζουν και κάποια άλλη σε απωθούν. Σε αυτό το βιβλίο δοκίμασα τα όριά μου σαν συγγραφέας, που όσο μεγαλώνω μετατοπίζονται και αλλάζουν μορφή και χειραφετούνται. Τα άφησα να με οδηγήσουν», είπε κλείνοντας η κ. Πυλόρωφ και διάβασε, με συνοδεία πιάνου, ένα αγαπημένο της κομμάτι. 
Στο τέλος της παρουσίασης δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό ενώ υπέγραψε και αντίτυπα του βιβλίου της. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ