Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τις νέες τάσεις στην καλλιέργεια του ροδάκινου παρουσίασε στη Βέροια Ισπανός ερευνητής

Στη Βέροια βρέθηκε σήμερα ο κ. Ignasi Iglesias, Διευθυντής Κρατικού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων της Ισπανίας, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τα πυρηνόκαρπα, Χρήστου Γιαννακάκη. Ο κ. Ιγκλέσιας, που ειδικεύεται στα ροδάκινα και γενικότερα στα πυρηνόκαρπα,
πραγματοποίησε το απόγευμα ενημερωτική συνάντηση με τους προέδρους των οργανώσεων παραγωγών και στη συνέχεια, πραγματοποίησε ανοιχτή ενημέρωση στους παραγωγούς της περιοχής, στις εγκαταστάσεις της Διεπαγγελματικής στο Μακροχώρι, για την κατάσταση που επικρατεί στην καλλιέργεια στην Ισπανία, για τις τάσεις, την υπερπαραγωγή.
Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, αναφέροντας πως η κατάσταση στην Ισπανία σχετικά με το ροδάκινο, την περσινή χρονιά, ήταν καταστροφική, ήταν η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών, με αποτέλεσμα το 8% των παραγωγών να εγκαταλείψουν την δραστηριότητα. Την παράλληλη μετάφραση έκανε ο κ. Δημήτρης Βακάμης. 
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Ιγκλέσιας, ανέφερε πως η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ροδακίνου, μετά την Κίνα, η πρώτη εξαγωγός χώρα αλλά η 41η στην κατανάλωση. «Παρά την καλή δουλειά που γίνεται, το αποτέλεσμα στην τσέπη του παραγωγού είναι μηδενικό. Στο μέλλον, ένα λάθος σε μια ποικιλία μπορεί να σε καταστρέψει. Πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Να μειώσουμε τα κόστη παραγωγής και να ανέβουν οι τιμές».


Ανέφερε τους λόγους που πέφτει η κατανάλωση του ροδάκινου. «Ο βασικός λόγος είναι πως δεν ικανοποιούνται οι καταναλωτές από την ποιότητα και τη γεύση. Δεν υπάρχει σταθερότητα. Ο καταναλωτής αγοράζει και δεν ξαναγοράζει. Αντίθετα, τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά και οι τιμές του παραγωγού χαμηλές. Και όσο χαμηλότερες οι τιμές του παραγωγού, τόσο χειρότερη και η ποιότητα». 

Οι λύσεις που πρότεινε ήταν η βελτίωση της ποιότητας με τη λογική και την προσδοκία του καταναλωτή, η βελτίωση των αποδόσεων ανά στρέμμα και η μείωση των εξόδων ώστε να πέσει το κόστος παραγωγής ανά κιλό, η οργάνωση της προσφοράς προς την αγορά, ώστε να υπάρχει μια πιο άμεση εικόνα του τι θέλει η αγορά, για αποφυγή λαθών από την επιλογή των ποικιλιών και τέλος να φύγουν οι ενδιάμεσοι που προσθέτουν κόστος στο προϊόν μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. 

Με ποιον τρόποι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής; 
Κυρίως με τη μείωση του εργατικού κόστους. Με μικρότερα δέντρα και μηχανοποίηση των εργασιών. Να περάσουμε στα γραμμικά συστήματα δέντρων, τα 2D και όχι τα ογκώδη 3D που έχουμε σήμερα, καθώς το 50%-60% είναι εργατικά κόστη. Ψηλά δέντρα σημαίνει χαμένη ενέργεια και χάσιμο χρόνου, ενώ ένα στενό γραμμικό δέντρο φωτίζεται καλύτερα με αποτέλεσμα σταθερή ποιότητα σε όλο το δέντρο και μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Επίσης να μηχανοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερες εργασίες. Μια τάση παγκοσμίως είναι τα δέντρα να ταιριάζουν με τις μηχανές. 

Παρουσίασε παράλληλα και κάποια συγκριτικά στοιχεία για το κόστος παραγωγής, τις τιμές και το εργατικό κόστος σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, καθώς και φωτογραφίες με τις νέες τάσεις καλλιέργειας, αυτές των μικρών και γραμμικών δέντρων. Δείτε φωτογραφίες: 






























ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ